Šport > Nogomet
227 ogledov

V drugem polfinalu odjeknila petarda!

Samir Handanović Epa
Inter slovenskega vratarja Samirja Handanovića je na drugi polfinalni tekmi evropske nogometne lige v Düsseldorfu premagal Šahtar iz Donjecka s 5:0 (1:0) in se bo v finalu 21. avgusta pomeril s Sevillo, ki je v nedeljo ugnala Manchester United z 2:1.

Inter je bil velik favorit pred tekmo, a je Šahtar portugalskega trenerja Luisa Castra prispel na tekmo po 11 tekmah brez poraza, v evropskih tekmovanjih pa je izločil Benfico, Wolfsburg in Basel.

Ukrajinci so bili v prvem delu prvega polčasa več pri žogi, italijanska zasedba je zato naredila tudi veliko več prekrškov, a obenem tudi prišla do vodstva že v 19. minuti. Vratar Andrija Pjatov je naredil napako, njegovo izbijanje je prestregel Nicolo Barella ter podal do Argentinca Lautara Martineza, ki je žogo poslal v gol.

Inter : Šahtar Donjeck | Avtor: Epa Epa

Samir Handanović, kapetan Interja, ni imel veliko dela. Šele ob zaključku uvodnega dela se je znašel v nevarnem položaju, ko se je moral pošteno "pretegniti". Brazilec Marcos Antonio je namreč v 43. minuti sprožil nevaren strel, a je žoga poletela tik nad prečko Milančanov.

Pjatov se je za napako nekoliko odkupil v drugi minuti nadaljevanja, ko je čudežno s parado rešil gol po strelu Martineza. V 62. minuti pa je z glavo streljal Junior Moraes, z neposredne bližine dokaj slabo, in Handanovič je z nogo odbil žogo ter preprečil izenačenje. Dobro minuto pozneje je sledila kazen, po podaji Hrvata Marcela Brozoviča s kota je vodstvo povišal Danilo d'Ambrosio.

Deset minut pozneje je po novi napaki neodločne obrambe tekmecev Martinez zadel še drugič, štiri minute za tem pa je z Belgijcem Romelujem Lukakujem, strelcem četrtega zadetka, znova izigral ukrajinsko obrambo. Lukaku je drugi gol po prodoru s strelom med nogama Pjatova zabil šest minut po svojem prvem za končni izid 5:0.

Inter : Šahtar Donjeck | Avtor: Epa Epa

V tretjem medsebojnem obračunu je Inter drugič zmagal. Pred tem se je s Šahtarjem pomeril v tretjem krogu kvalifikacij za ligo prvakov in leta 2005 zmagal v gosteh z 2:0, na povratnem dvoboju pa remiziral z 1:1 na San Siru. Šahtarju je največji mednarodni uspeh uspel leta 2009, ko je po zmagi nad Werderjem dvignil pokal Uefe.

Neprimerno več je doslej dosegel Inter, ki doslej še ni izgubil tekme z ukrajinskimi tekmeci. Najbližje porazu so bili Milančani leta 2009, ko so proti Dinamu iz Kijeva z goloma Diega Milita in Wesleyja Sneijderja v zadnjih štirih minutah zmagali z 2:1 in v tej sezoni nato osvojili ligo prvakov. Najvišje evropsko tekmovanje so tedaj osvojili tretjič, pred tem pod drugim imenom še v sezonah 1963/64 in 1964/65. Trikrat so bili tudi evropski pokalni zmagovalci, leta 1991, 1994 in 1998.

* Düsseldorf Arena, brez gledalcev, sodniki: Marciniak, Sokolnicki in Listkiewicz (vsi Poljska).
* Strelci: 1:0 Martinez (19.), 2:0 d'Ambrosio (64.), 3:0 Martinez (74.), 4:0 Lukaku (78.), 5:0 Lukaku (84.).
* Inter: Handanović, Godin, de Vrij, Bastoni, Brozović (od 85. Sensi), d'Ambrosio (od 81. Moses), Barella, Gagliardini, Young (od 66. Biraghi), Lukaku (od 85. Esposito), Martinez (od 81. Eriksen).
* Šahtar: Pjatov, Dodo, Krivcov, Hočolava, Matvienko, Marcos Antonio, Stepanenko, Marlos (od 75. Konopljanka), Alan Patrick (od 59. Solomon), Taison, Junior Moraes.
* Rumeni kartoni: Taison.
* Rdeči karton: /.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice