Šport > Nogomet
32 ogledov

Srake pokvarile jubilej Gerrardu, United na vrhu

manchester united arsenal robin van persie
1/18
EPA
V uvodni sobotni tekmi Premier League je Manchester United na Old Traffordu premagal Arsenal (2:1). Chelsea je v Swanseaju vodil do 88. minute, a na koncu iztržil le remi (1:1). Tottenham presenetljivo poražen doma proti Wiganu (0:1). Manchester City s praznimi naboji na Upton Parku (0:0). Steven Gerrard na 600. tekmi z Liverpoolom brez zmage.

Derbi kroga med Manchester Unitedom in Arsenalom je bil težko pričakovan tudi zaradi Robina van Persieja, ki je v dresu "rdečih vragov" prvič zaigral proti svoji nekdanji ekipi. In nekdanji kapetan "topničarjev" je hitro pokazal, zakaj so v Manchestru plačali mastno odškodnino zanj, že v tretji minuti je namreč, po slabem posredovanju Thomasa Vermaelena, ki je žogo izbil točno na desnico Nizozemca, s slabšo žogo takoj sprožil in premagal Vita Mannoneja s strelom v daljši kot.

Domači so bili še naprej aktivnejši nasprotnik in van Persie je v 20. minuti spet sprožil z desnico, a je bil Italijan v vratih Arsenala na mestu. "Topničarji" so odgovorili štiri minute kasneje, ko je streljal Jack Wilshere, izkazal pa se je David De Gea. V 28. minuti je iz ugodnega položaja meril Wayne Rooney, toda Mannone je bil dobro postavljen.

Nato smo do konca polčasa spremljali bolj umirjeno igro, v kateri je imel Arsenal rahlo terensko premoč, a ni bil dovolj konkreten v zaključkih. V 45. pa se je na robu kazenskega prostora gostov za predložek odločil Ashley Young in zadel v roko Santija Cazorlo, ki si je hotel zaščititi obraz, a glavni sodnik je vseeno pokazal na belo točko. Streljal je Rooney, toda žogo je poslal za las mimo vrat gostov.

Wilshere izključen, Cazorla zabil častni gol

Tudi v drugem polčasu smo sprva gledali podobno sliko kot v prvem, prva resnejša priložnost pa je pripadla gostom, ko je Cazorla podal pred vrata Olivierju Giroudu, ki se je dobro obrnil, toda iz bližine iz težkega položaja zadel le vratnico.

V 67. minuti pa se je zgodil odločilni trenutek srečanja. Najprej je Mannone izvrstno ubranil poizkus van Persieja in ga preusmeril v kot, iz katerega pa so domači izvedli kratko kombinacijo, ki ji je sledil Rooneyev predložek v sredino, kjer je bil najspretnejši Patrice Evra, ki je žogo usmeril v desni spodnji kot gola in podvojil vodstvo Uniteda.

Le nekaj trenutkov zatem je drugi rumeni karton dobil Jack Wilshere, ki je po izgubi posesti žoge preveč zaletavo štartal na Evraja in si prislužil odhod v slačilnico. Po izključitvi so bili razumljivo bolj nevarni domači, ki so pretili predvsem po odvzetih žogah na sredini, ki so jih izkoriščali za globinske podaje in hitre prehode v napad, toda tudi Arsenal je poizkušal ujeti priključek, čez vrata je meril Theo Walcott.

Zadnji vlak za poravnanje izida so gostje zamudili v 92. minuti, ko je Walcott lepo našel Girouda, ki je bil sam pred De Geo, a je slednji še pravočasno zapustil golovo črto in skrajšal kot Francozu ter posledično strel ubranil.

Zadnja akcija na tekmi pa je le prinesla vsaj častni gol za Londončane, ko je po dolgi akciji Santi Cazorla v tretjem poskusu, najprej je namreč zgrešil žogo nato pa so mu strel blokirali, okroglo usnje lepo plasiral v daljši kot vrat domačih. Takoj zatem je sodnik Mike Dean odpiskal konec tekme in tako je ostalo pri rezultatu 2:1 in vsaj začasnemu prevzemu vodstva na lestvici Premier lige s strani Manchester Uniteda.

swansea chelsea eden hazard garry monk | Avtor: EPA EPA
Chelseaju spodrsnilo v Walesu; Spursi s slabim obetom za Maribor

Chelsea je na lestvici ostal točko za Unitedom, saj je na stadionu Liberty proti valižanskemu Swanseaju iztržil zgolj točko. V prvrm polčasu smo spremljali razmeroma mirno tekmo, ki sta jo s priložnostima malce poživila Oscar in Eden Hazard, Chelsea pa je sicer imel rahlo terensko premoč, a so bili gostje v zaključkih premalo zbrani.

Vodstvo je "Bluesom" prinesel kot, ki ga je izvajal Hazard, Gary Cahill je dobil skok in žogo usmeril proti golu, Victor Moses pa ji je rahlo spremenil smer in s svojim prvim golom za Londončane aktualne evropske prvake spravil v ugoden položaj pred končnico obračuna. A varovanci Michaela Laudrupa se niso predali, postali so bolj agresivni v dvobojih in za vztrajnost so bili poplačani v 88. minuti, ko je Pablo Hernandez s krasnim strelom z razdalje ugnal Petra Čecha.

Tottenham je generalko pred četrtkovim dvobojem z Mariborom v Evropski ligi na White Hart Laneu izgubil in tako dodal še en neuspeh na domači zelenici, na kateri v letošnji sezoni ne dominirajo tako kot v lanski. V prvem polčasu je bil Wigan sicer manj pri žogi, a je prek Aroune Koneja zamudil najlepšo priložnost v tem delu igre.

Trenutek odločitve je prišel v 56. minuti, ko je Brad Friedel slabo izbil visok predložek, žogo odbil na sredino kazenskega prostora, kjer jo je pričakal Ben Watson in jo nekako spravil čez črto gola Spursov. Do konca so "ostroge" poizkušale izenačiti, a so pretili predvsem s streli z razdalje, ki pa niso bili uspešni. Wigan je tako prišel do še druge zmage na White Hart Laneu v treh letih.

Prvaki s točko iz Londona

Manchester City na Upton Parku ni uspel zadeti proti West Ham Unitedu in tako so "Hammers" zasluženo osvojili točko. Domači so bolje začeli in že v 4. minuti je Kevin Nolan zadel, a so sodniki zadetek neupravičeno razveljavili zaradi prepovedanega položaja. Andy Carroll je zapravil še eno priložnost za domače, nato pa je City začel prevzemati pobudo in prišel do dveh lepih priložnosti, a Mario Balotelli ni imel svojega dne.

Gerrard Liverpool Newcastle United Premier League Anglija liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Drugi polčas so bolje odprli aktualni prvaki, toda West Ham je bil še naprej nevaren, prednjačila sta Josi Benajun in Kevin Nolan. Nato je Gareth Barry zapravil ugoden položaj za strel po predložku Cárlosa Téveza, ob koncu tekme, ko je City vse bolj prevzemal pobudo, pa je dvakrat poizkušal še Sergio Agüero, a se izid ni spremenil.

Liverpool še vedno "preklet" na Anfieldu

Po remiju proti Newcastle Unitedu je že bolj ali manj jasno, da bo Liverpool ne glede na preostale domače tekme leto 2012 zaključil z najslabšim točkovnim izkupičkom na Anfieldu v zgodovini kluba (1:1). Redsom je točko tokrat prinesel izvrsten gol Luísa Suáreza, potem ko je z izjemnim zadetkom za Newcastle zadel že Yohan Cabaye.

Liverpool je po izenačenju silovito pritiskal za zmago, a mreže kljub izključitvi Fabricia Coloccinija niso zmogli zatresti. Kapetan Steven Gerrard je pred tekmo sicer prejel nagrado s podobo mestnega simbola, ki je zaznamovala njegov 600. nastop v Premier League. Spominek mu je podelil nekdanji kapetan kluba Gary McAllister, trener Brendan Rodgers pa ga je primerjal celo s Supermanom.

Premier league, 10. kolo:

Manchester United : Arsenal 2:1 (1:0)
Van Persie (3), Evra (67); Cazorla (94)
RK: Wilshere (69/Arsenal)

Tottenham Hotspur : Wigan Athletic 0:1 (0:0)
Watson (56)

Swansea City : Chelsea 1:1 (0:0)
Pablo Hernández (88); Moses (61)

Sunderland : Aston Villa 0:1 (0:0)
Agbonlahor (57)

Norwich City : Stoke City 1:0 (1:0)
Johnson (44)

Fulham : Everton 2:2 (1:0)
Howard (7/a.g.), Sidwell (90); Fellaini (55, 72)

West Ham United : Manchester City 0:0

Queens Park Rangers : Reading 1:1 (0:1)
Cissé (66); Gorkss (17)

Liverpool : Newcastle United 1:1 (0:1)
Suárez (67); Cabaye (44) 
RK: Coloccini (84/Newcastle)

West Bromwich Albion : Southampton 2:0 (1:0)
Odemwingie (36, 60)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.