Šport > Nogomet
197 ogledov

V drugi ligi brez tekem, v prvo napreduje star znanec

Dare Vršič, NK Koper Profimedia
Drugoligaško tekmovanje je ustavljeno.

Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na korespondenčni seji sprejel odločitev, da se do konca izpelje sezona v Prvi ligi Telekom Slovenije in pokalu Slovenije, če bodo razmere v državi zaradi epidemije novega koronavirusa to dopuščale. Obenem je sklep IO, da se konča tekmovanje v 2. SNL in 1. SŽNL.

Odločitev o nadaljevanju tekmovanj je sicer veljavna le v primeru, da izvedbo tekmovanja dovolijo državni organi. "Predlagana odločitev izvršnega odbora sledi tudi usmeritvam Evropske nogometne zveze, da se tekmovanja najvišjega ranga, če je le možno, zaključijo na igrišču," so sporočili z NZS.

Kar zadeva 2. SNL, bodo napredovanje v prvo ligo izvedli po veljavnih sklepih za tekmovanja v organizaciji NZS v članski kategoriji. "Za namen napredovanja se šteje, da sta prvo- in drugouvrščeni nogometni klub ob zaključku prvenstva tista nogometna kluba, ki sta zasedala 1. in 2. mesto na tekmovalni lestvici na dan prekinitve tekmovanja zaradi ukrepov v zvezi z zajezitvijo covida-19," so sporočili z NZS.

To pomeni, da bo v prvo ligo napredoval Koper, v dodatne kvalifikacije z devetouvrščenim klubom prve lige, trenutno so to Domžale, pa se uvrsti Gorica.

NK Koper | Avtor: Profimedia Profimedia

V juniju začetek prvoligaškega plesa

NZS je sprejel tudi nekaj odločitev glede Prve lige Telekom Slovenije in pokala Slovenije. "Pod pogojem, da so s strani državnih organov dovoljena tekmovanja najvišje ravni v nogometu, se tekmovalna sezona 2019/20 v 1. slovenski nogometni ligi in pokalu Slovenije nadaljuje po naslednjem ključu: 1. SNL v začetku meseca junija 2020, tekmovanje za pokal Slovenije pa se dokonča v spremenjenem formatu, na programu bo po ena tekma v polfinalu in finalna tekma," so pojasnili na NZS.

Preostale tekme pokala Slovenije bi štirje polfinalisti igrali v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju brez prisotnosti gledalcev. Polfinalna para sta Aluminij - Mura in Kalcer Radomlje - Nafta 1903.

Kvalifikacije za 1. SNL za sezono 2020/21 pa se bodo odigrale po zaključku te sezone 1. SNL. To so podaljšali do 31. julija. "Podroben koledar tekmovanj v preostanku tekmovalne sezone 2019/20 bo sprejet takoj po dovoljenju državnih organov za izvedbo tekmovanj," so še pojasnili pri NZS.

Prvoligaški klubi so pred prekinitvijo odigrali 25 od 36 krogov. Vodi Olimpija s 50 točkami pred Celjem in Aluminijem (po 45), Mariborom (43), Muro (38), Taborom iz Sežane (29), Bravom (28), Triglavom (27), Domžalami (26) in Rudarjem iz Velenja (10).

Prav tako pa je končana tudi ženska liga, v kateri podobno kot v 2. SNL tudi ne bo uradnega zmagovalca. Odločitev o igranju v ligi prvakinj v prihodnji sezoni pa bo sprejel IO NZS v skladu z doseženimi športnimi rezultati in rezultati licenciranja. Na lestvici je pred prekinitvijo vodila ekipa Nona Pomurje Beltinci.

IO bo v skladu s predpisi sicer odločal tudi o popolnjevanju in sestavi vseh lig pod okriljem NZS za sezono 2020/21. Podlaga bodo prav tako športni rezultati in licenčni postopki.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice