Šport > Nogomet
918 ogledov

Uefa zagrozila s hudimi sankcijami

aleksander čeferin uefa glasovanje EPA
Fifa in Uefa družno nasprotujeta ustanovitvi evropske superlige. Udeležencem famoznega tekmovanja, ki po mnenju gorečih nasprotnikov predstavlja smrt evropskega nogometa, grozijo tudi hude sankcije.

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je v sodelovanju z Evropsko nogometno zvezo (Uefo) in preostalimi krovnimi celinskimi nogometnimi zvezami v skupnem pismu sporočila, da morebitne nove evropske klubske superlige ne bi prepoznala kot uradnega tekmovanja. Pod sporočilom za javnost je podpisan tudi predsednik Uefe, Slovenec Aleksander Čeferin.

"V luči nedavnih medijskih špekulacij o tem, da bi utegnili nekateri evropski klubi ustanoviti zaprto evropsko 'superligo', Fifa in šest konfederacij (AFC, CAF, Concacaf, CONMEBOL, OFC in Uefa) še enkrat ponavljamo in odločno poudarjamo, da takšnega tekmovanja ne bi priznala niti Fifa niti ustrezna konfederacija," je zapisano na spletni strani Uefe.

gianni infantino | Avtor: Epa Epa
Noben klub ali igralec, ki bi sodeloval v takem tekmovanju, posledično ne bi smel sodelovati v nobenem tekmovanju, ki ga organizira Fifa ali ustrezna konfederacija, v tem primeru Uefa.

"V skladu s statutom FIFA in konfederacij mora vsa tekmovanja organizirati ali priznati ustrezni organ na njihovi ravni, Fifa na svetovni in konfederacije na celinski. V tem pogledu konfederacije priznavajo klubsko svetovno prvenstvo Fife v njegovi sedanji in novi obliki kot edino svetovno klubsko tekmovanje, medtem ko Fifa priznava klubska tekmovanja, ki jih organizirajo konfederacije, kot edina klubska celinska tekmovanja," so še zapisali.

V skupnem pismu, pod katerim je podpisan tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin, so poudarili, da so univerzalna športna načela, solidarnost, napredovanje in izpadanje temelj nogometne piramide, ki zagotavlja nogometni svetovni uspeh in so kot taka zapisana v statutu Fife in ustreznih celinskih krovnih zvez.

V zadnjih letih so v medijih po Evropi začele vse bolj krožiti informacije o novi, zaprti superligi. Pred odhodom s predsedniškega stolčka je o tem javno spregovoril tudi nekdanji vodja Barcelone Josep Maria Bartomeu, ki je priznal pogovore svojega nekdanjega kluba za sodelovanje v tem tekmovanju.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.