Šport > Nogomet
21 ogledov

Van Persie Arsenalu vzel pomembni točki

manchester city west ham agüero nasri
1/22
Reuters
Potem, ko si je Manchester United že tudi teoretično zagotovil naslov prvaka, se je pozornost preusmerila v boj za Ligo prvakov in obstanek. Na prvi nedeljski tekmi sta se Reading in QPR z remijem tudi teoretično poslovila od Premier lige. Chelsea je doma zanesljivo premagal Swansea, Arsenal pa se je v derbiju kola z Unitedom razšel z remijem.

Že takoj na začetku tekme med Arsenalom in Manchester Unitedom na stadionu Emirates so domači povedli. Lukas Podolski in Tomaš Rosicky sta kombinirala, nato pa je Čeh zaposlil Thea Walcotta na levi strani, ljubljenec domačih navijačev pa je mirno premagal Davida De Geo. Goste je zadetek malce šokiral, nekaj minut niso našli rdeče niti svoje igre.

V 7. minuti je dlani Španca v golu Uniteda ogrel še Santi Cazorla z močnim strelom. Po 10. minuti so varovanci Sira Alexa Fergusona le umirili Topničarje in sami povezali nekaj podaj. Kljub temu pa Wojciecha Szczesnyja niso ogrozili vse do 39. minute, ko je v polprotinapad povlekel Nani in nekaj metrov od gola našel Robina Van Persieja, Nizozemec pa je z glavo nastreljal vratarja domačih, ki je udarec ubranil z glavo.

Le dve minuti kasneje je Bacary Sagna v zadnjem trenutku oviral Phila Jonesa, da slednji z glavo ni dobro zadel žoge. V 44. minuti pa so gostje izenačili, ko je Sagna skušal podati vratarju, žogo je prestregel Van Persie, domači branilec pa ga je nato ujel in podrl v kazenskem prostoru ter tako zakrivil enajstmetrovko, iz katere je nekdanji Arsenalov kapetan izenačil. S tem izidom se je tudi odšlo na premor, čeprav so bili Topničarji bolj nevarni in dominantni v večini prvega polčasa.

Živahen drugi polčas

Arsenal je tudi drugi polčas začel bolj aktivno in že v 48. minti je Rosicky za malo zgrešil okvir gola že kronanih novih prvakov. Rdeči vragi so odgovorili osem minut kasneje, spet se je s predložkom izkazal Nani, Wayne Rooney pa je z glavo meril preveč po sredini vrat.

Domači so v 66. minuti dobili prosti strel na robu kazenskega prostora po igri z roko Antonio Valencie, Cazorla pa ni uspel ogroziti De Gee. V 72. minuti je po kotu iz težkega položaja sprožil Laurent Koscielny, meril je čez gol. United je bil nevaren s hitrimi prehodi v napad, toda še vedno so bili domači tisti, ki so več pretili.

V 86. minuti je še enkrat poizkusil Cazorla, tokrat je De Gea odbil v kot. Dve minuti kasneje je Rooney z dolgo podajo sprožil še en lep protinapad gostov, toda Ryan Giggs je preveč okleval pred golom in domača obramba je blokirala njegov udarec. Do konca so domači bolj aktivno poizkušali priti do zmage, toda ostalo je pri delitvi točk.

Chelsea do udobne prednosti v dveh minutah

oscar chelsea swansea | Avtor: EPA EPA
Domači Chelsea in Swansea City sta se srečala na tekmi, ki je bila veliko bolj pomembna za Blues. V prvih minutah nismo videli omembe vredne priložnosti, nato pa so Londončani dvignili tempo in ogrozili gostujočega vratarja prek Dembe Baja. Nekaj živahnosti je vnesel tudi vstop Franka Lamparda, ki je nadomestil poškodovanega Ramiresa. Na drugi strani je Petra Čecha ogrozil Španec Pablo.

Nasploh je prvi del minil v znamenju terenske premoči Chelseaja, toda Valižani so znali preprečiti nevarnejše akcije pred golom Michaela Vorma in so občasno krenili v hiter protinapad, ki pa ga niso znali končati z učinkovitim zaključkom in tako je bil domači vratar večino časa zgolj opazovalec dogodkov na zelenici Stamford Bridgea, saj konkretnih udarcev na njegov gol nismo videli.

V 40. minuti je dobro meril Lampard, Vorm je odbil v kot, po katerem je visoko skočil Gary Cahill, toda iz dokaj ugodnega položaja je branilec sprožil čez vrata. Blues pa so pobudo le vnovčili v 44. minuti. Zabil je Oscar, potem ko ga je našel Lampard po prodoru po sredini, Brazilec je lepo zadel daljši kot. Le dve minuti kasneje je bilo že 2:0, ko je Lampard zabil iz enajstmetrovke, po prekršku Leona Brittona nad Juanom Mato in Blues so si že do polčasa nabrali udobno prednost.

Blues dobro kontrolirali tekmo do konca

Drugi del se je začel precej bolj pestro kot prvi, za goste je po akciji Michuja zapretil Pablo, na drugi strani pa je udarec Baja zlahka ukrotil Vorm. Lampard je imel izjemno vlogo pri obeh golih Chelseaja, v 60. minuti pa je s slabo podajo pripravil priložnost za Jonathana De Guzmana, toda slednji ni dobro kontroliral žoge in priložnost je splavala po vodi.

Swansea se je skušal vrniti v igro in je veliko imel žogo v svoji posesti, toda malokrat so ogrozili Čecha s konkretnim strelom. V 70. minuti je bil blizu tretjega gola za domače še Mata. Po napaki Ashleya Williamsa je do nove priložnosti v 82. minuti prišel Ba, a Senegalec ni dobro zadel žoge in tako ni ogrozil Vorma. Do konca je tekma potekala po podobnem scenariju in se je končala s pomembno zmago za Chelsea. 

Remi, ki ni zadovoljil nikogar

Na pomembni tekmi na obrobju Manchestra sta se pomerila Wigan Athletic in Tottenham Hotspur. Domači so v krčevitem boju za obstanek, gostje pa so zmago potrebovali v boju za Ligo prvakov.

In Spurs so srečanje začeli, kot se spodobi za pretendenta za najbolj elitno nogometno tekmovanje na svetu. Hitro so pritisnili proti golu Joela Roblesa in že v peti minuti je Tom Huddlestone iz prostega strela stresel vratnico. V 9. minuti pa smo videli enega najbolj komičnih golov v letošnji sezoni Premier lige. Domači branilec Maynor Figueroa in vratar Robles sta si izmenjevala žogo pred domačim golom, nato pa je nanjo stekel Gareth Bale. Domači čuvaj mreže je hotel izbiti okroglo usnje v polje, pri tem pa nespretno zadel Valižana, od katerega se je žoga srečno za goste odbila v gol.

Le minuto kasneje je bil izid spet poravnan. Po kotu Shauna Maloneya je najvišje skočil Emmerson Boyce in z glavo izenačil. Po tem zadetku so gostje spet prevzeli pobudo in v 22. minuti je Scott Parker z roba kazenskega prostora meril čez gol. Do konca prvega dela so bili Spurs nevarnejši in premoč bi lahko kronali v 45. minuti, a je Robles zaustavil prodor Jermaina Defoea, odbite žoge pa v mrežo ni imel časa pospraviti Parker.

Začetek drugega dela kot iz sanj za Wigan

Drugi polčas se je začel idealno za domače. Že v 49. minuti je namreč po daljši akciji domačih do žoge okrog dvajset metrov od vrat prišel Callum McManaman, se otresel branilca, nato pa silovito sprožil in premagal Huga Llorisa. Tottenham je nato vse sile usmeril v napad in je dominiral v posesti žoge.

Kljub pobudi pa gostje niso uspeli izpeljati izdelane akcije, ki bi se končala s konkretnim zaključkom in po 60. minuti se je Wigan uspel otresti vse hujšega pritiska na svojo obrambo in tudi sam začel pretiti. Dvakrat se je v obetavni situaciji znašel Arouna Koné, toda obakrat je bil njegov strel premalo za Llorisa.

wigan tottenham defoe figueroa | Avtor: Reuters Reuters
V 84. minuti je dobro sprožil rezervist Franco Di Santo, na drugi strani pa so domači tri minute kasneje v zadnjem trenutku prestregli podajo Balea. 89. minuta pa je prinesla izenačenje. Huddlestone je izvajal prosti strel z desne strani na robu šestnajstmetrskega prostora in po tleh podal močno žogo v sredino, tam jo je proti golu usmeril Bale, zadnji dotik pa je prispeval nesrečni domači branilec Boyce.

V sodnikovem dodatku so bili nevarni oboji, povsem ob koncu pa je Tottenham dobil še en prosti strel v ugodnem položaju, toda Robles je odbil poizkus Balea, odbito žogo pa so domači z nekaj težavami razčistili in končalo se je z delitvijo točk, ki pretirano ne pomaga niti Wiganu, niti Tottenhamu. 

