Šport > Nogomet
334 ogledov

Takojšen odziv, kazen za Inter

Samir Handanović AS Roma Inter
Samir Handanović in soigralci brez podpore gledalcev.

Italijanska nogometna zveza se je hitro odzvala na rasistične incidente na tekmi Inter - Napoli (1:0) in kaznovala milanski klub z dvema tekmama igranja na praznem stadionu, še za eno tekmo pa zaprla severno tribuno, na kateri se nahajajo najbolj problematični navijači kluba. Ti so med tekmo žalili gostujočega temnopoltega igralca Kalidouja Koulibalyja z rasističnimi opazkami.

Ravno Senegalec je moral v 81. minuti zapustiti igrišče zaradi drugega prejetega rumenega kartona. Trener Napolija Carlo Ancelotti je odziv branilca pripisal živčnosti zaradi nenehnih nešportnih provokacij Interjevih navijačev. "Koulibaly je bil vsekakor razdražen. Ponavadi je umirjen in profesionalen, ampak vseskozi je bil tarča opičjih zvokov," je po tekmi pojasnil 59-letni nogometni strateg.

Inter je sicer zmagoviti gol dosegel v sodniškem dodatku na koncu tekme, dal ga je Lautaro Martinez, zato se del nogometne javnosti sprašuje, ali je izid tekme sploh regularen.

carlo ancelotti Ancelotti znorel Šport "Naslednjič bomo nehali igrati in zapustili igrišče"

Tekmo med Interjem in Napolijem pa je zasenčil še pretep med navijači, v katerem je umrla ena oseba, poročajo italijanski mediji. Incident naj bi se zgodil pred tekmo v okolici stadiona, ko je skupina Interjevih navijačev, oboroženih z verigami in kladivi, napadla kombi z navijači Napolija.

Časnik Corriere della Sera na svoji spletni strani poroča, da so bili v pretepu ranjeni štirje navijači Napolija, umrl pa je en navijač Interja, ki naj bi ga je povozil kombi. Slednji naj bi bil po poročanju dpa stari znanec policije, ki je bil večkrat v preteklosti obravnavan zaradi nasilja v bližini stadionov in je imel prepoved obiska tekem. Ravno preminuli naj bi bil del skupine, ki je napadla gostujoče navijače, še poroča dpa, ki dodaja, da policija še preverja vse okoliščine dogodkov.

"Dovolj je dovolj"

Po dosojeni kazni Interju se je na dogajanje odzval tudi predsednik italijanske nogometne zveze FIGC Gabriele Gravina, ki je napovedal sestanek z vladnimi predstavniki o poenostavitvi pravil za prekinitev tekem. Ta trenutno predvidevajo, da mora policija po zaznavi incidentov naročiti sodniku prekinitev tekme. "Dovolj je dovolj. Kar se je zgodilo v zadnjih dneh, ni sprejemljivo. Nogomet pripada pravim navijačem, zaščititi ga je treba pred tistimi, ki ga želijo izrabiti za ustvarjanje konfliktov," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Gravina.

Celotno dogajanje okoli rasističnih izpadov na tekmi Inter-Napoli pa v Italiji dobiva vse bolj politične razsežnosti, saj nekateri politiki za stanje že bolj ali manj odprto krivijo notranjega ministra in vodjo skrajno desničarske stranke Liga Mattea Salvinija. "Ali bi se res lahko tekma Inter-Napoli prekinila v državi, kjer je rasizem nenehno v porastu in v kateri je notranji minister, ki je odgovoren za varnost na stadionih, še pred leti pel pesmi proti Neapeljčanom?" se je v objavi na Twitterju vprašal župan Neaplja Luigi de Magistratis.

Salvini se je na celotno dogajanje odzval z obljubo ukrepov za varnost na nogometnih stadionih. "V začetku prihodnjega leta se bom sestal s predstavniki navijačev moštev serie A in B, da se zagotovi, da bodo stadioni znova mesta za zabavo in ne nasilje," je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.