Šport > Nogomet
8674 ogledov

Tavaresov sin tarča rasističnega napada, a zgodba ima dve plati

Facebook
Na tekmi mladih nogometašev se je zgodil rasističen incident, katerega tarča je bila sin sloviteva Marcosa Tavaresa.

V štajerski prestolnici sta se v 20. krogu elitne slovenske lige U15 vzhod pomerila mariborski moštvi NK Tabor in NK Maribor. Po poročanju spletnega portala mariborinfo.com je nogomet tokrat ostal v senci rasističnega napada, uperjenega proti najstarejšemu sinu dolgoletnega napadalca mariborskega kluba in enega najbolj priljubljenih nogometašev v regiji Marcosa Tavaresa.

Incident se je zgodil v 53. minuti srečanja, ko je vratar NK Tabor Luka Duvnjak žalil igralca nasprotne ekipe in ga ozmerjal s "črno opico". Tarča napada je bil kapetan nasprotne ekipe Marcos Tavares mlajši.

"Uporaba omenjene besedne zveze brez dvoma sodi v repertoar izražanja in spodbujanja rasne nestrpnosti, ki predstavlja najbolj nizkoten način žaljenja osebnega dostojanstva posameznika in skrajno, obsojanja vredno ter sramotno dejanje. O tem pričajo tudi Resolucija FIFA o boju proti rasizmu in diskriminaciji, zaveza NZS o vzpostavitvi ničelne tolerance do nesprejemljivih dejanj spodbujanja ali razpihovanja rasnega sovraštva, kakor tudi obsežna, že dlje časa trajajoča, medijska kampanja UEFA in FIFA proti izražanju rasne nestrpnosti, temu ustrezna pa je tudi disciplinska politika izrekanja najstrožjih kazni za tovrstna ekscesna dejanja," besed namestnika disciplinskega sodnika NZS Bojana Kitla navaja Mariborinfo.com.

Duvnjak se je za neprimerno dejanje opravičil, vendar se kazni s tem ni mogel izogniti. Zaradi izrečenih besed, ki nikakor ne sodijo na nogometne zelenice, bo počival pet prvenstvenih tekem.

Zgodba ima sicer dve plati. Po neuradnih informacijah je s provokacijami začel Tavares, ki naj bi Duvnjaka ozmerjal z "belo banano", kar pa iz discplinskega zapisnika ni razvidno.

Tekmi je po poročanju Ekipe24 prisostoval tudi nekdanji slovenski reprezentant Marinko Galić, ki je ostro obsodil rasistične besede, a poudaril, da je Tavares mlajši vse prej kot vzoren nogometaš. "Veliko provocira, predvsem pa gre zelo umazano v duele," člana nekdanje zlate generacije citirajo pri Ekipi.

Rasizem kljub neprestanemu ozaveščanju ostaja prisoten na vseh ravneh nogometnega tekmovanja. Za popolno izkorenitev tega problema se je nedavno odločno zavzel tudi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin, ki je izrazil ogorčenje nad dejstvom, da leta 2019 še vedno organiziramo konference za boj proti diskriminaciji in nestrpnosti v nogometu, ob tem pa sodnike pozval k ničelni toleranci do vsakršnega diskriminatornega vedenja na nogometnih zelenicah.

aleksander čeferin Udaril po mizi Šport Čeferinu prekipelo: "Dovolj je fašistične propagande!"
Komentarjev 3
 • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 05:53 18.april 2019.

  Vsi tile 2x pečeni so največji rasisti,saj skoz špilajo na karto manjvrednsoti,tako,da temu malemu zobatcu ni za verjet,da ga je golman žalil in zmerjal?

 • Avatar Zarsianna
  Zarsianna 01:43 18.april 2019.

  Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top

 • Lavdan 21:12 17.april 2019.

  Najprej jih uvozijo z vseh koncev sveta in jih potem zmerjajo. Na žalost to paše k fuzbalski kulturi.

Sorodne novice