Šport > Nogomet
123 ogledov

Ukrep, ki bi reševal življenja

nogomet nosila Simbolična fotografija.
Nogometaš Brightona Connor Goldson se zavzema za učinkovitejši pregled nad zdravstvenim stanjem nogometašev.

Connor Goldson, nogometaš novopečenega angleškega prvoligaša Brightona, je dejal, da nogometni klubi na Otoku premalo pozornosti namenjajo zdravju igralcev, še posebej je po njegovem premalo zdravniških pregledov, ki bi odkrili morebitne težave s srcem. Štiriindvajsetletnik ni igral vse od januarja, ko so mu zdravniki odkrili anevrizmo aorte.

Nekdanji nogometaš Newcastla Cheick Tiote je junija na pripravah na Kitajskem umrl, potem ko se je zgrudil na treningu, nogometaš Slonokoščene obale Eugene Kouame pa je umrl v začetku meseca po srčnem zastoju.

"Samo poglejte Tioteja. Nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Dva nogometaša v dveh mesecih je preveč," je dejal Goldson za časnik Times in dodal: "Na nogometu kot športu je, da nekaj ukrene v izboljšanju razmer. Vsak klub bi moral vsaj enkrat letno poslati igralce na podrobne preiskave. Žal nogometaši ne pridejo do pregledov, s katerimi bi lahko preprečili marsikatero smrt na igrišču."

"Tudi sam nikoli nisem čutil nobenih težav. In če lahko moja zgodba pomaga prepričati klube, da je treba stopiti korak naprej v tej smeri, da morajo nogometašem omogočiti ustrezne zdravniške preglede, upam, da bomo rešili kakšno mlado življenje." - Connor Goldson

Njegova težava, ki so jo zdravniki odkrili na klubskem rutinskem pregledu, pomeni, da je zamudil ključne trenutke moštva, ki se je prvič po letu 1983 vrnilo v elitno druščino Premier League. Na igrišča bi se lahko vrnil že v novi sezoni, ki jo bo Brighton začel doma 12. avgusta proti Manchester Cityju.

"Kirurg mi je pojasnil, da je kot balon. Širi se in širi se, dokler enostavno ne poči. Lahko pa imaš srečo in ne poči nikoli. A tega ne moreš vedeti vnaprej. Vesel sem, da smo težavo pravočasno odkrili in ukrepali," je še dodal 24-letni branilec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.