Šport > Nogomet
3331 ogledov

"Vesel sem, da nisem več pe*er"

ćiro blažević EPA
Legendarni Miroslav Blažević se je poslovil v 88. letu starosti.

Miroslav 'Ćiro' Blažević je izgubil bitko z rakom, ki ga je pred tem že dvakrat premagal, v tretje ni šlo. Legendarni hrvaški trener, ki je med drugim kot selektor generacijo z Zvonimirjem Bobanom, Davorjem Šukerjem, Aljošo Asanovićem, Igorjem Štimcem, Robertom Jarnijem in Robertom Prosinečkim popeljal do tretjega mesta na svetovnem prvenstvu v Franciji, je pogosto zablestel tudi ob igriščih. Kar nekaj njegovih izjav se je tako zapisalo v nogometno folkloro.

Zakaj meni, da je najboljši trener na svetu? "Govorim, da sem boljši trener od Capella in vsi me sprašujejo, zakaj menim, da je tako. Če bi bila Capello ali Mourinho rojena v Travniku, bi prišla do Turbeta (kraj blizu Travnika; op.p.). Naj se onadva iz Travnika povzpneta do vrha nogometa. Ni šans."

V osmih letih je v Švici od komunalnega delavca, po prihodu v to državo je pometal ulice, postal švicarski selektor. "Ko me je neki šovinistični novinar vprašal, če sem pričakoval takšno pot, nisem zanikal, da sem pometal ulice, čeprav sem takrat že vozil jaguarja, oblačili pa so me modni oblikovalci. Odgovoril sem mu: 'Ko sem bil 'pometač', nisem mislil, da bi lahko postal selektor. V to sem bil prepričan, bedak."

Mama je želela, da postane duhovnik. "Odšel sem na semenišče in videl prekrasno sestro Auroro. Ko sem jo videl, sonce ti je.., sem si dejal: 'Ćiro, to ni za tebe'. Odšel sem domov in dejal, da sem se zaljubil v nuno in to je bil konec moje poti za duhovnika. Želim reči, da moraš za neke reči imeti talent in da ti nekaterih stvari ne morejo vsiliti."

Ko je Robert Prosinečki zapustil Dinamo in odšel k Crveni zvezdi: "Pojedel bom trenersko diplomo, če bo postal velik igralec."

Spoštoval je prvega predsednika Hrvaške Franja Tuđmana: "Ko smo igrali z Estonijo, je predsednik napovedal, da bomo zmagali s 6:1. To mi je nekdo povedal med tekmo in igralcem sem prepovedal, da dosežejo še sedmi gol. A tisti 'idiot' Šuker je zabil še sedmega in mi zrušil vso koncepcijo."

Na SP 1998 so ga pred tekmo z Argentino vprašali za mnenje o napadalcu Gabrielu Batistuti: "Niti Zvone (Boban; op.p.) niti jaz ne bi dala enega Šukerja za 10 Batistut. Jeb... Batistuta."

Po uspehu v Franciju so ljudje na sprejemu vzklikali 'Ćiro, majstore' (mojster; op.p.): "Vesel sem, da nisem več pe.er."

Za časa vodenja hrvaške reprezentance se je sicer nabralo kar nekaj anekdot. V hotelu je ob enih zjutraj tako iskal nogometaše, ki še niso spali. "Pred eno izmed sob zaslišim porno film, a ni šlo za film. 'Odpri!' sem kričal, Alen Bokšić pa je odgovoril 'Spimo!' 'Spite vi v p.m., odpri!' Odprl je Igor Štimac, kopalnica pa je bila zaklenjena. Znova sem kričal in odprla se je tudi ta, iz nje je hotela pobegniti ženska. Ujel sem jo za torbo in vprašal, če je dobila plačilo. Odgovor je bil da, zato je lahko odšla. In kaj naj zdaj z igralcema? Štimca bi takoj nagnal, Bokšić pa je bil model vzornega obnašanja in drugi mu je privlekel to mačko. Odločil sem se, da bom tiho, to pa mi bo koristilo kdaj drugič,"  je nekoč dejal Ćiro.

O komentatorskem poslu: "Zakaj ženske ne komentirajo tekem? Ker nihče od igralcev ne more tako hitro teči, kot lahko ženska hitro govori."

Po tekmi, ko je vseskozi skakal ob klopi: "Zlato moje, prehladil sem se. Še sreča, da se nisem polulal."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice