Šport > Nogomet
16 ogledov

Sunderland črna mačka: porazno 2012 Cityja!

Bent Ireland
1/7
Reuters
Sunderland je v infarktni končnici z golom Južnega Korejca Ji Dong-Wona premagal Manchester City in vodilnemu moštvu lige pokvaril začetek novega leta (1:0). Veselijo se pri Manchestru Unitedu, saj so dan prej tudi sami izgubili z Blackburnom (2:3). Oba Manchestra tako ostajata izenačena na 45 točkah.

Gol Jija Dong-Wona je prinesel infarktno zmago Sunderlandu proti Manchestru Cityju in trenerju Manchestra Uniteda Siru Alexu Fergusonu prinesel malce zapoznelo rojstnodnevno darilo. United je po sobotnem porazu proti Blackburn Rovers (2:3) upal vsaj na remi črnih mačk, dobil pa nenadejane tri točke na novi neverjetni tekmi v Premier League, ki jo je Južni Korejec odločil z golom v 93. minuti tekme, deset sekund pred zadnjim sodnikovim žvižgom. Po podaji Francoza Stephana Sessegnona je bil Azijec sicer v prepovedanem položaju, a brez sodniškega posredovanja obšel vratarja Joeja Harta, zabil v prazno mrežo in začel huronsko slavje na Stadionu luči.

Cityjev trener Roberto Mancini je za tekmo pri rdeče-belih na klopi pustil tako Davida Silvo kot Sergia Agüera, ki ju je v lovu za zmagovitim golom v igro poslal v drugem polčasu. Sunderland je takoj zapretil, ko je pobegnil Nicklas Bendtner in se znašel sam pred Hartom, a preveč okleval s strelom, tako da ga je angleški reprezentančni vratar z lahkoto zaprl. Domače moštvo se je do konca tekme vedno bolj branilo, še posebej v zadnjih minutah, ko je bilo v kazenskem prostoru praktično vseh enajst "črnih mačk".

Priložnosti sta si kljub temu pripravljali obe ekipi - Adam Johnson je v prvem polčasu streljal za las preko gola, poizkus Samirja Nasrija je domači branilec izbil z golove črte, Edin Džeko pa je z volejem stresel prečko. Sunderland se je golu najbolj približal v 64. minuti, ko je Sessegnon prodrl pred Harta in sebično zaključil, potem ko "ni videl" osamljenega soigralca na drugi vratnici. Micah Richards je po strelu Silve z glavo stresel prečko in kazalo je, da bodo mreže na nedeljski tekmi ostale nedotaknjene, potem pa sta Ji in Sessegnon v 93. minuti odigrala dvojno podajo, Azijec pa je iz nedovoljenega položaja zabil za enega največjih rezultatov zadnjih let.

Villa zavzela Stamford Bridge

Aston Villa je s sijajnim zaključkom na Stamford Bridgeu spreobrnila izid v svojo korist in se veselila prestižne zmage proti Chelseaju s 3:1. Po novem porazu se je bržkone znova v nevarnosti znašel stolček Andrea Villasa Boasa, ki že vse od začetka sezone išče pravo formo svojih varovancev.

Obračun se je scier začel po željah domačih. V 23. minuti je bil z najstrožje kazni natančen Didier Drogba (za Chelsea je zabil že 150. zadetek), a veselje ni trajalo prav dolgo. Že pet minut kasneje je Ireland izid izenačil. Mreži sta nato mirovali vse do 83. minute, ko je Villo v vodstvo popeljal Petrov. Tri minute kasneje pa je srečanje dokončno odločil Darren Bent.

Spodrsljaj Chelsea so odlično izkoristili pri Arsenalu. Topničarji so z zadetkom Robina van Persieja doma ugnali QPR in skočili na četrto mesto na lestvici. Tretji Tottenham je prišel le do točke na gostovanju pri Swanseau.

Brez darila za Fergieja: poraz Uniteda!

Old Trafford je bil v letošnji sezoni že priča nekaj šokantnim rezultatom. Manchester United je Arsenalovo mrežo napolnil z osmimi žogami (8:2), kasneje pa jih je moral na mestnem derbiju z Manchestrom Cityjem iz svoje lastne pobrati šest (1:6). V soboto je zadnjeuvrščeni Blackburn Rovers verjetno presegel oba rezultata, saj je na 70. rojstni dan Sira Alexa Fergusona šokiral United z eno najbolj neverjetnih zmag v zadnjih letih.

Hanley Blackburn Manchester United De Gea Valencia Carrick Fabio Premier League  | Avtor: Reuters Reuters
United je tekmo začel brez Wayna Rooneyja, ki se ni uvrstil niti v Fergusonovo ekipo za tekmo (pojasnilo: "Ta teden ni dobro treniral!"), v zadnji vrsti pa je moral poškodovane soigralce spet nadomeščati vezist Michael Carrick. Blackburn je tekmo začel pogumno in dobival dvoboje po celotnem igrišču, dobil pa ga je tudi branilec Chris Samba v kazenskem prostoru Uniteda, kjer ga je nespametno potegnil in zrušil Dimitar Berbatov, Yakubu Aiyegbeni pa je vratarja Davida de Geo z bele točke poslal v napačno smer za šokantnih 1:0.

