Šport > Nogomet
9 ogledov

Tretjini nogometašev plače zamujajo

žoga Špela Mohorič
Mednarodno združenje profesionalnih igralcev (FIFpro) je danes v Bruslju predstavilo raziskavo z naslovom Črna knjiga vzhodne Evrope, ki priča o slabem položaju nogometašev v teh državah, tudi Sloveniji. Po raziskavi naj bi okrog 10 % nogometašev vzhodne Evrope dobilo ponudbo za nameščanje tekem, v Sloveniji 3 %.

"Profesionalni nogomet v vzhodni Evropi se sooča z zastrašujočim pomanjkanjem spoštovanja pravic profesionalnih igralcev," je ena glavnih ugotovitev avtorjev raziskave, pri pripravi katere je sodeloval tudi Sindikat profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (Spins). Ugotovitve raziskave po mnenju FIFpro potrjujejo dejstvo, da je ukrepanje nujno. Cilj črne knjige je tako predvsem doseči, da vzhodnoevropski igralci dobijo osnovne pogoje za delo, kakršne imajo nogometaši v zahodni Evropi.

V raziskavi 195 nogometašev iz Slovenije

V raziskavi je sodelovalo 3357 profesionalnih nogometašev iz 12 držav, od tega 195 iz Slovenije. Poleg Slovenije so vanjo vključene še Bolgarija, Grčija, Češka, Madžarska, Kazahstan, Črna gora, Srbija, Rusija, Hrvaška, Poljska in Ukrajina. V FIFpro so ob tem opozorili, da se v javnosti vselej govori o tem, kako nogometaši preveč zaslužijo ter da jih zanimajo samo avtomobili in ženske, čeprav jih je velika večina navadnih delavcev, ki imajo svoje pravice in želijo predvsem, da bi pravočasno dobili svoje plače.

10 % nogometašev žrtev zastraševanja

Najbolj pereč problem je prav neplačevanje igralcev. Raziskava kaže, da dobrih 41 odstotkov anketirancev ne dobiva plač pravočasno. Podatki, pridobljeni od slovenskih profesionalnih nogometašev, pa kažejo, da jih dobrih 32 odstotkov ne dobiva plač pravočasno. Vsak deveti anketirani nogometaš je bil žrtev nasilja, okoli deset odstotkov pa zastraševanja ali nadlegovanja ter rasizma. O zastraševanju ali nadlegovanju, večinoma s strani vodstva kluba ali trenerja, je poročalo tudi 11 odstotkov slovenskih anketirancev.

Več kot desetina dobila ponudbo glede nameščanja

Črna knjiga izpostavlja tudi problem nameščanja tekem. Slabih 12 odstotkov vseh anketirancev je že dobilo ponudbo glede nameščanja tekem, še posebej kritično je stanje v Kazahstanu in Grčiji. V Sloveniji so o tem poročali slabi trije odstotki anketirancev. Vse to kaže, da v vzhodni Evropi ne govorimo več o profesionalnem, temveč o amaterskem nogometu, meni predsednik Spinsa Dejan Stefanović, ki je v Bruslju predstavil ugotovitve raziskave. "Rezultati ne kažejo celotne slike, ki je še veliko slabša," je poudaril.

Stefanović: "Krive so zveze!"

Na vprašanje, kdo je kriv za tako slabo stanje, je Stefanović odgovoril: "Absolutno je krivda na strani nacionalnih nogometnih zvez. S tem mislim tudi Nogometno zvezo Slovenije, ki ni naredila nič, da bi na primer uvedla vsaj neko normalno neodvisno presojanje sporov." Slovenija sicer po Stefanovićevih besedah v ničemer ne odstopa od drugih 11 držav, vključenih v raziskavo. Glede problema nameščanja tekem pa je menil, da ima Slovenija srečo, da je majhna in ne preveč zanimiva za stavne trge, saj bi bil sicer to zanjo ogromen problem.

Na predstavitvi črne knjige je bil sicer tudi nogometaš Dragiša Pejović, ki je povedal, da so njegovo kariero v glavnem upravljali "mešetarji in kriminalci" ter da so mu pogosto grozili, da mu bodo "polomili roke in noge, če ne bo storil, kar so zahtevali".

Predstavniki FIFpro so danes simbolično predali črno knjigo poročevalki Evropskega parlamenta o nameščanju tekem in korupciji v športu ter predstavniku evropske komisarke za kulturo Andrule Vasiliu. Oba sta zatrdila, da si bosta njuni instituciji prizadevali za izboljšanje stanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.