Stoke naredil velik korak proti obstanku

Stoke City je doma premagal Norwich City in tako z drugo zaporedno zmago prišel do 40. točke, kar bi jim ob koncu moralo zadostovati za obstanek v ligi. V prvem polčasu so gledalci na stadionu Britannia videli pričakovano živčno tekmo, edino priložnost je za Potters zapravil Cameron Jerome.

Drugi polčas se je začel z golom. Peter Crouch je z dolgo podajo našel Charlieja Adama, škotski vezist pa je mirno zadel za vodstvo. V nadaljevanju tekme so domači nadzirali dogajanje, čeprav so se potegnili malce bolj v obrambo, Norwich pa ni izkoristil več prostora, ki se mu je ponujal in končalo se je z minimalno zmago Stokea.

Zmagi za Everton in WBA

Do zmage, ki ohranja upanje na Evropo, je prišel tudi Everton, ki je doma ugnal uspavani Fulham. Edini gol na tekmi je padel v 16. minuti, po podaji Seamusa Colemana je zabil Steven Piennar. Z izjemo začetka drugega polčasa so Toffees vseskozi narekovali ritem in Mark Schwarzer je goste rešil še višjega poraza.

Najbolj živčno tekmo so videli navijači v Southamptonu, kjer je West Bromwich Albion visoko slavil. Goste je v vodstvo popeljal Marc-Antoine Fortuné, Artur Boruč pa je z nekaj obrambami preprečil še višji zaostanek Svetnikov.

V drugem polčasu je Romelu Lukaku le uspel povišati prednost, kljub terenski premoči domačih. V 71. minuti smo videli dva rdeča kartona. Gaston Ramirez ga je prejel zaradi udarca s komolcem, Fortuné pa zaradi nešportne reakcije. Deset minut kasneje je rdeče videl še Danny Fox, nekaj minut prej pa je zmagovalca dokončno odločil Shane Long.

manchester city west ham carroll toure | Avtor: Reuters Reuters
City v mirni tekmi premagal Hammers

Uvodno tekmo kola sta na stadionu Etihad odigrala Manchester City in West Ham United. Srečanje se je začelo v precej mirnem ozračju, saj so Meščani utrjeni na drugem mestu, Hammers pa bodo končali na sredini lestvice.

V 22. minuti je prvo lepšo priložnost zapravil Kun Agüero, ko je žoga srečno prišla do njega po podaji Davida Silve, toda Argentinec je slabo zadel žogo in nastreljal vratnico. Minuto kasneje so navijači glasno skandirali ime Marca Viviena Foeja, nekdanjega člana Cityja, ki je na igrišču umrl pred točno desetimi leti.

V 28. minuti so odmači povedli, potem ko je kombinacijo Silve in Samirja Nasrija dokončal Agüero. Kmalu zatem so imeli domači lepo dvojno priložnost, toda Jussi Jaaskelainen je izvrstno zaustavil strela Nasrija in Pabla Zabalete. West Ham je nekajkrat zapretil, toda gneče pred domačim golom niso izkoristili v nobenem primeru.

V nadaljevanju so bili še vedno sinjemodri tisti, ki so diktirali tempo, čeprav so tudi Lonončani pretili, toda vsi njihovi streli so končali v bloku branilcev. Novi priložnosti sta zakockala Nasri in Agüero, v 83. minuti pa je Yaya Touré s prekrasnim strelom v daljši zgornji kot z roba kazenskega prostora odločil zmagovalca.

V zaključku je najprej Andy Carroll z glavo meril preveč po sredini vrat, v 94. minuti pa je z desnico le premagal Joea Harta, toda za povratek je bilo že prepozno.

Angleško prvenstvo, 35. kolo:

Manchester City : West Ham 2:1 (1:0)
Agüero (28), Y. Touré (83); Carroll (94)

Everton : Fulham 1:0 (1:0)
Pienaar (16)

Southampton : WBA 0:3 (0:1)
Fortuné (6), Lukaku (67), Long (77)
RK: Ramirez (71/Saints), Fox (82/Saints); Fortuné (71/WBA)

Stoke : Norwich 1:0 (0:0)
Adam (46)

Wigan : Tottenham 2:2 (1:1)
Boyce (11), McManaman (49); Bale (10), Boyce (ag/89)

Newcastle : Liverpool 0:6 (0:2)
Agger (3), Henderson (17, 76), Sturridge (54, 60), Borini (74)

Reading : QPR 0:0 (0:0)

Chelsea : Swansea 2:0 (2:0)
Oscar (44), Lampard (45/11m)

Arsenal : Manchester United 1:1 (1:1)
Walcott (2); Van Persie (44/11m)

Ponedeljek ob 21.00
Aston Villa - Sunderland

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.