Šport > Nogomet
153 ogledov

Vijoličasti do prve zmage v pomladi

Jasmin Mešanović
Nogometaši Ankarana Hrvatinov so v 22. krogu Prve lige Telekom Slovenije izgubili proti Mariboru z 0:3 (0:0).

Mariborčani so po remijih z Aluminijem in Rudarjem v Dravogradu pričakovano prišli do treh točk. Izbranci Darka Milaniča so bili boljši tekmec večji del tekme, tekmo pa v svoj prid odločili v drugem polčasu. Maribor je tako prišel do svoje 14. zmage in še naprej za točko zaostaja za vodilno Olimpijo. Ankaran ostaja na zadnjem mestu.

Mariborčani so bili v prvem polčasu boljši tekmec, a dolgo niso prišli do prave priložnosti. Šele v zadnjem delu so resneje ogrozili Primoža Bužana. Ta je v 35. minuti obranil strel Aleksa Pihlerja od daleč, malo zatem je Jasmin Mešanović z glavo žogo poslal čez gol, v 44. minuti pa je Dino Hotić izvedel prosti strel z dobrih 20 metrov, znova je bil na mestu Bužan.

Tik pred koncem polčasa so imeli Štajerci izjemno priložnost za vodstvo. Martin Milec je z desne strani podal v kazenski prostor, Erik Gliha je igral z roko, nakar je sledila najstrožja kazen. To je izvedel Luka Zahović, a je Bužan odlično posredoval ob strelu v njegov desno spodnji kot.

Ankarančani, ki so bili v prvem polčasu praktično brez priložnosti, so nase opozorili v 48. minuti, ko je do strela z roba kazenskega prostora prišel Felipe Santos, Jasmin Handanović pa je dobro posredoval. Takoj zatem je na drugi strani močan Milčev strel znova ustavil Bužan. V 54. minuti je znova streljal Milec, takrat pa z roba kazenskega prostora malce previsoko.

V 58. minuti pa so prvaki vendarle povedli, ko je Dare Vršič streljal po tleh z 18, 19 metrov in ugnal Bužana. V 59. minuti je na drugi strani nov dvoboj Handanovića in Santosa dobil mariborski vratar. V 63. minuti pa so Mariborčani podvojili prednost, po kotu in gneči pred vrati Ankarana je do žoge prišel Zahović in s šestih metrov dosegel prvi gol v sezoni.

V 74. minuti je po podaji Damjana Boharja z 19 metrov zadel še Mešanović, za katerega je bil to osmi zadetek v sezoni. Nekaj trenutkov pozneje je Bužan ustavil nov Zahovićev poskus, tako da je ostalo pri 3:0.

Rudar boljši od Krškega

Velenjčani so po veliki točki v Ljudskem vrtu v prejšnjem krogu tokrat osvojili vse tri proti Krčanom, ki so odigrali svojo prvo spomladansko tekmo. Knapi so bili boljše moštvo in so v drugem polčasu odločili zmagovalca. Za Velenjčane je bila to deseta zmaga v sezoni, s katero so se utrdili na četrtem mestu, za Krško pa deseti poraz, s katerim vsaj začasno ostajajo sedmi.

Ekipi sta prvi polčas končali brez zadetkov. Krčani so imeli vsega en strel, na drugi strani so bili v tem pogledu precej bolj dejavni Velenjčani, v uvodnih 20 minutah predvsem Edin Šehić, ki je kar nekajkrat poskušal, a brez uspeha, tako kot tudi Dominik Radić v 26. minuti, ko se je izkazal Marko Zalokar po strelu od daleč, in Milan Tučić, ki je v 32. minuti žogo z glavo poslal čez gol.

Že v 46. minuti pa so gostitelji povedli, potem ko je Robert Pušaver podal z desne strani pred vrata gostov, tam pa je z glavo zadel Damjan Trifković. Za Pušaverja je bila to peta podaja v sezoni, za Trifkovića pa drugi gol. Slednji je v 50. minuti izvedel še prosti strel z dobrih 20 metrov, a zadel le zunanji del mreže.

V 53. minuti so prvič zagrozili tudi Krčani, a ne Nikoli Mandiću ne Luki Volariču ni uspelo spraviti žoge mimo Marka Pridigarja. Volarič je prišel do strela s približno 15 metrov tudi v 64. minuti, a je meril previsoko. Štiri minute pozneje je iz bližine cilj zgrešil še Mandić.