United razen zadnjih minut prvega polčasa sploh ni resneje pretil, v drugem polčasu pa nov šok – Yakubu je mnogo prelahko prodrl v kazenski prostor in De Geo matiral še drugič v sobotnem popoldnevu. Odgovor Uniteda je bil bliskovit, saj je že takoj po izvajanju sredine Blackburn slabo izbijal žogo iz svojega kazenskega prostora, po podaji z desne pa je Berbatov nastavil glavo za znižanje. Enigmatični Bolgar je bil spet na pravem mestu že čez deset minut, ko se je mojstrsko obrnil pred vrati Marka Bunna in zabil svoj peti gol na zadnjih dveh tekmah. Blackburn je celo tekmo izvajal pritisk nad vratarja De Geo, nasilje nad vratarjem pa se jim je izplačalo deset minut pred koncem, ko je Španec zaplaval po podaji iz kota, 20-letni Škot Grant Hanley pa je iz dveh poizkusov pokvaril rojstni dan in novo leto nekemu jeznemu 70-letnemu rojaku …

Ferguson: "Ostala so mi še tri leta"

"Mislim, da imam še tri leta pri klubu," je za klubsko televizijo MUTV pred popoIdansko tekmo proti Blackburnu napovedal Ferguson. "Dokler mi bo služilo zdravje in dokler bom užival in še vedno čutil zadovoljstvo ob tem, ko ekipa dobro igra. Še vedno sem motiviran. Imamo nove igralce, ki so se nam pridružili, kot so (Phil) Jones, (Chris) Smalling, Ashley Young, (Danny) Welbeck ... In niso še osvojili prvenstvene kolajne. Moramo nadaljevati s prevlado pri osvajanju prvenstev in, brez dvoma, osvajanje evropskih pokalov je pri tem klubu pomembno. Morali bi biti v vsaj še treh finalih. Ampak verjetno ne moreš biti požrešen, dva naslova sta v mojem času dosežek. Zelo pa bi si želel ponoviti ta uspeh," je še pristavil slavljenec.

Newcastle razpadel po menjavi Vučkića

Mladi slovenski reprezentant, 19-letni Haris Vučkić, je drugič v karieri začel prvenstveno tekmo v najboljši enajsterici Newcastla. In to proti kultnemu Liverpoolu na Anfield Roadu, kjer je zelo solidno odigral 65 minut, ko ga je zamenjal Hatem Ben Arfa. Naključje je hotelo, da so gostje povedli ravno tedaj, ko ni sodeloval v igri, saj je dobil žogo v obraz iz neposredne bližine. Kljub temu so srake izpeljale akcijo, ki se je končala z zadetkom. Ryan Taylor z leve strani je poslal visoko žogo v Liverpoolov 16-metrski prostor, preusmeril jo je Demba Ba, kratko zatem se je dotaknila Daniela Aggerja in naposled končala za hrbtom Pepeja Reine. A Liverpool je že nekaj minut zatem izenačil preko Craiga Bellamyja, taisti nogometaš pa je domačine popeljal v vodstvo tik po Vučkićevem odhodu iz igre. Delo je dokončal rezervist Steven Gerrard, ki je zadel iz vse prej kot ugodnega položaja, povsem z leve strani je žogo med nogama Tima Krula poslal v Newcastlovo mrežo za 3:1.

Haris Vučkić je sicer v zadnjem času v izvrstni formi. Trener ga je od začetka tekme na travnik poslal že v predprejšnejm kolu proti WBA-ju, ko je zadel tudi vratnico.

Angleška liga, 19. kolo:

Liverpool : Newcastle United 3:1 (1:1)
Bellamy (29, 67), Gerrard (78); Agger (25/a.g.)
Vučkić (Newcastle) je igral do 65. minute.

Manchester United : Blackburn Rovers 2:3 (0:1)
Berbatov (52, 62); Yakubu (16/11-m, 51), Hanley (80)

Arsenal : Queens Park Rangers 1:0 (0:0)
Van Persie (60)

Bolton Wanderers : Wolverhampton Wanderers 1:1 (1:0)
Ricketts (22); Fletcher (49)

Chelsea : Aston Villa 1:3 (1:1)
Drogba (23/11-m); Ireland (28), Petrov (83), Bent (86)

Norwich City : Fulham 1:1 (0:1)
Jackson (90); Sa (7)

Stoke City : Wigan Athletic 2:2 (0:1)
Walters (77/11-m), Jerome (84); Moses (45), Watson (87/11-m)
RK: Caldwell (76/Wigan)

Swansea City : Tottenham Hotspur 1:1 (0:1)
Sinclair (84); Van der Vaart (44)

West Bromwich Albion : Everton 0:1 (0:0)
Anichebe (87)

Sunderland : Manchester City 1:0 (0:0)
Ji (90)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.