Šport > Nogomet
28 ogledov

Hawk-Eye prihaja v Premier League

Carter Fifa sokolje oko hawk-eye sistem gol ura display displej Toyota stadion J EPA
Britansko podjetje Hawk-Eye bo od naslednje sezone v Premier ligi zagotavljalo video nadzor golovih črt na vseh nogometnih tekmah.

Podjetje Hawk-Eye je na natečaju premagalo nemški Cairos in naj bi v naslednjih petih letih zagotavljalo video nadzor golovih črt na vseh tekmah Premier lige. Posel naj bi bil vreden okrog 10 milijonov funtov.

Predstavniki klubov najboljše angleške lige so na zboru delničarjev v Londonu tako podjetju Hawk-Eye dali zeleno luč za namestitev tehnologije na vseh premierligaških stadionih in na Wembleyu. Klube naj bi pomoč sodnikom stala okrog 85.000 evrov na sezono, stroški namestitve pa bodo za vsak stadion znašali med 30.000 in 50.000 evri.

Hawk-Eye je sicer kandidiral tudi za posel v zvezi s Svetovnim prvenstvom 2014, toda Brazilci so izbrali podjetje GoalRef, čigar tehnologija temelji na čipu v žogi in na magnetni podlagi igrišča. Tudi Cairos ima podobno tehnologijo, vendar so se Angleži raje odločili za domače podjetje, ker so bili zaskrbljeni zaradi inštalacije elektronske opreme v okroglo usnje, čeprav je bil nemški ponudnik cenejši.

Hawk-Eye ali po naše Sokolje oko, bo prvič v uporabi avgusta na Community Shieldu na Wembleyu, tehnologija pa bo prisotna na vseh tekmah Premier lige in v FA pokalu od tretjega kroga naprej, če se bo igralo na moderniziranem stadionu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.