Šport > Nogomet
566 ogledov

Triglav šokiral Olimpijo, Maribor še povečal prednost

Triglav Kranj
Nogometaši kranjskega Triglava so v 22. krogu Prve lige Telekom Slovenije premagali ljubljansko Olimpijo z 2:1 (0:1), medtem ko so Mariborčani v Ljudskem vrtu premagali Gorico prav tako z 2:1 (0:0).

Ljubljanski zasedbi se je v "orlovem gnezdu" nasmihala četrta zmaga v nizu, v končnici pa je navkljub premoči med celotnim dvobojem ostala praznih rok. Kranjčani so v finišu tekme uprizorili preobrat "par excellence", režiser absolutnega in nepričakovanega zasuka pa je bil David Tijanić, ki je v 88. minuti najprej z 11-metrovke izenačil na 1:1, v peti minuti sodnikovega podaljška pa nato dosegel še zmagoviti gol.

Kranjska ekipa je tako dosegla tretjo zmago v nizu, pred Olimpijo sta padla še Aluminij in Gorica, ljubljanska ekipa pa je doživela prvi poraz po treh zaporednih zmagah nad Gorico, Krškem in Celju.

Ljubljančani so sijajno odprli dvoboj v gorenjski prestolnici. V uvodnih dvajsetih minutah so uprizorili številne nevarne akcije, navkljub izjemnim priložnostim Stefana Savića, Matica Črnica, Asmirja Suljića in Vitalijsa Maksimenka pa je kranjska mreža - tudi po zaslugi bravuroznih obramb 19-letnega Jalna Arka - čudežno postala nedotaknjena.

Pred golom kranjskega vratarja je bilo zagotovo najbolj vroče v 12. minuti, ko je Savić po strelu z roba kazenskega prostora zadel vratnico, isti igralec se je osem minut kasneje sijajno znebil domačih obrambnih igralcev, po njegovem strelu z enajstih metrov pa je po sijajnem posredovanju Arka ostalo pri 0:0.

Prevlada izbrancev gostujočega trenerja Roberta Pevnika se je nadaljevala tudi sredi prvega polčasa. V 23. minuti so prvič na dvoboju zapretili tudi gostitelji, strel Muamerja Svrake z velike razdalje pa je ubranil gostujoči vratar Nejc Vidmar.

V 28. minuti so Ljubljančani vendarle unovčili svojo premoč. V glavni vlogi je bil Suljić, ki je po samostojni akciji povzročil silni nemir v kranjski obrambni vrsti in zadel za 1:0. Po prejetem golu je ritem igre nekoliko padel, tehnično podkovani Ljubljančani pa so imeli vse vajeti igre v svojih nogah.

V začetku drugega polčasa so do sape prišli tudi Gorenjci, v 54. minuti je strel Svrake z 20 metrov bil malenkostno previsok, nato pa so pobudo znova prevzeli Ljubljančani. V 58. minuti je domači branilec Kristjan Arh-Česen v svojem kazenskem prostoru zrušil Suljića, po njem je tolminski sodnik Matej Jug brez obotavljanja pokazal na belo točko, 11-metrovko pa je slabo izvedel Savić in ostalo je pri 1:0.

V naslednjih dveh minutah so si Ljubljančani priigrali dve novi priložnosti, po strelih Savića in Brkića pa se izid ni spremenil. Tako je bilo tudi v 72. minuti, po pravem "fliperju" v domačem kazenskem prostoru Suljić in "rezervist" Rok Kronaveter nista povišala na 2:0.

V končnici tekme so Kranjčani uprizorili izjemen preobrat. Najprej je Tijanić realiziral 11-metrovko - po igranju z roko v kazenskem prostoru jo je zakrivil Mario Jurčević -, v peti minuti sodnikovega podaljška pa je isti igralec - po dvojni podaji s Tomom Žurgo - zadel še za 2:1.

Ljubljanska ekipa bo v prihodnjem krogu gostila Maribor, kranjska pa bo gostovala v Celju. Obe tekmi bosta v soboto, 16. marca.

* Športni center, sodniki: Jug, Vidali, Gabrovec.
* Strelca: 0:1 Suljić (28.), 1:1 Tijanić (88./11 m), 2:1 Tijanić (90.).
* Triglav: Arko, Rogelj (od 90. Karamatić), Kumer, Arh Česen, Mlakar, Mertelj, Tijanić, E. Kryeziu, Svraka (od 62. Kopač), Crnov (od 84. D. Kryeziu), Žurga.
* Olimpija: Vidmar, Boakye, Burin, Maksimenko, Jurčević, Brkić (od 83. Putinčanin), Tomić, Črnic (od 64. Kronaveter), Suljić, Savić, Kidrić (od 72. Lukanović).
* Rumeni kartoni: Mertelj, Kumer, Arh-Česen, Kopač; Suljić, Jurčević, Tomić.
* Rdeči karton: /.

 

Maribor še povečal prednost pred zasledovalci

 

Mariborčani so izkoristili spodrsljaj Olimpije in si z zmago proti Gorici na prvenstveni razpredelnici priigrali deset točk prednosti pred prvimi zasledovalci. Štajerci, ki so bili močno oslabljeni, zaradi različnih razlogov jim je manjkalo kar devet igralcev, trener Darko Milanič pa je zaradi kazni tekmo spremljal s tribune, so se v prvem polčasu mučili, pripravili si niso niti ene prave priložnosti, nato pa večino dela opravili v prvih desetih minutah nadaljevanja, ko sta v polno zadela Marcos Tavares in Luka Zahović. Po vodstvu pa je bila na preizkušnjah tudi mariborska obramba. V 75. minuti je prejela zadetek, nato bila še nekajkrat v škripcih, toda na koncu je vendarle obdržala prednost.

Le en strel na gol Gregorja Sorčana, še ta v 44. minuti, ko je Jasmin Mešanović z 20 metrov streljal mimo gola, nazorno kaže muke vijoličastih v prvih 45 minutah. Novogoričani so se odlično postavili na igrišču, pustili pobudo tekmecem, ki je sklepal obroč okoli goriških vrat, a imel premalo idej in natančnih podaj, da bi lahko ogrozil goriška vrata.

Gorica se je osredotočila na protinapade, celo večkrat streljala na gol, toda tudi ona prave priložnosti ni imela.

V desetih minutah drugega dela pa so gledalci videli precej več zanimivih dogodkov kot v vsem prvem polčasu. Najprej je do priložnosti prišla Gorica, Etien Velikonja žoge ni uspel poslati v mrežo, nato je dva nevarna napada brez uspešnega zaključka izpeljal Maribor, ki je v 51. minuti vendarle tudi povedel.

Mladi Žan Kolmanič, ki je zaradi številnih odsotnosti dobil priložnost za igro, je z leve strani poslal žogo v sredino, kjer jo je med dvema igralcema dočakal Tavares in z natančnim strelom premagal Sorčana. S tem je na najboljši možen način okronal svoj jubilej, odigral je 500. tekmo v mariborskem dresu.

Na drugi gol gostiteljev ni bilo potrebno dolgo čakati. Pet minut pozneje je Amir Dervišević lepo podal Zahoviću, ta je desne strani prodrl v kazenski prostor, obšel Žigo Lipuščka ter mimo vratarja poslal žogo v mrežo.

Maribor je nato umiril igro, Gorica je zaigrala napadalneje, a ni kazalo, da bi lahko ogrozila mariborsko zmago. Toda v 75. minuti je po kotu in skoku v kazenskem prostoru Andrej Kotnik poskrbel za nekaj nervoze med domačimi navijači, ki so nato trepetali do konca. Primorci so napadali, nekajkrat bi lahko v zaključku akcij bolje reagirali, v končnici so zahtevali tudi enajstmetrovko, izenačiti pa jim kljub pritisku ni uspelo.

* Stadion Ljudski vrt, gledalcev 4000, sodniki: Perić (Kranj), Kasapović, Salkić (oba Ljubljana).
* Strelca: 1:0 Tavares (51.), 2:0 Zahović (56.), 2:1 Kotnik (75.).
* Maribor: Pirić, Klinar, Rajčević, Ivković, Kolmanič, Dervišević, Cretu, Felipe Santos (od 69. Kramarič), Mešanović (od 81. Vršič), Tavares, Zahović (od 86. Žugelj).
* Gorica: Sorčan, Halilović, Tomiček, Lipušček, Celcer, Kolenc, Oršolić (od 63. M. Kavčič), Šipek, Osuji (od 79. Hodžić), Smajlagić (od 63. Kotnik), Velikonja.
* Rumeni kartoni: Klinar; Oršolić, Celcer.
* Rdeči karton: /

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.