Šport > Nogomet
4524 ogledov

Velika prevara v Nemčiji: nogometni as priznal, da igra pod lažnim imenom

Silas Wamangituka Profimedia
Napadalec Stuttgarta naj bi pod prisilo nastopal z lažnim imenom.

Silas Wamangituka, napadalec nemškega nogometnega kluba VfB Stuttgart, je nedavno klubu zaupal, da je bil žrtev prevare svojega nekdanjega agenta. Razkril je, da Wamangituka ni njegov pravi priimek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odgovorni v Stuttgartu so v današnji izjavi za javnost zapisali, da je igralčevo pravo ime Silas Katompa Mvumpa in da je bil rojen 6. oktobra 1998 v Kinšasi, glavnem mestu Demokratične republike Kongo. To pomeni, da je leto starejši, kot so sprva mislili.

Lažno identiteto naj bi si izmislil Silasov nekdanji agent, ki je takrat 19-letnega nogometaša vzel k sebi v Pariz ter mu spremenil ime in datum rojstva. V klubu menijo, da je do tega prišlo, da bi se prekinile vezi med nogometašem in njegovim matičnim klubom iz Konga, poleg tega pa bi bil Silas tako tudi bolj odvisen od agenta.

Stuttgart je o tem že obvestil nemško nogometno ligo (DFL) in nemško nogometno zvezo (DFB). Zapisali so, da jih ne skrbi, da bi imel njihov napadalec zaradi tega kakšne težave. Po pravni preučitvi primera predvidevajo, da je Silas imel in še vedno ima veljavno igralno licenco. Pri Stuttgartu sicer upajo, da bo Silas prejel novo dovoljenje za igranje s svojim pravim imenom.

Silas Wamangituka | Avtor: Profimedia Profimedia

"Zadnjih nekaj let sem preživel v strahu, skrbelo me je tudi za družino v Kongu. To, da sem razkril svojo zgodbo, je bil zame težak korak," pa je dejal Silas.

Celotna zadeva naj bi se začela, ko je bil mladi Silas pri 17 letih kot izjemno nadarjen nogometaš povabljen v Anderlechtov nogometni kamp, ko so mu tudi izdali vizo na njegovo pravo ime, a je bilo z njo nekaj narobe, tako da so ga Belgijci pozvali, naj se vrne v rodni Kongo, tam uredi stvari okoli vize in jih nato znova obišče.

Silas Wamangituka | Avtor: Profimedia Profimedia

Njegov nogometni agent pa je mladega Silasa uspel prepričati, da če se vrne v Afriko, ga zaradi neveljavne vize nikoli več ne bodo sprejeli v Evropo, zato mu je ponaredil dokumente in vizo na novo ime, nogometaša pa zadržal v Parizu. Tu je imel popolno oblast nad njegovim življenjem, dokumenti, računi...

Najprej ga je vpisal v mladinsko šolo kluba Ales, kjer je tudi debitiral v članskem nogometu, preden ga je leta 2018 pripeljal v Paris FC, za katerega je odigral eno sezono v drugi francoski ligi, ko je na 33 tekmah dosegel 11 zadetkov, preden ga je leta 2011 za 8 milijonov evrov kupil Stuttgart.

Silas Wamangituka | Avtor: Profimedia Profimedia

Za "Švabe" (vzdevek nogometašev Stuttgarta op. p.) je v dveh letih na 58 tekmah dosegel 21 zadetkov, lansko sezono pa je bil s 13 goli tudi najboljši strelec ekipe. Vodstvo kluba je sicer razkrilo, da poznajo ime zloglasnega nogometaševega agenta, a da ga ne želijo razkriti javnosti.

 
Komentarjev 1