Šport > Nogomet
20 ogledov

Fifa blagoslovila tehnologijo v nogometu

anglija ukrajina terry EPA
Mednarodna nogometna zveza je dala blagoslov za uporabo tehničnih pripomočkov, ki bodo prvikrat v uporabi na svetovnem klubskem prvenstvu decembra.

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je v Zürichu odločala o tehničnih pripomočkih v nogometu. Fifin odbor za nogometna pravila (Ifab) je odobril pet sodnikov in uvedbo tehnologije, sokoljega očesa (Hawk Eye) ter sistema inteligentnega gola (GoalRef), ki ju bodo prvič uporabili na svetovnem klubskem prvenstvu decembra.

Sprejete novosti so največje spremembe v svetu nogometu po letu 1970, ko so uvedli rumene in rdeče kartone. Če bosta tehnološka pripomočka uspešna, ju bodo uporabili tudi na pokalu konfederacij 2013 in na svetovnem prvenstvu 2014 v Braziliji. "Radi bi bili prepričani, da bo sistem na SP deloval 150 odstotno in ne 90," je ob tem povedal generalni sekretar Fife Jerome Valcke. Angleška premier league bo ena od prvih lig, ki bo preizkusila sistema že v prihodnji sezoni, vsak pripomoček pa bo po prvih ocenah stal okrog 250.000 ameriških dolarjev.

Sokolje oko uporabljajo med drugim na teniških turnirjih in s pomočjo kamere natančno pokaže, ali je zadetek veljaven ali ne. Če bodo uvedli ta sistem, pa po vsej verjetnosti ne bo na voljo gledalcem na stadionu in pred televizijskimi zasloni, ampak le sodniku. Sistem inteligentnega gola temelji na magnetnem polju v golu, ki v primeru prečkanja žoge s zvočnim signalom opozori sodnika; podoben sistem poznajo pri tehničnem varovanju blaga v trgovinah.

Dodatna sodnika bosta sodila, če jih bo organizator tekme ali turnirja želel. Ob tem so sprejeli še pravilo za ženski nogomet. Po novem bodo lahko muslimanke na tekmah nosile rute. Ifab je odobril rute med tekmami, pred tem pa je Fifin zdravniški odbor odločil, da bodo oblikovali dva tipa rut, ki ne bodo ogrožale varnosti in zdravja nogometašic. "Trenutno ni nobene medicinske literature, ki bi zadevala poškodbe ob nošenju rut," so ob tem dodali na novinarski konferenci po sprejeti odločitvi.

Že dalj časa si nasproti stojita največji nogometni zvezi. Blatter se zavzema za tehnološke novosti, predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Michel Platini pa temu nasprotuje. Predlagal je drugačne novosti, med drugim pet sodnikov (dva za golom), ki pa se na nedavnem Euru niso izkazale za najboljše oziroma popolne. Pet sodnikov je Ifab zdaj odobril, za kar je Fifa potrebovala tri leta in več kot 1000 testnih tekem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.