Šport > Nogomet
22 ogledov

Barça izgubila Messija in zmago v 94. minuti

Alaba Ribery Heynckes Bayern München Juventus Liga prvakov četrtfinale
1/37
EPA
V torek sta bili na sporedu prvi dve četrtfinalni tekmi Lige prvakov. Na Parku princev je Paris SG po infarktni končnici remiziral z Barcelono (2:2), na Allianz Areni v Münchnu pa je bil domači Bayern prepričljivo boljši od torinskega Juventusa (2:0).

Pri Paris Saint Germainu je v vezni liniji prednost pred Marcom Verrattijem dobil David Beckham, v obrambi in napadu pa Carlo Ancelotti ni pripravil večjih presenečenj. Pri Barceloni je Tito Vilanova v zadnjo linijo ob Gerarda Piquéja postavil Javierja Mascherana, v napadu sta ob Lionelu Messiju v prvi enajsterici še David Villa in Alexis Sánchez.

Messi kaznoval zapravljivost Parižanov

V Parizu so si prvo resnejšo priložnost priigrali nogometaši PSG, ko se je v 5. minuti na desni strani kazenskega prostora dobro znašel Ezequiel Lavezzi, preigral Gerarda Piquéja, nato pa s strelom tesno ob Víctorju Valdésu zadel vratnico z vsega nekaj metrov oddaljenosti. V naslednjih minutah je Barcelona dobro kombinirala na polovici Francozov, toda do konkretnejšega strela Katalonci niso prišli.

V 14. minuti je Valdés ubranil strel Javierja Pastoreja, tri minute kasneje pa je do lepe priložnosti prišel Andrés Iniesta, njegov plasiran poizkus je zletel malce mimo leve vratnice Salvatoreja Siriguja. V 19. minuti je prekršek na robu kazenskega prostora izsilil Zlatan Ibrahimović, ki je nato tudi močno sprožil v vratarjev kot, toda Valdés se zopet ni pustil premagati. Gostje so pričakovano vse bolj kontrolirali žogo, Parižani pa so v 24. minuti izvedli bliskovit protinapad, z udarcem mimo okvirja gola ga je zaključil Ibrahimović.

V naslednjih petnajstih minutah nismo videli obetavnejših priložnosti, ne na eni, ne na drugi strani, zato pa je v 38. minuti svojo prvo pravo možnost za spremembo izida izkoristil Leo Messi, ki je krasno podajo Danija Alvesa z zunanjim delom stopala nadgradil z nizkim strelom v daljši kot Sirigujevih vrat. Štiri minute kasneje je bil Argentinec v še enem nevarnem prodoru, s svojo 'zlato' levico je meril le nekaj centimetrov mimo gola. Prvi polčas se je tako končal z minimalnim vodstvom gostov.

Poškodovanega Messija zamenjal Fàbregas

Maxwell Ibrahimović Alex Matuidi PSG Paris Saint Germain Barcelona četrtfinale L | Avtor: EPA EPA
Ob koncu prvega polčasa je Messi odšepal do roba igrišča, kjer je nato ob Titu Vilanovi počakal na konec prvih 45 minut. Da gre za poškodbo mišice je potrdila tudi menjava, ki so jo gostje opravili ob polčasu, namesto 'La Pulge' je na zelenico prišel Cesc Fàbregas. Na začetku drugega polčasa sicer ni bilo na spregled kakšnih večjih možnosti za spremembo izida, domači pa so vse bolj pritiskali in puščali precej prostora za kombinacije Kataloncev.

Slednji so se zadetku spet približali v 66. minuti, takrat je Alves s prostega strela močno udaril po žogi in meril za las mimo gola. Francozi so jim vrnili tri minute kasneje, ko je Pastore po prodoru po levi strani nastreljal Valdésa. V 76. minuti je prosti strel z leve strani izvajal Jéremy Ménez, pred golom je bil najvišji Lucas Moura, toda Brazilec z glavo ni uspel premagati gostujočega vratarja, še bolj pa je lahko obžaloval Zlatan, ko je iz neposredne bližine zadel Valdésa.

V 79. minuti je še enkrat pred gol podal Ménez, z glavo je streljal Thiago Silva in zadel vratnico, odbitek pa je v gol 'zatlačil' Ibrahimović. Zdelo se je, da je bil švedski reprezentant ob strelu Thiaga na meji prepovedanega položaja. Igra se je nato popolnoma razživela in posledica odprte igre je bila akcija Barcelone v 88. minuti, ko je Alexis Sánchez še pravočasno umaknil žogo pred Sirigujem, ki je pritekel iz vrat, in tako je Čilenec izsilil najstrožjo kazen. 'Penal' je zanesljivo realiziral Xavi.

Toda PSG je imel še dovolj moči za zadnji pritisk, ki se je Francozom obrestoval. Ibrahimović je v 94. minuti umiril dolgo žogo in jo namestil Blaiseu Matuidiju za strel, Francoz pa je zadel Albo in z odbojem premagal nemočnega katalonskega vratarja. Na Camp Nou bo Blaugrana tako prinesla prednost, ki pa vendarle še ni odločilna.

"Ne glede na to, kaj bi se zgodilo tukaj, smo vedeli, da se bo vse odločalo na povratni tekmi. Tako to je v tem tekmovanju, vedno moraš biti pozoren. Manjkali bodo pomembni igralci, še toliko bolj je to problematično zaradi faze sezone, v kateri smo. Vendar skušali bomo iti v naslednji krog. Znamo igrati le na zmago in to bomo storili, toda moramo biti inteligentni," je po tekmi dejal asistent pri prvem golu Dani Alves.

Parc des Princes:
Paris SG : Barcelona 2:2 (0:1)
Ibrahimović (79), Matuidi (94); Messi (38), Xavi (89/11m)

PSG: Sirigu; Jallet, Alex, Thiago Silva, Maxwell; Moura, Beckham (od 70. Verratti), Matuidi, Pastore (od 76. Gameiro); Lavezzi (od 66. Ménez), Ibrahimović.
Klop: Douchez; Sakho, Van der Wiel, Chantôme.

Barça: Valdés; Alves, Piqué, Mascherano (od 84. Bartra), Alba; Busquets, Iniesta, Xavi; Villa (od 81. Tello), Messi (od 46. Fàbregas), Sánchez.
Klop: Pinto; Montoya, Alcântara, Song.

Bayern povedel po manj kot pol minute igre na Allianz Areni

Alaba Ribery Bayern München Juventus Liga prvakov četrtfinale | Avtor: Reuters Reuters
Pri Juventusu je Antonio Conte na zelenico poslal pričakovane nogometaše, po bolezni okrevajoči Mirko Vučinić je ostal na klopi, tako kot rahlo poškodovani Sebastian Giovinco, v napadu sta začela Alessandro Matri in Fabio Quagliarella.

Pri Bayernu je namesto kaznovanega Javija Martíneza na sredini zaigral Luiz GustavoArjena Robbna pa je Jupp Heynckes uvrstil med rezerviste.

Domači Bayern je povedel že po 23 sekundah! Za strel z okrog 30 metrov oddaljenosti se je odločil David Alaba, žoga je malce oplazila stopalo Artura Vidala in tako prevarala Gigija Buffona v golu Juventusa.

Bavarci so bili še naprej tisti, ki so izgledali bolj sproščeno in zagnano. Pred Buffonom je bila nekajkrat gneča, ki pa so jo italijanski branilci večkrat uspeli razčistiti. Nato je Stara dama začela tudi sama pogledovati proti golu Manuela Neuerja, v 12. minuti je z razdalje dobro sprožil Andrea Pirlo, minuto kasneje je mimo vratnice močno žogo poslal Vidal.

Domačini so kmalu spet prevzeli pobudo, namesto poškodovanega Tonija Kroosa (skupil jo je v dvoboju s Stephanom Lichtsteinerjem) je v igro prišel Arjen Robben. Nizozemec je s prodori po desnem boku nekajkrat nevarno zapretil, do obetavne pozicije za strel pa je po dobrih dvajsetih minutah prišel Thomas Müller, toda torinska obramba je še enkrat več preživela. Müller je bil spet v akciji v 32. minuti, s silovitim prodorom je prebil levi bok Juventusa, zavrnil žogo do Robbna, slednji pa je z zgolj sedmih metrov uspel zgrešiti gol.

V naslednjih minutah bi lahko še kakšna žoga končala za hrbtom Buffona, toda Franck Ribéry in Bastian Schweinsteiger nista uspela zadati odločilnega udarca, Nemec je močan strel poslal čez prečko. V 45. minuti je po kotu do strela z glavo prišel Leonardo Bonucci, branilčev poskus je zletel čez gol. Prvi polčas se je tako končal z minimalnim vodstvom Bayerna.

Bavarci obdržali pobudo na začetku drugega dela

V 48. minuti je po hitrem protinapadu z desne strani do strela prišel Mario Mandžukić, Buffon je žogo, namenjeno v krajši kot gola, zanesljivo odbil. Nato kar nekaj časa nismo videli konkretnejšega poizkusa, v 62. minuti pa je Bayern še drugič zabil. Z razdalje je močno sprožil Luiz Gustavo, Buffon je žogo odbil, nanjo je naletel Mandžukić (ki je bil sicer ob strelu Gustava v prepovedanem položaju), jo ustavil in nato asistiral do Müllerja, ki je z lahkoto zabil in podvojil prednost domačih.

Dante Van Buyten Neuer Robben Bayern München Juventus Liga prvakov četrtfinale | Avtor: EPA EPA
Šest minut po drugem golu Bavarcev je dvakrat Neuerja resno testiral Vidal, nemški reprezentančni vratar je bil obakrat kos nalogi. Nogometaši Stare dame so s kombinatorno igro prihajali vse bližje gola domačih, toda kljub večji posesti Italijanov so bili domačini tisti, ki so bolj ogrožali tekmečev gol.Do konca se izid ni več spremenil in Bayern bo v Torino prinesel zajetno prednost. Če bodo Nemci na Juventus Areni uspeli zabiti še kašen gol, potem bodo povsem blizu tretjemu polfinalu Lige prvakov v zadnjih štirih letih.

"Igrali smo proti veliki ekipi, toda bili smo zelo prepričani vase. Toda po današnji tekmi se nimamo kaj pritoževati, saj je bil Bayern krepko boljši, povsem si je zaslužil zmago in bi lahko dosegel še kak gol," je po tekmi povedal Gianluigi Buffon.

Allianz Arena:
Bayern München
: Juventus 2:0 (1:0)
Alaba (1), Müller (62)

Bayern: Neuer; Lahm, Dante, Van Buyten, Alaba; Luiz Gustavo, Schweinsteiger, Kroos (od 16. Robben), Ribéry (od 91. Shaqiri) , Müller; Mandžukić (od 90. Gómez).
Klop: Starke; Boateng, Timoščuk, Pizarro.

Juve: Buffon; Barzagli, Bonucci, Chiellini; Lichtsteiner, Vidal, Pirlo, Marchisio, Peluso (od 75. Pogba); Matri (od 65. Vučinić), Quagliarella (od 65. Giovinco).
Klop: Storari; Padoin, Asamoah, Marrone.

Liga prvakov, četrtfinale (prve tekme):

Paris SG : Barcelona 2:2 (0:1)
Ibrahimović (79), Matuidi (94); Messi (38), Xavi (89/11m)

Bayern München : Juventus 2:0 (1:0)
Alaba (1), Müller (62)

Sreda ob 20.45:
Málaga CF - Borussia Dortmund
Real Madrid - Galatasaray

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice