Šport > Nogomet
455 ogledov

Slovenski prvaki do pomembne zmage v Makedoniji

NŠ Mura Twitter/NŠ Mura
Nogometaši Mure so v prvi tekmi prvega kroga kvalifikacij za ligo prvakov v Skopju premagali makedonsko ekipo Shkendija z 1:0 (1:0).

Prekmurska zasedba je prvič v zgodovini prišla do priložnosti za nastop v ligi prvakov. Slovenski prvaki so se danes merili s severnomakedonskim prvakom Shkendijo, ki sicer tekmecev ni gostila na svojem stadionu v Tetovu, ampak na nacionalnem stadionu v Skopju. Na koncu so z borbeno predstavo iztržili ugoden izid pred povratno tekmo doma.

Gostujoča ekipa je začela poletno. Proti tekmecem, ki imajo v tem tekmovanju več izkušenj, nazadnje so bili v sezoni 2018/19 le korak oddaljeni od evropske lige, si je slovenski prvak že v prvi minuti pripravil lepo priložnost. A po podaji Kaia Cipota in strelu z glavo Mihaela Klepača s kakšnih šestih metrov je bil na pravem mestu vratar Kostadin Zahov.

V prvi polovici prvega polčasa so bili slovenski nogometaši boljši, pripravili so si še nekaj polpriložnosti. V sedmi minuti so imeli prosti strel, a je žoga zadela živi zid.

Domači so pozneje počasi vzpostavili ravnotežje, nekajkrat je posredoval tudi vratar Matko Obradović. V 27. minuti so spet imeli priložnost gostje, po posredovanju Jana Krivaka, ki je vlekel za dres Cipota, pa je sodnik pokazal na enajstmetrovko. Izkoristil jo je Luka Bobičanec in tako poskrbel za vodstvo Mure.

Kazalo je, da bo to zdržalo do odmora, a prav ob koncu so imeli domači priložnost za izenačenje. Pred tem so sicer v 35. minuti že zatresli mrežo, a iz akcije, pri kateri je sodnik še pred strelom zapiskal prekršek za Shkendijo. Ob koncu polčasa pa je kljub odločnim protestom igralcev Mure ob posredovanju Matica Maruška nad Ljupčejem Dorievom, da ni šlo za enajstmetrovko, tudi na drugi strani igrišča pokazal na belo točko. Toda Besrat Ibraimi je streljal mimo vrat.

NŠ Mura | Avtor: Twitter/NŠ Mura Twitter/NŠ Mura

Nadaljevanje je bilo podobno. Gostje so pritisnili na začetku, v 50. minuti je Cipot lepo zaposlil Klepača, ki pa ni bil dovolj spreten z desetih metrov.

Pozneje pa so spet pritisnili domači. Najprej Mevlan Murati, potem še Ibraimi, a je bil obakrat na mestu Obradović.

Mura je v 80. minuti sicer zadela še drugič, potem ko je Klemen Pucko preigral vratarja, toda ob podaji je bil v prepovedanem položaju.

V končnico so tako slovenski prvaki prinesli minimalno vodstvo, makedonski pa so bili najbližje izenačenju že v sodnikovem dodatku. Takrat je najprej močno streljal Kamer Qaka z 20 metrov, žogo je vratar Mure odbil v kot, po kotu pa je do novega nevarnega strela prišel še Egzon Bejtulai, še enkrat pa je odlično posredoval Obradović.

Povratna tekma bo v torek, 13. julija na stadionu Fazanerija v Murski Soboti.

* Stadion Toše Proeski, sodniki: Carvalho Nobre, Ribeiro, Almeida (vsi Portugalska).
* Strelec: 0:1 Bobičanec (28., 11-m).
* Shkendija: Zahov, Pavić, Bejtulai, Alimi, B. Ibraimi, Nafiu (od 64. Igor da Silva), Doriev (od 81. Elezi), Murati, Zejnullai (od 64. hebaj), Krivak, Qaka.
* Mura: Obradović, K. Cipot (od 64. Mandić), Bobičanec (od 84. Kozar), Maruško, Kouter, Kous (od 84. Maroša), Horvat, Karničnik, Šturm, Gorenc, Klepač (od 73. pucko).
* Rumeni kartoni: Krivak, Pavić, Igor da Silva; Kouter.
* Rdeč karton: /

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.