V 72. minuti je Šehić zapravil priložnost Rudarja, ko je preveč okleval s strelom v kazenskem prostoru, tako da ga je Klemen Šturm pravočasno blokiral. Šest minut pozneje pa so domači podvojili prednost, po podaji Trifkovića s kota se je žoga z nekaj sreče znašla pri Josipu Tomaševiću, velenjski branilec pa je iz bližine dosegel svoj prvenec v velenjskem dresu.

Končni izid je v tretji minuti sodniškega dodatka postavil Leon Črnčič. Najprej je po protinapadu streljal Tučić, a je Zalokar odbil žogo, ta pa se je znašla pri Črnčiču, ki jo je poslal v praktično prazno mrežo z roba kazenskega prostora. Za Črnčiča je bil to tretji zadetek v sezoni.

Tudi v Domžalah trije zadetki

Goričani so pred današnjim dvobojem na zmago čakali že od 14. kroga, v precej boljši formi so pokalni prvaki. Pred današnjim dvobojem so imeli niz petih zmag, tako da so imeli nogometaši Simona Rožmana tudi na tem obračunu status favorita. Na koncu so po učinkovitem drugem delu tudi dosegli visoko zmago.

Teoretično premoč so domači hitro prenesli tudi v prakso, toda dolgo brez učinka. Oziroma brez veljavnega zadetka, saj je žoga v prvem delu končala za hrbtom goriškega vratarja Januša Štruklja, a so sodniki zadetek Agima Ibraimija razveljavili zaradi prepovedanega položaja; Ibraimi je najprej streljal s kakšnih desetih metrov, vratar je ubranil, žoga pa je prišla do Andraža Kirma, ki je podal pred vrata, Ibraimi pa je nato odbitek pospravil v mrežo; a zaradi prepovedanega položaja Kirma gol ni obveljal.

Domači so sicer zapretili že takoj v prvi minuti, po močnem strelu Ibraimija je Štrukelj žogo odbil v kot. V četrti pa so po podajah Marka Alvirja in Senijada Ibričića gostje dvakrat odbili žogo v kot, po katerem je nazadnje Tilen Klemenčič z glavo meril mimo leve vratnice.

Pred vrati gostov je bilo spet vroče v 23. minuti, po prodoru Matije Široka je njegov nevaren poskus s kakšnih sedmih metrov vratar Štrukelj spet ubranil, odbito žogo je dobil Ibričić, a znova le preizkusil vratarja gostov. Goričani so do sape prišli šele ob koncu prvega dela, nekoliko nevarnejši so bili le v 45. minuti, a je žoga po prostem strelu Uroša Celcerja končala v kotu.

Premoč v igri so Domžalčani v drugem polčasu kronali tudi z zadetki. Prvega je v 54. minuti dosegel rezervist Amadej Vetrih. Akcijo je začel Širok, ki je podal v kazenski prostor z desne strani, pred vrati pa je Vetrih z natančnim strelom z glavo poskrbel za vodstvo svoje ekipe.

Kljub premoči Domžal bi lahko gostje tudi izenačili, toda veliko priložnost je v 70. minuti zapravil Dejan Žigon. Najprej je streljal Marko Tešija, žogo so po njegovem strelu domači le odbili in prišla je do osamljenega Žigona, ki pa jo je s kakšnih šestih metrov nespretno poslal visoko prek vrat. Kazen je bila hitra; že v naslednjem napadu so namreč domači povišali vodstvo in pravzaprav že takrat potrdili zmago. Po predložku Ibričiča v kazenski prostor je slabo posredoval branilec Gorice Tine Kavčič in žogo odbil le do Bizjaka, ta pa je iz neposredne bližine zatresel mrežo.

Goričani so bili do konca tekme nemočni in brez pravih priložnosti za znižanje izida, Domžale pa so v 86. minuti le še potrdile premoč s tretjim zadetkom. Husmani je streljal z roba kazenskega prostora, žoga je zadela branilca gostov Celcerja in presenetila vratarja ter pod prečko končala v mreži.

Prva liga TS, 22. kolo:

Rudar Velenje : Krško  3:0 (1:0)
Trifković 46., Tomašević 78., Črnčič 93.

Ankaran Hrvatini : Maribor  0:3 (0:0)
Vršič 58., Zahović 63., Mešanović 74.

Domžale : Gorica  3:0 (0:0)
Vetrih 54., Bizjak 72., Husmani 86. 

Nedelja:
Triglav - Olimpija
Aluminij - Celje

Lestvica:
1. Olimpija 49
2. Maribor 48
3. Domžale 37 (-1)
4.  Rudar 33 (-1)
5. Celje 27 (-1)
6. Gorica 23
7. Krško 19 (-2)
8. Aluminij 18 (-1)
9. Triglav 14 (-2)
10. Ankaran Hrvatini 12

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.