Šport > Nogomet
140 ogledov

Kek o Hrvatih: Zavedamo se, kdo prihaja

Matjaž Kek Kosovo Slovenija Liga narodov Epa
Slovenija bo že čez teden dni igrala proti Hrvaški.

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je že v polni pripravljenosti na začetek kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022. Slovenija bo te začela 24. marca doma s svetovno podprvakinjo Hrvaško. Kljub težkemu tekmecu si Kek želi dober začetek poti proti Katarju.

"Tokrat gre za SP in vse misli se sučejo okrog tega, ali se bo Sloveniji uspelo uvrstiti tja ali ne," je na torkovi novinarski konferenci povedal Kek. Slovenija, ki je doslej na SP igrala 2002 in 2010, bo 24. marca ob 20.45 v Stožicah gostila Hrvaško, 27. marca bo v Sočiju ob 15.00 igrala proti Rusiji, 30. marca pa v Nikoziji ob 18. uri proti Cipru. V skupini H sta sicer še Slovaška in Malta.

Časa za priprave na prve tekme ne bo veliko. Kek bo imel prve izbrance na treningu v nedeljo, preostanek pa v ponedeljek. V torek bo še uradni trening pred uvodno tekmo, v sredo pa že sosedski obračun s Hrvati. "To bo spet veliko rivalstvo, tako kot vedno. Imamo veliko željo, motiv, da uspešno začnemo kvalifikacije, pri čemer se zavedamo, kdo prihaja v Ljubljano," je opozoril Kek, ki je v torek objavil tudi seznam igralcev, na katerem ni veliko sprememb v primerjavi s tekmami v ligi narodov, velja izpostaviti le vrnitev izkušenega bočnega branilca Bojana Jokića.

Prav liga narodov je po njegovem prinesla slovenski vrsti homogenost in neko jedro ekipe ter tudi določeno prepoznavnost v igri. "Te tekme je treba odigrati na želeni ravni, tako kot smo določene v ligi narodov. Prepoznavnost se je videla in tu je treba nadaljevati. Jasno je, da nas čakajo težji tekmeci, ampak razmišljali bomo predvsem o sebi. Poskušali bomo biti optimalni, bojeviti ... Komaj čakam, da se vidimo s fanti in upam, da bo ta prva akcija uspešna za slovensko vrsto," je dejal Kek.

Ta je razkril tudi svoja pričakovanja glede samih kvalifikacij in ta niso nič drugačna kot v vsakem prejšnjem ciklu. "Kot selektor ne morem biti zadovoljen s tretjim ali četrtim mestom. Slovenija seveda ni favorit v skupini, saj je bila v četrtem bobnu. Toda napredovanje je tisto, o katerem razmišljamo. Pred nami je najtežji možen začetek, ampak to bo za nas dodatna vzpodbuda. V skupini pa vsak igra po dvakrat z vsakim in na koncu bomo potegnili črto," je pričakovanja orisal selektor.

reprezentanca matjaž kek | Avtor: Epa Epa

Dodal je, da kar zadeva igralski kader, so nekateri igralci v boljši, nekateri v slabši formi. "Ampak vsi imajo veliko željo, motiv, homogenost. To je naše vodilo. Časa ni veliko za kake podrobne analize, igrišče pa bo pokazalo, kako daleč smo prišli pri prepoznavnosti in uspešnosti reprezentance," je poudaril Kek in dodal, da je hud ritem enak za vse in da se je pač čim prej treba na to prilagoditi.

Zaradi treh tekem v kratkem času je tudi povabil 25 igralcev ter ima pripravljene tudi rezerve, če se pojavijo kartoni, poškodbe ali drugi zapleti, za zdaj namreč še ni znano, ali bo Jaka Bijol lahko igral, saj je v karanteni zaradi primera novega koronavirusa v njegovi ekipi v Hannovru. Tudi zato je zraven Jon Gorenc Stanković, ki lahko igra tako v obrambi kot na mestu obrambnega vezista.

Določeno raznolikost je selektor iskal tudi v napadu, kjer je "podobnim tipom" igralca, kot so Andraž Šporar, Blaž Kramer in Haris Vučkić, dodal še "medprostornega" Luko Zahovića. A ena ključnih nalog je pripeljati žogo do teh napadalcev, kar bo na plečih veznih "ofenzivcev" in kreativcev Josipa Iličića, Mihe Zajca, Sandija Lovrića, Domna Črnigoja ...

Kot pravi Kek, je kakovosti dovolj. "Imamo kakovost in ta generacija niti slučajno še ni izkoristila potenciala," meni selektor, ki je dodal, da seveda ima kdo kdaj slabši dan, ampak odnos mora biti na najvišji ravni. "Že v ligi narodov sem videl, da gredo ti fantje do konca."

Konec pa je tudi neznank o morebitnem vnovičnem igranju Kevina Kampla za izbrano vrsto. "Nogometna zveza Slovenije je bila v zvezi s klubom in igralcem. Napotki zdravnikov so jasni, Kevin je sposoben igrati le omejeno število tekem, kar se vidi tudi pri Leipzigu. Tudi sam Kevin je to pojasnil. Želim mu zdravja, saj so obremenitve strahovite. Čas pa bo pokazal, kaj to pomeni za slovensko reprezentanco," je zaključil Kek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice