Šport > Nogomet
67 ogledov

Čas je za maščevanje!

(Slovenija - Anglija) stožice kvalifikacije euro 2016 Anže Petkovšek
Slovenska nogometna reprezentanca se bo danes zvečer petič v svoji zgodovini pomerila z Anglijo in lovila prvo zmago.

Reprezentanca Slovenije se z nogometaši iz domovine nogometa ni pomerila vse do leta 2009, od takrat pa ima z Otočani pestro zgodovino dvobojev, na kateri je vpisala štiri poraze.

Tudi tokrat so Angleži v vlogi favoritov, toda varovanci Srečka Katanca bodo na krilih zmage nad Slovaško sila nevaren tekmec za goste, ki z igro na prvih dveh kvalifikacijskih tekmah v tem ciklusu proti Slovakom in Maltežanom niso prepričali.

Poraz s pomočjo sodnikov

Anglija Slovenija prijateljska tekma Wembley | Avtor: EPA EPA

Prvič so se takrat izbranci Matjaža Keka z Angleži pomerili leta 5. septembra 2009 na Wembleyu. Šlo je za prijateljsko tekmo, a prvi obračun z Gordie Albionom pred 65.000 gledalci je požel veliko pozornosti. 

Tudi s pomočjo sporne enajstmetrovke so domačini slavili (2:1), z bele točke je zabil Frank Lampard, v drugem polčasu prednost povišal Jermain Defoe, poraz pa ublažil Zlatan Ljubijankić.

Padec na odločilni tekmi

Glen Johnson | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Že naslednji obračun 23. junija 2010 je bil precej pomembnejši. Na zadnji tekmi predtekmovanja na SP v JAR so Kekovi varovanci potrebovali remi za napredovanje, tudi v primeru poraza pa bi jih remi med Alžirijo in ZDA odpeljal v osmino finala. 

Spet je zabil Defoe, zadetek iz 23. minute je postavil končni izid (1:0) v korist Angležev, Američani pa so z golom v zadnjih trenutkih tekme poleg Otočanov odpotovali v izločilne boje. 

Izpuščena priložnost v Londonu

Rooney Welbeck Anglija Slovenija Wembley | Avtor: EPA EPA

Tretji zmenek med med reprezentancama se je zgodil 15. novembra 2014 v nedavnih kvalifikacijah za Euro 2016, spet na Wembleyu. V precej povprečni tekmi v prvem polčasu ni bilo golov, v 58. minuti pa je Jordan Henderson zatresel lastno mrežo za evforijo na sončni strani Alp. 

Veselje ni trajalo dolgo, že dobro minuto zatem je Wayne Rooney z bele točke izenačil, dva nadaljnja zadetka Dannyja Welbecka pa sta odločila zmagovalca (3:1).

Razočaranje v Stožicah

(Slovenija - Anglija) stožice kvalifikacije euro 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Zadnji medsebojni obračun se je zgodil pred 16 meseci, 14. junija 2015 je Anglija v Stožicah v dramatični tekmi vzela vse tri točke.

V prvem polčasu je za vodstvo Katančeve čete poskrbel Milivoje Novaković, v drugem polčasu pa je redko zdravi Jack Wilshere z dvema goloma preobrnil rezultat. V 84. minuti je izenačil Nejc Pečnik, toda spet je sledil hiter šok, ko je Rooney zabil za tri točke (2:3).

V peto gre rado

Slovenija ima v petem poskusu lepe možnosti za prvo zmago ali pa vsaj remi. Po burnem dogajanju okrog Kevina Kampla pretekli teden se je v moštvu nabrala energija, s katero so Slovenci nadigrali Slovake in pokazali igro, ki veliko obeta.

Motiv proti Angležem bo zaradi "teže" nasprotnika že sam po sebi malce večji, polne Stožice pa znajo dati dodaten impulz za kakšen dodaten šprint, štart, skok ...

Anglija Slovenije na nobenem od preteklih štirih srečanj ni nadigrala, a vedno je zmagala. Da je ekipa, ki jo začasni vodi Gareth Southgate, še kako premagljiva, so nazadnje pokazali Islandci na zadnjem evropskem prvenstvu, ko so takrat izbrance Roya Hodgsona predčasno poslali domov. 

Islandci so pred tem dvakrat igrali z Angleži, leta 2004 so izgubili s 6:1. A znali so vrniti udarec v pravem trenutku in čas je, da račune poplačajo tudi Slovenci.

Letos je ena angleška ekipa že klonila v Stožicah, Domžale so namreč v kvalifikacijah za Ligo Evropa na ljubljanski zelenici premagale West Ham. Naj se zgodba ponovi.

Pretekle tekme med Slovenijo in Anglijo:

5.9.2009 (London), prijateljska tekma: 
Anglija - Slovenija 2:1 (1:0)
Lampard 31./11m, Defoe 63., Ljubijankić 85.

23.6.2010 (Port Elizabeth), skupinski del SP:
Slovenija - Anglija 0:1 (0:1)
Defoe 23.

15.11. 2014 (London), kvalifikacije za Euro 2016:
Anglija - Slovenija 3:1 (0:0)
Rooney 59./11m, Welbeck 66., 72.; Henderson 58./ag

14.6.2015 (Ljubljana), kvalifikacije za Euro 2016:
Slovenija - Anglija 2:3 (1:0)
Novaković 37., Pečnik 84.; Wilshere 57., 73., Rooney 86.

(Slovenija - Anglija) stožice kvalifikacije euro 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.