Šport > Nogomet
10912 ogledov

Mbappe podpisal za novo ekipo, Barcelona ujela zvezdnika

Kylian Mbappe Profimedia
V najmočnejših evropskih nogometnih ligah se z 31. januarjem zaključi prestopni rok. Zadnji dan je bil tako zelo pester.

Real Madrid že dalj časa sanja prihod Kyliana Mbappeja, medtem ko tudi sam igralec ni bil imun na klic najuspešnejšega kluba v evropski zgodovini.

Kot kaže pa se je čakanje Reala obrestovalo, saj naj bi bilo po pisanju slovitega nemškega Bilda že vse dogovorjeno, da Real razglasi enega najboljših nogometašev na svetu za svojega novega "Galaktika".

Mbappe naj bi namreč podpisal pogodbo z Realom, s katero bo poleti postal nov član Kraljevskega kluba, potem ko mu poteče aktualna pogodba s PSG-om, katerega član je že od leta 2018, potem ko so Parižani zanj izkrcali kar 145 milijonov evrov.

V tem času se je še dodatno utrdil kot eden najboljših nogometašev na svetu, njegova vrednost po Transfermarktu pa naj bi bila kar 160 milijonov evrov, v preteklosti pa se je ta znesek povzpel celo do 200 milijonov evrov. Zdaj pa ga bo Real kot prostega igralca dobil povsem brezplačno.

Seveda pa bodo morali precej denarja izkrcati za njegovo plačo, po poročanju Nemcev pa naj bi jih letno stal okoli 50 milijonov evrov.

Nemci so še zapisali, da so urejeni in potrjeni vsi detajli prestopa, medtem ko bo klub uradno sporočil novico po medsebojnem obračunu obeh klubov v osmini finala Lige prvakov.

 

Barcelona ujela "kapitalca"

Po celodnevni sagi se je na koncu vendarle vse srečno končalo za obe strani. Pierre-Emerick Aubameyang je na koncu vendarle pristal na nižjo plačo in podpisal z Barcelono.

Gabonski napadalec trenutno opravlja zdravniški pregled, tik pred zaključkom prestopnega roka pa bo še podpisal pogodbo, s katero bo uradno postal nogometaš Barcelone.

Sprva se je govorilo o posoji, a se je Arsenal odločil, da se ga želi zgolj čim hitreje rešiti, ter mu ponudil, da se kar zastonj preseli na Camp Nou.

Aubameyang je sicer v Barceloni pristal že dopoldne in zdelo se je, da je že vse rešeno, a se je precej zapletlo, ko je prišlo do vprašanja o plači.

Gabonec sprva ni bil pripravljen  pristati, saj mu Barcelona zaradi praznih blagajn in finančnega fair playa ni mogla ponuditi 15-milijonske plače, kakršno je prejemal v Arsenalu, a je na koncu Aubameyang vendarle pristal na dosti nižji znesek.

 

Atletico Madrid z novo okrepitvijo

Na zadnji dan prestopnega roka pa naj bi se okrepil tudi Atletico Madrid. Najnovejša okrepitev bo Reinildo Mandava iz Lilla, če bosta le oba kluba pravočasno zaključila posel.

Prestopni rok bo končan ob polnoči, levi bočni branilec iz Mozambika pa mora pred tem še opraviti zdravniški pregled ter podpisati pogodbo z Rojiblancosi.

28-letni nogometaš je sicer Lille okrepil pred tremi leti iz Belenensesa, danes pa je vreden kar 10 milijonov evrov. Zaenkrat pa še ni znano, koliko bo klub Diega Simeoneja izkrcal za novega nogometaša.

 

Liverpool podpisal velikega talenta

Potem ko je v nedeljo za 45 milijonov evrov iz Porta pripeljal odličnega Luisa Diaza, je v poslednjih minutah prestopnega roka dogovor z Liverpoolom sklenil še Fulhamov Fabio Carvalho.

Ofenzivni vezist, ki je po Transfermarktu ocenjen na 3,5 milijone evrov, velja za izjemnega talenta, zato je Liverpool nemudoma odštel 7 milijonov evrov, Fulham pa lahko pričakuje še številne dodatne bonuse, odvisno od nastopov devetnajstletnika.

