Šport > Nogomet
27 ogledov

Finci ugnali zdesetkane Slovence

Slovenija Islandija reprezentanca stožice katanec čeh
1/3
Saša Despot
Slovenska nogometna reprezentanca je v gosteh v oslabljeni zasedbi izgubila s Finsko (2:0).

Slovenski selektor Srečko Katanec je moral začetno enajsterico sestaviti brez Josipa Iličića, Branka Ilića, Kevina Kampla, Boštjana Cesarja, Milivoja Novakovića in Zlatana Ljubijankića.

Prvi vpoklic v člansko reprezentanco so tako dobili Željko Filipović, Martin Milec in Roman Bezjak, ki sovsi utegnili dobiti priložnost, saj lahko trener na prijateljski tekmi opravi šest menjav.

Ena prijateljsko tekmo sta Slovenija in Finska že odigrali, aprila 1999 sta se na stadionu v Spodnji Šiški razšli z neodločenim izidom (1:1). Za Katančevo četo je bil to zadnji test pred pomembnima septembrskima obračuna proti Albaniji in Cipru v kvalifikacijah za SP 2014.

Previden začetek

Na stadionu Veritas v Turkuju se je zbralo okrog 7000 gledalcev. Vlogo kapetana je v odsotnosti Cesarja opravljal Bojan Jokić, na mestu centralnih branilcev sta začela Dominic Maroh in Dejan Kelhar. V vezni liniji sta v bolj centralni vlogi igrala Jasmin Kurtić in Rene Krhin, bolj ofenzivna sta bila Andraž Kirm in Valter Birsa. Pred vezno linijo je operiral Zlatko Dedić, povsem v konici je začel Tim Matavž. Mišo Brečko je zabeležil svoj 60. nastop za izbrano vrsto, s čimer je 15. na večni lestvici.

V prvih minutah se je veliko igralo na sredini terena, večjih priložnosti ni bilo. V 7. minuti so naši pred vrata Fincev poslali nekaj nevarnih predložkov, a domačini so vse po vrsti odbili, v naslednji minuti pa izpeljali hiter protinapad, ki ga je s previsokim strelom zaključil Teemu Pukki. V naslednjem obdobju smo še naprej gledali v polju izenačeno tekmo, z nekaj streli z razdalje so poizkusili Finci. V 25. minuti so s konkretnejšim udarcem prvič zapretili Slovenci, Dedić je meril malce čez gol z roba kazenskega prostora.

Naši v vratnico, Finci v gol

V 28. minuti so le centimetri delili goste od vodstva. Po akciji Jokića in njegovem predložku je z glavo v padcu odlično streljal Matavž, okroglo usnje pa je zadelo daljšo vratnico gola Nikija Mäenpääja. Zatem je sprožil še Birsa, na drugi strani pa je s pobegom in s polvolejem z roba kazenskega prostora nase spet opozoril Pukki, ki pa je tokrat meril mimo vrat. V 33. minuti je po predložku z desne z glavo meril Veli Lampi, Samir Handanović je žogo odbil, razčistila pa je slovenska obramba.

Dve minuti zatem pa so se naši znašli v zaostanku. Petri Pasanen je močno sprožil s prostega strela, Handanović je odbil na levo stran finskega napada, od tam pa je hitro prišel oster predložek, ki ga je ob Marohu v zadetek lepo spremenil Nicklas Moisander. Napadalec Ajaxa je z nogo žogo preusmeril v daljši kot. Hitro je skušal odgovoriti Matavž, ki ga je dobro zaprla domača obramba, v 39. minuti pa je "Sarma" z dobrim izletom s črte preprečil veselje Pukkiju, ki je prodrl po desni strani. V sodnikovem dodatku je imel priložnost še Rasmus Schüller, toda njegov strel je letel preveč po sredini.

Torosidis Kirm Cesar Slovenija Grčija prijateljska tekma Kufstein | Avtor: EPA EPA
Debi za Bezjaka, Filipovića in Milca

Na začetku drugega polčasa je namesto Birse vstopil napadalec bolgarskega Ludogorca Roman Bezjak in tako zabeležil svoj prvi nastop za reprezentanco. V 50. minuti je s prostega strela mimo gola meril Dedić, ki ga je kasneje nadomestil še en debitant Željko Filipović. V 60. minuti so do nove priložnosti prišli Finci, spet je bil v glavni vlogi Pukki, Handanović je bil zopet kos nalogi.

Po odhodu Jokića na klop je kapetanski trak prevzel Brečko, ko pa je Trboveljčana zamenjal še tretji debitant Martin Milec, je čast pripadla Kirmu. Tempo je v nadaljevanju razumljivo precej padel, streli z razdalje na obeh straneh pa niso bili natančni. V 78. minuti je lep predložek pred gol poslal Kurtić, Matavž pa je z glavo malce zgrešil okvir. Le nekaj trenutkov kasneje je z okrog 25 metrov projektil sprožil Bezjak, zadel pa je prečko domačega gola.

Našim se je zapravljivost maščevala v 82. minuti. Po desni je pred Handanovića prodrl mladi Joel Pohjanpalo, zadel vratnico, odbitek pa je v mrežo pospravil Kasper Hämäläinen. V zaključnih minutah Slovenci niso prišli do lepše priložnosti za častni zadetek in tekma se je končala z zmago domačih z 2:0.

Prijateljska tekma:

Finska : Slovenija 2:0 (1:0)
Moisander (35), Hämäläinen (82)

Finska: Mäenpää; Arkivuo (od 69. Halsti), Pasanen (od 79. Ojala), Moisander, Lampi; Tainio, Ring, Schüller (od 61. Hetemaj), Eremenko, Riski (od 46. Hämäläinen); Pukki (od 79. Pohjanpalo (od 84. Zeneli)).

Slovenija: S. Handanović; Brečko (od 75. Milec), Maroh (od 63. Anđelković), Kelhar, Jokić (od 52. Struna); Krhin, Kurtić, Birsa (od 46. Bezjak), Kirm; Dedić (od 57. Filipović), Matavž.

Komentarjev 1
  • Šemefuky 20:59 14.avgust 2013.

    Naj gredo raje loviti ribe. Aja so sami čefurinčki in ne vedo kako se to počne. Pa naj jim pokaže najboljjššši seselelektor vseh časov. Kakšen igralec tak trener. Nič o nič. Še malo bo lahko šel Zahotu žoge pobirati okoli ...prikaži več igrišča. Seselelektor Avdić bi te dal na Garmin, jaz tudi, ker ga ne uporabljam, vse je v glavi.