Šport > Nogomet
29 ogledov

Torres zasenčil Rubin, Balea odnesli z igrišča

webo hernanes fenerbahče lazio evropska liga
1/23
EPA
Po Ligi prvakov so bile v četrtek na sporedu še prve tekme četrtfinala v Evropski ligi. Chelsea in Benfica sta doma dosegla pričakovani zmagi nad Rubinom oziroma Newcastlom z identičnim izidom (3:1), opekel pa se je Tottenham, ki je v Londonu le remiziral z Baslom (2:2). V Carigradu je Lazio z deseterico izgubil proti Fenerbahçeju (2:0).

Na Stamford Bridgeu smo po dokaj zaspanem uvodu v srečanje, v katerem je bil vendarle bolj napadalno nastrojen domači Chelsea, kmalu dočakali prvi gol. Po dolgi podaji Davida Luiza s sredine igrišča si je v kazenskem prostoru žogo zaustavil Fernando Torres, jo nato za kratko izgubil, pa vendarle srečno spet prišel do nje in jo iz neposredne bližine poslal za hrbet Sergeja Rižikova.

Nekaj minut zatem je bil Španec spet v akciji na desni strani, njegove podaje v sredino pa ni izkoristil nihče od njegovih soigralcev. Rubin je nato vendarle začel bolj odločno pogledovati proti nasprotnemu golu in v 20. minuti je Bibras Natcho z razdalje dobro ogrel dlani Petra Čecha. Le minuto kasneje na drugi strani dober prodor Ryana Bertranda ni prinesel konkretnega zaključka.

Angleži so vodstvo podvojili v 32. minuti. Najprej je po predložku z desne z glavo streljal Victor Moses, Rižikov je strel ubranil, Torres je priboril žogo nazaj, po odboju od gostujočih branilcev pa je do strela spet prišel Moses in žogo močno zabil v zgornji kot gola Tatarov.

Majhen padec intenzivnosti v igri domačih je botroval akciji Christiana Ansaldija, slednji je ob strelu z vrha kazenskega prostora v roko zadel Johna Terryja in Rusi so dobili enajstmetrovko, ki jo je zanesljivo izkoristil Izraelec Natcho. V 45. minuti je s še enim strelom z razdalje poizkusil Ansaldi, meril je malo mimo gola in prvi del se je tako končal z 2:1.

Torres po podaji Mate še drugič v polno

Drugi polčas so domači začeli odločeni, da si čim hitreje priborijo višji naskok in že v 49. minuti je po gneči pred golom Tatarov do strela prišel Juan Mata, Rižikov pa je še enkrat bliskovito posredoval in s parado preprečil tretji gol domačih.

V 60. minuti Terry ni uspel priti do strela z glavo povsem pred vrati, pet minut kasneje pa se je na drugi strani v lepi priložnosti znašel Salomon Rondon, toda njegov poizkus je bil preslaboten in nenatančen, Čech je žogo mirno ujel. V 70. minuti je Mata našel nekaj prostora na levi strani, podal v sredino, tam pa je njegov sonarodnjak Torres z glavo zabil svoj drugi gol na tekmi.

V zadnjih minutah je Rubin prevzel rahlo pobudo na zelenici, toda do izdelane situacije za dosego gola gostje niso prišli. Tako se je tekma končala z izidom 3:1, ki daje Chelseaju lepe možnosti za preboj v polfinale.

artur cisse newcastle benfica | Avtor: EPA EPA
Benfica na poti v polfinale

V Lizboni je na stadionu Luz gostoval angleški Newcastle United in Srake so v 13. minuti presenetljivo povedle prek svojega najboljšega strelca Papissa Cisséja. Slednji je nato zapravil še eno lepo priložnost, ko je zadel vratnico, kar pa je Benfica znala kaznovati in v 25. minuti je izenačil Rodrigo.

