Šport > Nogomet
35 ogledov

V prirejanje 380 tekem vpletenih 425 ljudi

rob wainwright europol EPA
Evropski policijski urad (Europol) razkriva, da je obširna preiskava na področju prirejanja nogometnih tekem odkrila kar 380 sumljivih primerov, med katerimi naj bi bila tudi tekma Lige prvakov. Europol je identificiral 425 uradnikov, igralcev in drugih pajdašev, ki naj bi sodelovali pri prirejanju.

Tekma Lige prvakov, ki je bila odigrana v Angliji, naj bi bila eden izmed 380 prirejenih nogometnih obračunov, ki jih je v obširni preiskavi identificiral Europol.

Evropski urad je odkril, da naj bi se tekme v številnih evropskih nogometnih ligah prirejale s pomočjo kriminalne združbe s sedežem v Aziji. Preiskava je trajala 18 mesecev, pod drobnogledom pa so se znašle tekme svetovnega prvenstva, kvalifikacij evropskega prvenstva, Lige prvakov in ''številnih evropskih lig.''

Skupno naj bi nepridipravi zaslužili osem milijonov evrov, največji individualni znesek pa naj bi znašal 140 tisoč evrov. Po ugotovitvah Europola je prirejanje tekem potekalo v 15 državah, aretiranih pa je bilo več kot 50 ljudi. Preiskovalci so prepričani, da je to le "vrh ledene gore".

''To je delo organizirane kriminalne združbe s sedežem v Aziji, ki deluje po vsej Evropi,'' je povedal direktor Interpola Rob Wainwright in dodal: ''To je največja preiskava na področju prirejanja tekem v Evropi. Mislim, da smo opozorili na velik problem integritete evropskega nogometa. Odkrili smo veliko kriminalno mrežo.''

Večina obračunov, ki so se znašli v preiskavi, je bila odigrana med letoma 2008 in 2011, poleg 380 evropskih tekem pa naj bi Europol opozoril še na 300 tekem v Aziji, Afriki in Južni Ameriki. Vodja policijske preiskave v nemškem mestu Bochum Friedhelm Althans je povedal: ''Dokaze imamo za 150 primerov, operacija pa je bila vodena iz Singapurja. Podkupnine so znašale do sto tisoč evrov na tekmo.''

Preiskavo so vodili predstavniki Europola iz Nemčije, Finske, Madžarske, Avstrije in Slovenije, pri delu pa so jim pomagali tudi Eurojust, Interpol ter preiskovalci osmih drugih evropskih držav. V akciji, v kateri Slovenija sodeluje od leta 2009, je sodelovala tudi slovenska kriminalistična policija in državno tožilstvo. Med drugim so preučili 13.000 sporočil elektronske pošte in drugega materiala, ki so bili neposredno povezani z osumljenci in različnimi tekmami.

Slovenija ni izjema

Kot so danes povedali pri slovenski policiji, je akcija tudi v Sloveniji pripeljala do konkretnih rezultatov, saj so kriminalisti pri nas leta 2010 in 2011 ovadili štiri osebe zaradi nezakonitega dajanja in sprejemanja daril, pet oseb pa zaradi organiziranja nedovoljenih iger na srečo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.