Šport > Nogomet
20 ogledov

Uradno: Fàbregas Barcelonin za pet let

Fabregas barcelona predstavitev
1/10
Reuters
Naposled se je le zgodilo: Cesc Fàbregas je tudi uradno postal član Barcelone. Fant, ki je barve katalonskega kluba branil do leta 2003, potem pa prestopil med topničarje, je podpisal petletno pogodbo. Odškodninska klavzula znaša kar 200 milijonov evrov.

Cesc Fàbregas je z Barcelono podpisal petletno pogodbo, njegova odškodninska klavzula ob morebitnem prestopu pa znaša kar 200 milijonov evrov. "Dolgo sem čakal na ta trenutek. Danes je zelo poseben dan. Vem, da ste bili mnogi razočarani, ko sem odšel (s 16 leti iz Barcelone v Arsenal, op. a.), vendar sem zdaj tu, da se spoprimem z največjim izzivom svojega življenja. Po osmih letih odsotnosti upam, da vam bom pripravil veliko lepih trenutkov," je dejal zvezdnik, ki ga je prišlo pozdravit okrog 30 tisoč navdušenih navijačev. Dobrodošli vezist bo popoldne z moštvom, ki se pripravlja na povratni superpokalni obračun z Realom, že treniral: "Pripravljen sem igrati. Vse je odvisno od trenerja, vendar sem se pripravljen boriti na vso moč."

"Rad bi se zahvalil Pepu Guardioli za trud in zaupanje, ki mi ga je namenil. Zdaj sem pripravljen na vrnitev. Dve ali tri leta nazaj nisem bil. Imel sem različne možnosti, a sem izbral najtežjo pot. Želim biti med najboljšimi na svetu,“ se je Fàbregas sprva zahvalil novemu, nato pa polaskal še staremu trenerju: "Arsene Wenger bo zame vedno kot drugi oče. V nogometu mi je dal vse. Da sem tukaj, je v veliki meri njegova zasluga. Vedno bo ostal v mojem spominu in srcu." Dodal je še, da mu je žal, da odhaja iz Arsenala, ker je tam preživel tretjino svojega življenja, osem let.

Španski reprezentant se v katalonsko prestolnico vrača po septembru leta 2003, ko je iz mladinske šole Barcelone prestopil v londonski Arsenal. Kluba sta se po dolgem pregovarjanju okoli prestopa končno dogovorila o vseh podrobnostih.

Španski reprezentant je bil najmlajši nogometaš, ki je zaigral v prvi postavi Arsenala. V pokalu proti Rotherham Unitedu je zaigral, ko je bil star 16 let in 177 dni. Postal je najmlajši nogometaš topničarjev, ki je zadel za klub. To mu je uspelo decembra leta 2003, ob zmagi s 5:1 proti Wolverhamptonu.

Vendar pa je Arsenal od prihoda Fàbregasa le enkrat osvojil prvenstvo (2004) in enkrat FA pokal (2005). Barcelona se je v tem času dokopala do treh naslovov evropskih prvakov, petkrat pa je bila tudi španski prvak.

V reprezentanci Fàbregas ni bil stalni član prve enajsterice. Prednost pred njim so dobivali nogometaši Barcelone, Xavi, Andrés Iniesta in Sergio Busquets, pa tudi Xabi Alonso iz Real Madrida.

Kljub vsemu je na Euru leta 2008 v četrtfinalu proti Italiji zadel odločilno enajstmetrovko. Zmaga proti takrat aktualnim svetovnim prvakom je pomenila preobrat v španski reprezentanci, ki je osvojila tako evropski kot svetovni naslov.

"Nismo želeli, da Cesc odide. To naj bo vsem jasno," je za klubsko spletno stran zapisal trener topničarjev Arsene Wenger. "Kljub vsemu Fàbregasa razumemo, da želi nogomet igrati v svojem mestu, zato smo zdaj sprejeli odločitev, da lahko odide v Barcelono. Zahvaljujemo se mu za vse, kar je dal našemu klubu," še dodaja Francoz.

"Cesc je odraščal v Barceloni. Po zaslugi Arsenala in trenerja Wengerja je odrasel v velikega igralca. Zagotovo je zdaj veliko boljši kot takrat, ko je odšel. Poskušali ga bomo narediti še boljšega," pa je po uradni objavi o prestopu dejal trener Kataloncev Pep Guardiola. "To je bila za nas zelo draga dveletna saga. Vendar pa se počutim, kot da bi se domov vrnil izgubljeni sin. Imamo ga namreč za enega od nas," je dejal predsednik Barcelone Sandro Rossell. Fàbregas bo lahko zaigral že na sredini povratni tekmi španskega superpokala na stadionu Camp Nou proti madridskemu Realu.

Komentarjev 1
  • Nejc Roškar 15:29 15.avgust 2011.

    http://www.powerplaymanager.com/r773870Ce koga zanima super manager, kjer lahko izberes hokej ali nogomet in se pomeris z ljudmi iz celega sveta.