V drugem polčasu so favorizirani Portugalci stopili na plin, čeprav je sprva Cissé po protinapadu še drugič zadel okvir vrat. S svojo kombinatorno igro je Benfica prihajala vse bližje gostujočim vratom. V 65. minuti je branilec Srak Davide Santon skušal podati svojemu vratarju, njegovo podajo pa je prestregel Lima in povedel lizbonske Orle v zasluženo vodstvo. Le pet minut zatem je imela Benfica na voljo kot, po katerem je okroglo usnje v roko zadelo Stevena Taylorja, iz najstrožje kazni pa je bil uspešen Óscar Cardoso. Orli bodo na St. James Park torej prileteli z zajetno prednostjo.

Basel šokiral White Hart Lane

Najbolj presenetljiv potek prvega polčasa so gledalci videli na londonskem White Hart Laneu. Tam je domači Tottenham po 34 minutah proti Baslu že visoko zaostajal (0:2), ko sta za Švicarje zabila Valentin Stocker in Fabian Frei, gostje pa so nato prek Stockerja zapravili še eno veliko priložnost za povišanje vodstva. Spurs so se v igro vrnili v 40. minuti prek Emanuela Adebayorja. Tri minute kasneje je Scott Parker prikazal najbrž kar zgrešen strel leta, ko odbite žoge z vsega nekaj metrov ni zmogel pospraviti v prazen gol.

V drugem polčasu se je nadaljeval visok tempo igre, Spurs pa so kmalu izenačili. Parker se je oddolžil z asistenco, gol pa je dosegel krvnik Slovenije Gylfi Sigurdsson. Londončani so imeli precej več žogo v svoji posesti, toda Basel je pretil iz protinapadov, v katerih je bil zelo aktiven tudi mladi egipčanski bočni nogometaš Mohamed Salah. S pogumno igro so Švicarji iztržili remi in tako imajo pred povratno tekmo na St. Jacob Parku lepo priložnost za največji uspeh v zgodovini kluba.

fenerbahče lazio webo | Avtor: EPA EPA
Za Lazio usoden že prvi poraz?

V Carigradu se je prvi prelomen trenutek srečanja med Fenerbahçejem in Laziem zgodil v 47. minuti, ko je bil zaradi drugega rumenega kartona izključen gostujoči nogometaš Ogenyi Eddy Onazi. Italijani so tudi z deseterico prišli do situacije za vodstvo, toda Antonio Candreva ni uspel zadeti.

Fener je v končnici v popolnosti izkoristil številčno premoč. Najprej je Pierre Webo po igri z roko Stefana Raduja iz enajstmetrovke zadel za 1:0,  v 90. minuti pa je Dirk Kuyt povišal na 2:0 iz odbitka po prostem strelu in tako bodo imeli Turki na Olimpijskem stadionu v Rimu veliko prednost. Rimljani so izgubili šele svojo prvo tekmo v letošnji sezoni Evropske lige, a kot kaže, bi znal biti že ta poraz za njih usoden.

Tokrat naslov v Anglijo?

Med osmimi četrtfinalisti so trije angleški klubi. V zadnjih dveh sezonah se je obakrat zgodilo, da so bili v tej fazi tekmovanja trije klubi iz iste države, obakrat je klub iz te države tudi osvojil naslov. Leta 2011 je ob udeležbi Benfice in Brage slavil portugalski Porto, lani pa je madridski  Atlético v polfinalu izločil Valencio, v finalu pa premagal bilbajski Athletic.

Evropska liga, četrtfinale, prve tekme:

Chelsea : Rubin Kazan 3:1 (2:1)
Torres (16, 70), Moses (32); Natcho (41/11m)

Tottenham : Basel 2:2 (1:2)
Adebayor (40), Sigurdsson (58); Stocker (30), F. Frei (34)

Benfica : Newcastle United 3:1 (1:1)
Rodrigo (25), Lima (65), Cardoso (71/11m); Cissé (13)

Fenerbahçe : Lazio 2:0 (0:0)
Webo (78/11m), Kuyt (90)
RK: Onazi (47/Lazio)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.