Šport > Nogomet
22 ogledov

Urugvaj bi stoletnico slavil s prvenstvom

copa america finale navijači urugvaj paragvaj EPA
Urugvaj bo leta 2030 praznoval stoletnico osvojitve naslova svetovnega prvaka v nogometu na prvem svetovnem prvenstvu leta 1930.

Za to priložnost bo Urugvaj morda skušal dobiti organizacijo mundiala, projekta pa bi se lahko lotil skupaj s sosedo, sicer nogometno veliko nasprotnico Argentino.

Zamisel je predstavil predsednik Argentine. Mauricio Macri je ob obisku v Urugvaju, kjer je skušal tudi otopliti odnose, ki so se zaostrili med mandatom njegove predhodnice Cristine Kirchner, pozval k tkanju nogometnih vezi. "Ni boljšega načina, da dobro sodelujemo, kot je skupna organizacija svetovnega prvenstva v nogometu," je dejal Macri.

Državniki živijo z nogometom

Leta 1930 je Urugvaj v finalu prvega svetovnega prvenstva premagal prav Argentino s 4:2. Sto let zatem bosta državi skupaj skušali poseči čim višje. Njegov urugvajski kolega v predsedniški vlogi, Tabare Vasquez, bo zamisel verjetno podprl - nenazadnje sta oba moža zagreta nogometna privrženca. Macri je bil nekoč celo predsednik enega največjih klubov v Argentini Boca Juniors, Vasquez je podobno vlogo opravljal v urugvajskem klubu Progreso.

Južna Amerika je nazadnje gostila SP leta 2014, v Argentini pa je bil zadnji mundial leta 1978. Naslednji prvenstvi bosta daleč od obeh držav, leta 2018 v Rusiji, 2022 pa v Katarju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.