Slovenija
30 ogledov

Nogometni kriminal tudi v slovenski ligi

stadion stožice, nogomet Nik Rovan
Nameščanje. Nizke plače in manjša medijska odmevnost lige omogočajo manipulacije.

Decembra je slovensko športno javnost pretresla afera v zvezi z nelegalnimi stavami, v katero je bil vpleten tudi nogometni reprezentant Goran Šukalo.

Poleg problema nelegalnih stav so v Sloveniji že leta 2010 preiskovali primer domnevnega nameščanja tekem. Kriminalisti so že takrat na podlagi SMS-sporočil preiskovali člane NK Nafta Lendava. Enega med njimi, bivšega reprezentanta U21, so tudi osumili sprejemanja darila v višini 600 evrov. Kljub njegovi pozneje izkazani nedolžnosti je trpel njegov ugled, zoper dva njegova tedanja soigralca, Erdžana Bečirija in Dušana Bogdanoviča, pa so postopki tekli naprej, saj se je nakazovala možna povezava z mednarodno kriminalno mrežo, ki naj bi nameščala tekme v slovenski in hrvaški ligi.

Liga je raj za nameščanje

Da je nameščanje tekem težava tudi v slovenskem nogometu, je prepričanih že veliko nogometnih strokovnjakov. Športni novinar Andrej Miljković pojasnjuje, zakaj je naša liga med bolj ogroženimi: “Če bi sam nameščal tekme, bi se mi slovenska liga zdela idealna, in sicer iz več razlogov. Plače so razmeroma nizke, v nekaterih klubih so izplačila neredna, liga pa tudi ni tako medijsko izpostavljena kot nekatere druge.”

Sodelujejo tudi novinarji

In kako poteka nameščanje? “Pogosto poteka prek oseb, ki imajo dostop do garderob: posredniki pri teh poslih so funkcionarji, bivši igralci in tudi novinarji. Za razkrinkanje takšne mreže je pogosto potrebna insajderska informacija, policija pa se v primerih organiziranega kriminala poslužuje tudi prisluškovanja,” pojasnjuje rektor mariborske fakultete za varnostne vede Bojan Dobovšek.

Komentarjev 4
  • Žurnalček 13:23 13.maj 2012.

    Slovencem se ta liga enostavno fučka. Pokonci jo držijo samo ići , tako med igralci , kot tudi med gledalci.

  • Kunaver 14:13 12.maj 2012.

    http://slo-kronika.si/svet/ljubljana-evropski-center-azijske-stavniske-mafije-za-namescanje-nogometnih-tekem-video/

  • Markan 13:47 12.maj 2012.