Portugalec je sicer letos v Championshipu odigral 18 tekem ter zbral 7 zadetkov in 4 asistence. Do konca sezone bo ostal pri Fulhamu.

 

Arsenal vložil v obrambo

Arsenal v zimskem prestopnem roku ni bil ravno aktiven, a je na zadnji dan vendarle kupil enega nogometaša. Iz MLS-a bo namreč klub iz severa Londona okrepil branilec Colorado Rapidsa Auston Trusty, na katerega pa pri Arsenalu še ne računajo.

Trusty bo namreč do konca sezone še igral za Colorado, poleti pa se bo preselil k Arsenalu. Njegova vrednost je ocenjena na 2 milijona evrov, za svoj sedanji klub pa je odigral 42 tekem.

 

City potrdil prihod Alvareza

Vodilni klub elitne angleške lige Manchester City je potrdil nakup 22-letnega argentinskega reprezentančnega napadalca Juliana Alvareza. Ta bo kot posojen sicer vsaj do konca sezone še igral za svoj zdajšnji klub, River Plate iz Buenos Airesa, slednji pa je zanj dobil 16,8 milijona evrov odškodnine.

Alvarez, ki so ga povezovali s prestopom v številne vrhunske evropske klube, je podpisal pogodbo za pet let in pol. V letu 2021 je v vseh tekmovanjih za River na 46 tekmah dosegel 24 golov. To ga je pripeljalo tudi do reprezentančnega dresa, v katerem je doslej odigral šest tekem.

"Julian je igralec, ki smo ga opazovali že nekaj časa. Lahko igra na več položajih v napadu, prepričani smo, da je eden najboljših mladih napadalcev v Južni Ameriki," je športnega direktorja Cityja Txikija Begiristaina navedla nemška tiskovna agencija dpa.

 

Kadrovski pretres pri Tottenhamu

Po odhodu Tanguya Ndombeleja in Dele Allija je angleški nogometni prvoligaš Tottenham do konca sezone španski Valencii posodil mladega krilnega nogometaša Bryana Gila, so potrdili pri londonskem klubu.

Dvajsetletni Gil se je Tottenhamu pridružil lani poleti iz Seville, zanj so Angleži v nasprotno smer poslali Erika Lamelo ter plačali še 24 milijonov evrov, a se na Otoku ni doslej naigral.

Podobno usodo kot Gil pa je doživel še en Tottenhamov nogometaš, saj se v Španijo na posojo seli še Giovanni Lo Celso. Argentinski vezist, katerega si je želel tudi Lyon, bo okrepil Villarreal.

Londonski klub je sicer okrepil leta 2020 po prestopu vrednem 32 milijonov evrov iz Betisa. Za Spurse je odigral 84 tekem, na katerih je zbral 8 zadetkov in 6 aistenc. Njegova trenutna vrednost se ocenjuje na 22 milijonov evrov, zaenkrat pa še ni znano, ali ima Villarreal po koncu sezone tudi možnost odkupiti Argentinčevo pogodbo.

Pri Tottenhamu pa so uradno potrdili tudi prihod dveh Juventusovih nogometašev. Enaindvajsetletni Šved Dejan Kuluševski je v London posojen za leto in pol, za kar bodo Torinčani prejeli deset milijonov evrov, potem pa ga Tottenham lahko odkupi za 35 milijonov evrov. V primeru, da bodo izpolnjeni določeni pogoji, pa bo možnost odkupa postala obvezna.

Štiriindvajsetletni Urugvajec Rodrigo Bentancur pa je že zdaj postal polnopravni član Londončanov, Torinčani so zanj dobili 19 milijonov evrov, ta vsota pa lahko naraste še za šest milijonov.

 

Brazilec Guimaraes nova okrepitev Newcastla

Newcastle, angleški nogometni prvoligaš oziroma njegovi novi bogati arabski lastniki zadnje dneve ali ure prestopnega roka poskušajo ekipi dodati še kakšno okrepitev. Tako so se z Lyonom dogovorili za prestop brazilskega reprezentanta Bruna Guimaraesa, klub pa bo zanj plačal 42 milijonov evrov in razne bonuse.

Kot je poročal AFP, bi lahko bil to z raznimi dogovorjenimi dodatki rekorden klubski prestop. Za zdaj so največ zapravili z nakupom Guimaraesovega rojaka Joelintona, ki je leta 2019 za 48 milijonov evrov prišel iz Hoffenheima. Guimaraes, nogometaš zvezne vrste, je podpisal štiriinpolletno pogodbo.

Pred Brazilcem sta Newcastle okrepila angleški reprezentant Kieran Trippier in novozelandski reprezentančni napadalec Chris Wood.

 

Eriksen se po težavah s srcem vrača na zelenice!

Danski nogometni reprezentant Christian Eriksen, ki je na lanskem evropskem prvenstvu prišel v središče pozornosti, ker je med tekmo doživel srčni zastoj in se nekaj časa boril za življenje, bo vendarle nadaljeval igranje profesionalnega nogometa. To je postalo jasno danes, ko je po opravljenih zdravniških pregledih podpisal pogodbo z Brentfordom.

Član elitne angleške lige in Danec, ki se je pred časom razšel s svojim dosedanjim klubom, milanskim Interjem, ker v Italiji ne dovolijo igranja s srčnim spodbujevalnikom, sta se pogodbeno zavezala do konca letošnje sezone, je na spletni strani sporočil klub.

"Veselim se ponovnega sodelovanja s Christianom. Minilo je že nekaj časa, odkar sem ga nazadnje treniral, od takrat se je zgodilo veliko stvari. Christian je bil takrat star 16 let in je postal eden najboljših veznih igralcev na svetu. Osvojil je lovorike po vsej Evropi in postal zvezdnik danske reprezentance. Izkoristili smo neverjetno priložnost, da v Brentford pripeljemo igralca svetovnega razreda. Sedem mesecev ni treniral z ekipo, je pa veliko dela opravil sam. Telesno je do neke mere pripravljen, a zagotovo potrebuje še nekaj časa, da se vrne na svojo najvišjo raven," je dejal trener Brentforda Thomas Frank, ki je z Eriksenom sodeloval v danski reprezentanci do 17 let.

Eriksen, ki bo čez 14 dni praznoval 30. rojstni dan, je že uspešno igral na Otoku, osem let je bil član Tottenhama, za katerega je na 226 tekmah dosegel 51 golov. Za Dansko je zbral 109 nastopov in dosegel 36 golov. Zadnji njegov nastop v reprezentančnem dresu, ko so se Danci merili s Finci, bi se skoraj končal tragično.

Zadnje tedne je treniral v svojem nekdanjem klubu, amsterdamskem Ajaxu.

 

Nizozemski reprezentant okrepil Burnley, Wind v Wolfsburg

Angleški nogometni prvoligaš Burnley je sporočil, da je njihove vrste okrepil skoraj dva metra visoki nizozemski reprezentančni napadalec Wout Weghorst, ki je doslej nosil dres Wolfsburga. Nizozemec je podpisal trilletno pogodbo, Angleži pa so zanj plačali približno 15 milijonov evrov odškodnine, poroča AFP.

"Wout je igralec, ki so ga naši skavti že nekaj časa spremljali. Verjamemo, da lahko veliko doda našim rezultatom," je dejal Sean Dyche, trener ekipe, ki je z eno samo zmago na zadnjem mestu prvenstvene razpredelnice, a ima kar nekaj odigranih tekem manj od neposrednih tekmecev.

Devetindvajsetletni nogometaš je za nizozemsko reprezentanco odigral 12 tekem, v nemški ligi pa je dosegel 59 golov na 118 tekmah. Burnley je v januarskem prestopnem roku v napadalni vrsti izgubil novozelandskega reprezentanta Chrisa Wooda, ki je odšel k Newcastlu, neposrednemu konkurentu v boju za obstanek v elitni ligi.

Wolfsburgu pa je že uspelo najti zamenjavo zanj. Iz ekipe Kopenhagna so pripeljali danskega reprezentanta Jonas Winda, ki je zadnjem evropskem prvenstvu dosegel štiri gole. Za nogometaša, ki je skleni štiriletno sodelovanje, naj bi plačali deset milijonov evrov. Wolfsburg je v zimskem prestopnem roku povsem zamenjal napad, prodal je tudi Admirja Mehmedija in Daniela Ginczeka, v ekipo pa iz Union Berlina vrnil Maxa Kruseja.

 

Iličić ima novega soigralca, aktiven tudi Juventus

Italijanski nogometni prvoligaš Atalanta, katerega član je tudi slovenski reprezentant Josip Iličić, je objavil, da se je okrepil z 21-letnim romunskim napadalno usmerjenim igralcem Valentinom Mihailo.

Romuna je Atalanti do konca sezone posodil drugoligaš Parma. Če ga bo La Dea želela po koncu sezone odkupiti, bo morala plačati deset milijonov evrov in še nekaj dodatkov.

Novega igralca pa imajo tudi pri Jventusu, ki je veliko pozornosti požel z nakupom srbskega napadalca Dušana Vlahovića, ob tem pa pripeljal še švicarskega vezista Denisa Zakario.

Torinčani so namreč potrdili tudi prihod branilca Federica Gattija iz Frosinoneja. Pri tem drugoligašu bo 23-letnik kot posojen igral do konca sezone. Gatti je podpisal pogodbo do konca junija 2026, Juventus pa je zanj odštel deset milijonov evrov.

 

Lyon se močno okrepil

Francoski nogometni prvoligaš Lyon je uradno potrdil, da se je okrepil z napadalnim vezistom Romainom Faivrom. Dosedanji član Bresta je podpisal pogodbo za štiri leta in pol.

Lyon je za v Parizu rojenega 23-letnega nogometaša plačal 15 milijonov evrov odškodnine, potencialno lahko znesek naraste še za dva milijona. Ob tem bo Brestu pripadel še 15-odstotni delež od naslednjega Faivrovega prestopa. Nekdanji član Monaca se je poleti znašel tudi na očeh Milana in Paris St. Germaina.

So pa pri Lyonu pred kratkim potrdili tudi to, da so si od Tottenhama do konca sezone izposodili vezista Tanguyja Ndombeleja, ki je leta 2019 v London odšel prav iz Lyona.

Za izposojo 25-letnega nogometaša bo Lyon plačal 1,42 milijona evrov, po koncu sezone pa ga lahko odkupi. Ndombele je po Transfermarktu vreden 38 milijonov evrov, Tottenham pa je ob nakupu zanj plačal kar 60 milijonov.

 

Rangers pripeljal velikega zvezdnika

Škotski velikan Rangers, ki se bori s Celticom za naslov prvaka, bo lahko predstavil veliko okrepitev, saj naj bi na posojo iz Juventusa prišel valižanski reprezentant Aaron Ramsey, ki bo na Ibrox posojen do konca sezone, nato pa bodo Rangers imeli pravico odkupa njegove pogodbe.

Ramsey je sicer v Torino prišel pred tremi leti iz Arsenala, a ni dobil prave priložnosti, imel pa je tudi težave s poškodbami, katere so že precej krojile njegovo kariero.

Za Staro damo je odigral vsega 70 tekem, od tega letos zgolj 5. Vse skupaj je zbral šest zadetkov in asistenc. Pred štirimi leti je bila njegova vrednost ocenjena na 40 milijonov evrov, zdaj pa je sedenje na klopi Juventusa pustilo globoke posledice na njegovi vrednosti.

A čeprav je danes vreden vsega 5 milijonov evrov in je zaradi neigranja njegova forma vprašljiva, so Rangers vsekakor ujeli pravega "kapitalca" v boju za naslov prvaka.

 

Zenit z lepo vsoto za mladega Brazilca

Ruski nogometni prvoligaš Zenit iz Sankt Peterburga je ekipo okrepil z Brazilcem Yurijem Albertom. Vodilna ekipa elitne ruske lige je za 20-letnega napadalca brazilskemu Internacionalu odštela 20 milijonov evrov odškodnine.

Yuri Alberto, 185 centimetrov visoki napadalec, je na 70 tekmah za klub iz Porto Alegreja dosegel 31 golov. V klubu se je pridružil rojakom Douglasu Santosu, Wendelu, Malcomu in Claudinhu.

V ruskem prvenstvu je sicer nekaj Slovencev, pred kratkim se je Sočiju pridružil Vanja Drkušić, pri Ufi je že dolgo Bojan Jokić, pri moskovskem CSKA pa je že dlje časa Jaka Bijol.

Ta je med drugim v zimskem prestopnem roku izgubil soigralca, Moskovčani so namreč Emila Bohinena, sina nekdanjega norveškega reprezentanta Larsa Bohinena, poslali v Italijo k Salernitani, kjer je postal soigralec Vida Belca.

Italijanska ekipa je sicer poskrbela za kopico prihodov, med drugimi Simoneja Verdija, Federica Bonazzollija, Federica Fazia, Raduja Dragusina, Riccarda Gagliola, za šest milijonov evrov pa je iz Corinthiansa pripeljala še vezista Edersona.

 

Še dva Slovenca na Ciper

Ciprska liga je v zadnjih dneh postala še nekoliko bolj slovenska. Med drugim sta se ji pridružila nekdanji reprezentant Tim Matavž in Marko Nunić. Prvi bo po novem naslednje leto in pol igral za Omonio iz Nikozije, Nunić pa se je pridružil klubu PAEEK.

Matavž je nekaj zadnjih mesecev igral v drugi turški ligi za Bursaspor, pred tem pa za Gorico, Groningen, Emmen, PSV, Augsburg, Genoo, Nürnberg, Vitesse in Al Wahdo.

Omonia je trenutno peta v domačem prvenstvu, PAEEK, ki mu bo pomagal Nunić, nazadnje član romunskega Dinama, sicer pa je igral tudi za Lariso, Aluminij, Radomlje, Gorico, Olimpijo in druge klube, pa je predzadnji.

Sicer pa na Cipru Pafos vodi Darko Milanič, zanj pa igra Kenan Bajrić, pri Anrothosisu Famagusti sta Blaž Vrhovec in Denis Popović, pri AEL Limassolu pa je Amadej Maroša.

 

 

Z okrepitvami tudi Aluminij

Slovenski nogometni prvoligaš Aluminij je pripeljal tretjo okrepitev v zimskem prestopnem roku. Kot so sporočili iz kluba, bo po novem kot posojen nogometaš druge ekipe Osijeka Aluminijev dres do konca sezone nosil napadalec Luka Branšteter.

Hrvaški napadalec je kariero začel v hrvaškem nižjeligašu Graničarju Županji, od koder ga je nogometna pot najprej vodila v Cibalio, od tam pa k Osijeku, kjer je igral kot kadet, mladinec, nazadnje pa je bil član druge ekipe.

Zanjo je zbral 20 nastopov, v katerih je tekmečevo mrežo zatresel štirikrat, prav tako pa je že vknjižil nastop za prvo ekipo NK Osijeka. Devetnajstletnik je v mlajših selekcijah branil tudi reprezentančne barve Hrvaške U15, U16 in U17.

"Takoj, ko sem dobil priložnost, da se preizkusim in zaigram za Aluminij, sem se brez oklevanja odločil za odhod v Kidričevo. Sem sem prišel, da skušam pomagati ekipi, sem napadalec, zato se zavedam, da zame štejejo samo goli. Na treningih se moram izkazati, si izboriti mesto v ekipi, nato pa je vse na meni, da na tekmah zabijam in s tem pomagam ekipi k njenim ciljem," je dejal Branšteter.

Kot četrto zimsko okrepitev pa so pri Aluminiju potrdili 25-letnega hrvaškega vratarja. Lovro Juric je nazadnje nosil dres hrvaškega prvoligaša Istre, rdeče-beli dres pa bo kot posojen nogometaš nosil do konca letošnje sezone. Juric je začel pri Cibalii, nadaljeval pri drugi ekipi zagrebškega Dinama, zatem pa je nosil še dres Gorice.

