Šport > Nogomet
2522 ogledov

NZS najstrožje obsodila dejanje slovenskega politika

Skopje slovenska nogometna reprezentanca Epa
Nogometna zveza Slovenije (NZS) se je odzvala na šokantno izjavo sekretarja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleša Cantaruttija.

Nekdanji atlet in politik Aleš Cantarutti, državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo, je z izjavo na okrogli mizi pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije v Portorožu močno razburkal slovensko športno javnost.  

Ob predstavitvi slovenske hiše, katero namerava OKS po vzoru iz Južne Koreje (2018) postaviti tudi na prihajajočih olimpijskih igrah v Tokiu (2020), je namreč izrazil zadovoljstvo, ker se slovenska reprezentanca ni uvrstila na evropsko prvenstvo v nogometu.

Stališče, ki ga je kar sam označil za bogokletnega, z njim pa je ujezil številne športne navdušence, še zlasti nogometne, je podkrepil z obrazložitvijo, da bi se v primeru uvrstitve na Euro preveč sponzorskih sredstev vložilo v nogomet, s tem pa bi zmanjkalo denarja za nekatere druge športne panoge.

"Zdaj bom rekel nekaj bogokletnega, pa mi zamerite, če želite. Po eni strani sem kar zadovoljen, da se slovenska nogometna reprezentanca ni uvrstila na evropsko prvenstvo. Zakaj? Ker se mi zdi, in verjamem, da se ne motim, da po uvrstitvi na takšno tekmovanje gre ogromno sponzorskega denarja, tudi tistega, ki bi morda našlo težko pot do drugih panog in disciplin, v nogomet. Ker je medijsko tako izpostavljen, ker mislimo, da moramo biti tudi mi tako agresivni v promociji nogometa. Tukaj sem malce kritičen do nogometa, vendar mislim, da je to dvorezen meč za ostale športe, v katerih smo zares vrhunski," je dejal SMC-jev Cantarutti.

Slovenija Poljska Stožice Euro 2020 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na njegove besede so se odzvali pri Nogometni zvezi Slovenije (NZS), kjer so med drugim zapisali, da Cantarutti ni razočaral le "širše nogometne družine", temveč tudi "več kot 50 tisoč obiskovalcev Stožic v kvalifikacijah za UEFA EURO 2020, več kot deset tisoč Slovencev, ki so leta 2000 spremljali reprezentanco na prvem evropskem prvenstvu v Amsterdamu, več tisoč Slovencev, ki so potovali v Južno Korejo in osem let kasneje v Južno Afriko, ponovno zaradi nastopa nogometne reprezentance."

Ogorčen odziv NZS-ja, ki srčno upa, da so besede zrasle izključno na zelniku državnega sekretarja in ne odražajo stališča OKS-ja, objavljamo v celoti.

"Na Nogometni zvezi Sloveniji smo ogorčeni nad izjavo državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Aleša Cantaruttija, ki je na okrogli mizi pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije – Zveze športnih zvez izjavil, da je zadovoljen, da se slovenski nogometni reprezentanci ni uspelo uvrstiti na UEFA Evropsko prvenstvo v nogometu leta 2020. Kot razlog je Cantarutti navedel, da bi se v primeru uvrstitve preveč sponzorskih sredstev vložilo v nogomet in ne v ostale športe.
 
Na NZS podpiramo vse slovenske športe, zato se vedno iskreno veselimo s košarkarji, rokometaši, kolesarji, smučarji, skakalci, hokejisti, atleti, judoisti, nazadnje pa tudi z odbojkaši in vsemi ostalimi. Tisti, ki poznajo bistvo športa vedo, da je največja motivacija za športnika športni dosežek in čast, da na največjih tekmovanjih zastopa svojo domovino in tako na lica slehernega navijača nariše nasmeh, solze sreče in občutek ponosa. Občutke, ki jih marsikdaj lahko pričara samo šport. G. Cantarutti s svojo izjavo ni razočaral le širše nogometne družine, ampak tudi več kot 50 tisoč obiskovalcev Stožic v kvalifikacijah za UEFA EURO 2020, več kot deset tisoč Slovencev, ki so leta 2000 spremljali reprezentanco na prvem evropskem prvenstvu v Amsterdamu, več tisoč Slovencev, ki so potovali v Južno Korejo in osem let kasneje v Južno Afriko, ponovno zaradi nastopa nogometne reprezentance. Ravno Amsterdam je pomenil novo obdobje za slovenski ekipni šport, ki ga ob velikih reprezentančnih uspehih doživljamo znova in znova, pa naj bo to v Ljubljani, Istanbulu ali Parizu.
 

Slovenija Poljska Stožice Euro 2020 | Avtor: Twitter Twitter
Verjamemo, da besede g. Cantaruttija izražajo osebno stališče in ne predstavljajo stališča OKS – ZŠZ ali Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, vseeno pa se od oseb, ki predstavljajo državo in njene interese, pričakuje, da v javnih nastopih nastopajo premišljeno, predvsem pa spoštljivo do vseh panog, zlasti nogometa, ki združuje več kot 50.000 registriranih nogometašev in nogometašic, 281 klubov, več tisoč nogometnih delavcev, sodnikov in trenerjev. Panoge, ki se je s člansko reprezentanco kar trikrat veselila uvstitve na veliko tekmovanje, ki pomeni nepredstavljiv uspeh za državo naše velikosti in nekaj, kar nam v tujini pogosto zavidajo.

Nogometna zveza Slovenije ni profitna organizacija ali gospodarska družba, temveč je v organizacijskem smislu zveza društev. To pomeni, da ves denar, ki pride v nogomet, pa naj si gre za sponzorska sredstva ali pa nagrade za uvrstitev na tekmovanje, vračamo v širše okolje za razvoj panoge in infrastrukture. V primeru uvrstitve na UEFA Euro 2020 bi NZS med klube in deležnike skozi različne programe razdelila približno 3 milijone evrov, kar je podatek, ki dovolj zgovorno govori sam po sebi.
 
Ob vsem tem stalno vlagamo v mladinske in otroške programe, v klube in v prihodnje generacije, ki jih bomo tudi s pomočjo nogometa vzgajali v pomembne gradnike družbe z močnim občutkom za pripadnost, delovnimi navadami in moralno-etičnimi vrednotami športnika. Posameznike, na katere bomo nekoč ponosni kot družba."

Nogometna zveza Slovenije

Komentarjev 2
  • Avatar Kimberley-Echo
    Kimberley-Echo 18:36 23.oktober 2019.

    Človek je povedal resnico. Za nogomet ste odjeb* in ste si sami krivi, torej denar gre takšnim, ki jim gre dobro. Vsa ta nakladanja na koncu so brezveze.

  • brencl47 18:29 23.oktober 2019.

    Ima popolnoma prav! Skoraj ves denar poberejo za nogomet, kjer se velik del igralcev ima za velike zvezde pa še igrati ne znajo. To kar je bila v bivši jugi slovenska conska liga, to je danes žal 1. liga.