Šport > Nogomet
5788 ogledov

Tako v hrvaškem taboru razmišljajo o Slovencih

luka modrić hrvaška nogometna reprezentanca Epa
Na sporedu je sosedski obračun.

V sredo ob 20.45 bo slovenska nogometna reprezentanca v Stožicah igrala uvodno tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Katarju 2022. Tekmec bo Hrvaška, ki je pod vodstvom zdajšnjega selektorja Zlatka Dalića na zadnjem SP osvojila naslov podprvaka. Tudi zato je nesporno prvi favorit skupine in napoveduje odločen boj za prve točke.

Hrvati imajo na voljo številne odlične nogometaše, ki so dokazani na najvišji ravni, resda tokrat ne bo mogel pomagati Ante Rebić, odpadel je tudi Bruno Petković, toda imena, kot so Luka Modrić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović, Ivan Perišić in drugi, zgolj potrjujejo, zakaj so "ognjeni" prvi favoriti skupine H, v kateri so poleg Slovenije in Hrvaške še Rusija, Slovaška, Ciper in Malta.

Kot je dejal selektor Dalić na novinarski konferenci v Ljubljani, so morali poseči po določenih spremembah ob omenjenih odsotnostih. "Toda imamo veliko dobrih igralcev, posebej v napadu," je poudaril Dalić in dodal, da gre za zelo pomembno tekmo: "Zato moramo takoj pokazati pravo moč, pa čeprav ni bilo pravih priprav. Pričakujem razpoložene, odgovorne igralce na sredini tekmi."

Matjaž Kek Kvalifikacije Šport Kek: To je pravi začetek

Še enkrat več je izpostavil, da lahkih tekem ni, da bo obračun s Slovenijo zagotovo težak. "Toda potrebujemo točke, te moramo osvajati. Biti moramo motivirani, agresivni, resni," je povedal Dalić, čigar besede bo na zelenici poskušal udejanjiti tudi prvi zvezdnik Luka Modrić.

Za izkušenega vezista madridskega Reala bo to 134. nastop v dresu z državnim grom, s čimer se bo izenačil z dosedanjim rekorderjem Darijem Srno. "Luka vedno pride z veseljem v izbrano vrsto, ima 35 let, ampak njegova forma pri Realu kaže, kakšen profesionalec in kako odgovoren je," je svojega izbranca pohvalil selektor.

Branilec hrvaške vrste Dejan Lovren pa se je dotaknil tudi ključnih mož v slovenski vrsti Jana Oblaka in predvsem Josipa Iličića. "To sta kakovostna, ena ključnih igralcev, Iličić je v Atalanti pokazal, da lahko v vsakem trenutku spremeni tekmo. Zato moramo biti pripravljeni na vse, čvrsti, kompaktni, ko nimamo žoge, in izkoristiti svoje priložnosti," je dejal 31-letni član Zenita iz Sankt Peterburga, ki pa je opozoril na nekaj vrzeli v zadnjem obdobju v njihovi igri.

dejan lovren | Avtor: Epa Epa

"Imeli smo nekaj težav pri prekinitvah, toda tudi to bomo izboljšali. Moramo le igrati tako, kot znamo, visoko, močno, pametno. Verjamem v ekipo, selektor nas podpira in to je najpomembnejše," je še povedal Lovren. On, soigralci in selektor imajo razumljivo zgolj en cilj - preboj na SP.

Za trinajst evropskih mest na 32-članskem svetovnem prvenstvu, ki bo potekalo od 21. novembra do 18. decembra 2022 v Katarju, se bo sicer potegovalo 55 evropskih reprezentanc v desetih skupinah.

Zmagovalci skupin se bodo neposredno uvrstili na SP, drugouvrščene ekipe pa čakajo dodatne kvalifikacije. Tem se bosta pridružili še dve najboljši ekipi, zmagovalki skupin, iz lige narodov, ki se ne bosta že neposredno uvrstili na SP ali v dodatne kvalifikacije.

Vučkić Lovrić Izbrana vrsta Šport Za začetek sosedski obračun s Hrvati: On je moj idol

Teh dvanajst moštev čakajo izločilni boji na eno tekmo za preostala tri mesta na SP. Te dodatne tekme bodo 24. in 25. marca ter 28. in 29. marca 2022.

SP pa bo prvič v zgodovini v jesensko-zimskem obdobju, turnir v Katarju bo namreč med 21. novembrom in 18. decembrom 2022. Branilka naslova je Francija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.