Šport > Nogomet
4242 ogledov

V Barceloni vre: "To so resna kriminalna dejanja!"

Joan Laporta Epa Predsednik Barcelone Joan Laporta.
V katalonskem nogometnem gigantu so prejšnje vodstvo obtožili hudih nečednosti.

Potem ko so pred dnevi v katalonskem nogometnem klubu Barceloni uvedli preiskavo proti nekdanjemu vodstvu, je danes uprava kluba predstavila še ugotovitve lastne interne preiskave o finančnih nepravilnostih v preteklosti. Ta je pokazala precej starih grehov, v vodstvu pa so napovedali sodelovanje pri uradni preiskavi s pristojnim tožilstvom.

Preiskavo tožilstva proti nekdanji vodstveni strukturi ob predsedniku Josepu Marii Bartomeuju je sicer sprožila prav prijava sedanjega vodstva predsednika Joana Laporte. Klub je takrat napovedal, da bo ta teden predstavil še ugotovitve svoje interne preiskave, ki so jo poimenovali kar forenzična preiskava.

Adama Traore Okrepitev Šport Barcelona pripeljala domov "izgubljenega sina"

Laporta je v ugotovitvah, ki jih je klub objavil na spletni strani, predstavil izsledke preiskave: skupni dolgovi znašajo 1,173 milijarde evrov, izguba pa 481 milijonov evrov.

Ugotovitve je Laporta predstavil na novinarski konferenci, na kateri sta sodelovala še podpredsednik Eduard Romeu in odvetnik Jaume Campaner, ki je vodil interno preiskavo. Ta je med drugim razkrila tudi sumljivo finančno poslovanje oziroma veliko nepravilnosti pri sklepanju pogodb in izplačilih. Takšno početje je Campaner označil za "zelo resno kriminalno dejanje".

Eden od "bonbončkov" preiskave je bilo razkritje, da je pod okriljem kluba delovalo podjetje, ustanovljeno zgolj za posredništvo pri sklepanju pogodb, pri čemer so bile izplačane nenormalno visoke, tudi do 33-odstotne provizije v poslu, kjer so te običajno največ petodstotne. Pri tem so ugotovili tudi, da je šlo v številnih primerih zgolj za fiktivne posle.

Romeu je pojasnil, da je novo vodstvo ob prihodu v klub ugotovilo, da je strošek plač za 40 odstotkov višji kot v primerljivih klubih, zato so posegli po vseh mogočih ukrepih, med drugim so tudi prosili igralce, naj pristanejo na znižanje plač. Dodal je, da so do danes na ta račun stroške v klubu zmanjšali za 159 milijonov evrov.

Lionel Messi Gerard Pique Zamera Šport Messi večerjal s kolegi iz Barcelone, Piqué ni bil povabljen

Prejšnji predsednik kluba Bartomeu je odstopil oktobra 2020 po pritiskih članov kluba in navijačev, ki so bili nezadovoljni zaradi slabega poslovanja in zgrešenih nakupov v zadnjih letih.

Posledice slabega delovanja pa so v Barceloni najbolj občutili lani, ko je klub zapustil tudi prvi zvezdnik Lionel Messi, ker si finančno ohromljeni klub ni mogla privoščiti, da bi z njim podpisal novo pogodbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.