 

Radomlje Božića prodale v Italijo

Slovenski nogometni prvoligaš Kalcer Radomlje v prihodnje ne bo več računal na vezista Marka Božića. Kot so sporočili iz kluba, se ta za rekordno odškodnino seli v italijansko drugo ligo k Frosinoneju. Višine prestopa v klubu niso razkrili.

Božić je v Radomlje prispel poleti 2021 in v rumeno-črnem dresu odigral 19 tekem, dosegel tri zadetke ter zabeležil še dve asistenci.

"Od začetka zimskega prestopnega obdobja smo vedeli, da za Božića na trgu obstaja določen interes. Iz tega razloga smo se dobro pripravili na njegov morebiten odhod. S prihodom Maria Čuića in Axela Prohoulyja smo prav na tej poziciji zakrpali luknjo," je dejal športni direktor Radomelj Andro Fistonić.

"Prestop Marka je dokaz, da so Radomlje odličen klub za mladega igralca, ki lahko pri nas pokaže svoj potencial. Hkrati je to dober primer za ostale mlade igralce, da lahko z dobrimi igrami privlečejo pozornost drugih klubov. Zdaj je čas za nekoga od zgoraj navedenih igralcev, da nase prevzamejo odgovornost, kot jo je jeseni prevzel Marko," je dodal.

Predsednik kluba Matjaž Marinšek pa je pojasnil, da je "Frosinone je zadovoljil potrebe NK Radomlje v finančnem smislu, saj je celo presegel odkupno klavzulo navedeno v igralčevi pogodbi". Avstrijski državljan Božić je po Transfermarktu vreden 400.000 evrov, isti portal pa poroča, da so Radomlje za nogometaša dobile 120.000 evrov.

 

Pestro tudi na trenerski tržnici

Frank Lampard je novi trener Evertona, je danes na svoji spletni strani sporočil angleški nogometni klub v premier league. Triinštiridesetletni Lampard je za ekipo iz Liverpoola, ki je trenutno na 16. mestu v 20-članski elitni angleški ligi, podpisal pogodbo za dve leti in pol. Na tem položaju je zamenjal Španca Rafaela Beniteza.

"V veliko čast mi je, da bom vodil klub z bogato zgodovino," je dejal Lampard, ki je pred prihodom na Goodison Park vodil Derby County, dve leti pa tudi Chelsea, za katerega je sicer igral med letoma 2001 in 2014.

Lampard pa naj bi svojo epizodo pri "Karamelah" začel z dvema novima okrepitvama, saj je že dogovorjen prihod Donnyja van de Beeka iz Manchester Uniteda, po njegovih stopinjah pa naj bi šel tudi Tottenhamov Dele Alli.

Na slednjega Antonio Conte ni več računal, zato si je moral poiskati novo sredino, kjer bo poizkušal obuditi svojo nogometno kariero. V Tottenham je sicer prišel pred sedmimi leti ter zanj odigral 169 tekem, na katerih je zbral 67 zadetkov in 61 aistenc. Nekdaj je bil vreden celo 100 milijonov evrov, danes pa je ocenjen na 25.

Poljsko nogometno reprezentanco bo v prihodnje vodil Czeslaw Michniewicz, nekdanji trener varšavske Legie, je na Twitterju objavil predsednik poljske nogometne zveze Cezary Kulesza. Pojasnil je, da bo pogodba trajala do konca 2022, v njej pa je tudi možnost podaljšanja.

Michniewicz bo tako nasledil Paula Souso, ki je Poljsko vodil na 15 tekmah in z njo vpisal šest zmag, pet neodločenih izidov in štiri poraze. Z njo je osvojil drugo mesto v kvalifikacijski skupini za svetovno prvenstvo 2022 in jo pripeljal do tako imenovanega "play-offa", v katerem Poljake 24. marca čaka Rusija. Sousa, nekdanji portugalski reprezentant, je prejšnji mesec zapustil poljsko klop in postal trener brazilskega Flamenga.

 

Komentarjev 1
  • Avatar Fenstiolla
    Fenstiolla 22:47 31.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

Sorodne novice