Šport > Nogomet
852 ogledov

Takšni so odzivi na nemški "eksperiment"

Timo Werner Kevin Kampl RB Leipzig Epa Timo Werner in Kevin Kampl pred srečanjem njunega RB Leipziga proti Freiburgu.
Po več kot dveh mesecih prisilnega premora se je v Nemčiji v soboto odvil eksperiment, kakšen bo nogomet v razmerah pandemije novega koronavirusa.

Tekme brez navijačev na tribunah so udeleženci pospremili z mešanimi občutki. Zadetki so bili, a brez navijanja je bilo vse skupaj čudno, so prepričani igralci in trenerji. Nemška Bundesliga je prva izmed velikih evropskih nogometnih lig, ki se je odločila za nadaljevanje zaradi koronavirusa pred dvema mesecema ustavljene sezone.

V Franciji so najvišjo francosko ligo, Ligue 1, predčasno končali in za prvaka razglasili bogati pariški klub, PSG. V Španiji, Italiji in Angliji pa še upajo, da bodo lahko po nemškem zgledu igrali nogomet. Prav nemški eksperiment pa tudi kaže, kakšen bo nogomet v spremenjenih razmerah novega koronavirusa.

Kot navaja britanska radiotelevizija BBC, nemška liga ni prva. Od prejšnjega tedna so nogometno prvenstvo začeli tudi v Južni Koreji, medtem ko v Belorusiji in Nikaragvi niti nikoli niso nehali igrati. A je Bundesliga vsekakor prva izmed velikih evropskih in svetovnih lig.

Nogomet sredi koronavirusne krize je zelo drugačen od tistega, kakršnega so bili ljubitelji te igre vajeni pred pandemijo. Brez navijanja, pred praznimi tribunami, z varnostnimi in higienskimi protokoli, zaščitnimi maskami, razkuževanjem žog, je bil nogomet zelo nenavaden in zelo sterilen, kot da bi ga igrali v laboratoriju.

Erling Braut Håland Video Šport Tako se zdaj veselijo nogometaši ob golih

Igralci in trenerji sami so najbolj pogrešali navijanje, polne tribune. Nad tem, kako mirno je vse bilo, pa so bili presenečeni tudi predstavniki policije. Tiskovni predstavnik policije v Dortmundu Olivier Peiler je nadaljevanje Bundeslige pospremil z osuplostjo: "Presenetljivo je tiho. Pričakovali smo in se pripravili na različne scenarije, vendar nismo pričakovali, da bo na stadion in v center mesta prišlo le nekaj navijačev." "Očitno so prošnje mestnih oblasti in policije zalegle in so ljudje gledali tekme doma. Tega smo zelo veseli, da se izognemo okužbam," je še dejal.

Trener Dortmunda Lucien Favre pa je opisal nadrealno vzdušje: "Ni hrupa. Streljate na gol, odlično podate, zadenete in se ne zgodi nič. To je zelo, zelo čudno."

Borussia Dortmund Schalke 04 | Avtor: Epa Epa

Igralci in člani trenerskih štabov so ves teden pred sobotnim nadaljevanjem prvenstva preživeli v karanteni v moštvenih hotelih. Ob tem so jih redno testirali na koronavirus. Ekipe so prispele v več avtobusih na stadione, da bi kar se da zmanjšali stike. Ko so stopali iz avtobusov, so nosili zaščitne maske za obraz. Pred vstopom na igrišče so jim izmerili temperaturo.

Navijačem so prepovedali prihod na stadione, prav tako je bilo prepovedano druženje pred stadioni, pred katerimi so bile postavljene zaščitne varnostne ograje. Policijske patrulje so skrbele, da se na prizoriščih ne bi zbirali ljudje. Na stadion so dovolili navzočnost največ 400 ljudem. Gre za člane ekip, sodnike, trenerje, varnostnike, zdravniško osebje in predstavnike medijev ter operaterje VAR in fante, ki so skrbeli za razkuževanje žog. Te so razkužili pred tekmo in ob polčasu. Igralcem jih niso podajali.

Bundesliga koronavirus Začenja se Šport Ljudje proti nadaljevanju prvenstva, a tekme bodo

Trenerji in rezervni igralci so nosili zaščitne maske ter sedeli na klopeh in v prvih vrstah tribun z upoštevanjem varne razdalje. Glavni trenerji, tako kot igralci in sodniki na igrišču, pa so celo lahko bili brez mask, da so lahko kričali navodila igralcem. Rezervisti so si med ogrevanjem sneli maske, zamenjani igralci pa so si morali nadeti masko, preden so se usedli na klop.

Spremenjeni so bili tudi rituali na igriščih. Igralci Wolfsburga so se ob zmagi v Augsburgu z 2:1 s sodniki pozdravljali tako, da so se dotaknili s čevlji, drugje so se pozdravljali z udarci s pestmi in dotiki s komolci. So pa bile tudi izjeme, ko so igralci Herthe preslišali opozorila in se objemali. Člani medijskih ekip so igralce in trenerje po tekmi spraševali z mikrofoni na dolgih palicah, tiskovne konference po tekmi pa so potekala spletno kot videokonference.

Vendar niso bili vsi zadovoljni. Navijači Augsburga so s transparentom predstavili svoje mnenje. "Nogomet daje življenje, vaš posel je bolan," v znak protesta, da se nogomet nadaljuje med pandemijo.

Trener Fortune iz Düsseldorfa Uwe Rosler je predstavil mnenje trenerjev: "Dan je bil malce čuden. Sem čustven človek, rad objamem, potrepljam igralca, česar danes očitno nisem mogel storiti."

Düsseldorf Bundesliga | Avtor: Epa Epa

"Zelo žalostno je vse skupaj, ko si navijači ne morejo ogledati tekme na stadionu, se ne moremo srečevati in igrati to igro skupaj," je na spletni tiskovni konferenci po tekmi dejal trener Freiburga Christian Streich in nadaljeval: "To ni nekaj, kar lahko traja v nedogled. Toda v teh pogojih, čeprav so bile tekme odigrane brez navijačev, ni bila igra manj kakovostna, še vedno je šlo za vrhunski nogomet."

Prvi mož berlinske Hertha Bruno Labbadia je branil svoje varovance, ki so "pozabili" na pravila varne razdalje: "Če ne morete več proslavljati, se celotna zadeva pokvari. Vesel sem, da je imela ekipa danes razlog za veselje."

Nekdanji vezist Bayerna iz Münchna in Anglije Owen Hargreaves, ki je iz svojega doma komentiral dogajanje, pa je dejal: "Navijače že pogrešam. Bilo je tako čudno, da se bo treba na to navaditi."

Svoje videnje je predstavil tudi komentator BBC Jonathan Chilvers: "Atmosfera v Dortmundu proti Schalkeju me spominja na igranje košarke desetletnikov v šolski športni dvorani."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice