Šport > Nogomet
25 ogledov

Tako se igra nogomet po pravilih Isisa

Islamska država Profimedias
Oblasti Islamske države korenito posegajo tudi na področje športa.

Isis je je suspendiral vse nogometne sodnike na enem od območij, ki so pod kontrolo omenjene teroristične organizacije, poroča Guardian. Razlog? Sodniki naj bi "sodili v nasprotju z zapovedmi Alaha".

V pokrajini Deir ez-Zor je Isis posegel v nogometna pravila, saj smatra, da je implementacija nogometnih pravil Fife nelegitimna. Sirski observatorij za človekove pravice (SOHR) navaja, da so bili sodniki oddaljeni od igrišč prav zaradi tega, ker so upoštevali pravila Fife.

"Njihove odločitve niso bile usklajene z Alahovim razodetjem. Gre za kršitve Alahovih zapovedi in kršitev sune," SOHR navaja izjavo enega od predstavnikov lokalnih oblasti.

In kakšna so nova pravila?

Na področju Deir ez-Zora je Isis namreč uvedel nekaj novih nogometnih pravil. Bazirajo na načelu Qiṣāṣ, ki odgovarja ravnanju po šeriatskih zakonih. Poškodovani nogometaš bo tako lahko zahteval odškodnino, ali pa bil upravičen do maščevanja.  Sankcioniranje s kartoni je tako stvar preteklosti. 

"Lahko smo srečni, ker ne igramo pod imenom Fife, saj bi v tem primeru organizacija (Isis, op. a.) za vedno ustavila celoten nogomet, ne le sodnikov," je za SOHR povedal neimenovani sirski nogometaš.

Vse to v času ofenzive

Gre le še za eno od sprememb, ki jih Isis prinaša na področja, ki jim zavlada. V preteklosti smo že lahko brali o prepovedi plesa, kajenja, gledanja tujih televizij, zasebnega dostopa do interneta in podobno. 

Deir ez-Zor je trenutno tarča ofenzive sil pod vodstvom sirskega predsednika Basharja al-Assada, a Isis zaenkrat še vedno ostaja v mestu in okolici.

 
Komentarjev 5
  • Aleta 14:21 05.september 2016.

    Tale Alah se pa v vse vmeša..... :))))

  • nizakej 09:44 05.september 2016.

    Nemesto žoge je pa glava ali kako že....?

  • maresem 16:10 04.september 2016.

    Za te podgane je edino zdravilo jedrska bomba in šele potem bo mir, prej ne.