Šport > Nogomet
15 ogledov

Viole: "Znamo navijati brez izgredov!"

debi Maribor - Olimpija Anže Petkovšek
Navijači Maribora so s sporočilo za javnost, ki si ga lahko preberete v celoti, izrazili razočaranje zaradi odpovedi sobotnega večnega derbija.
"Spoštovano športno občinstvo, sonavijači, širša javnost, kolegi iz nasprotnih tribun ... Vedno bolj se širi s strani Upravne enote Ljubljana, policije in NZS potrjena novica, da je največji slovenski derbi odpovedan zaradi izrednih razmer v zvezi begunske krize. Dolžni smo izraziti globoko razočaranje nad vodilnimi strukturami v naši državi," so v uvodu zapisali nazvestejši navijači Maribora.
 

"Ob tem se porajajo mnoga vprašanja, med njimi pa vendarle prednjači tisto, zakaj je policija sploh potrebna? To lahko argumentiramo z zelo nizkim odsotkom kršitev na vseh večnih derbijih v zadnjih letih, kakor tudi nasploh, da o obračunu med dvema največjima slovenskima navijaškima skupinama sploh ne govorimo. Tudi, če bi razgledanost mož, ki odločajo o usodi dogodka, za katerega mnogokateri davkoplačevalci porabijo del svojih financ, časa in energije, segla preko naših mejah in ne le do njih samih, bi vedeli, da tudi v ekstremnih razmerah tekme, takšnih in drugačnih rizikov vsosednjih državah potekajo nemoteno. Hrvaško prvenstvo poteka nemoteno (v nedeljo se bo npr. nemoteno igral derbi kroga med NK Rijeko in NK Dinamom, v torek pa je NK Dinamo odigral tekmo visokega rizika z grškim Olympiakosom), prav tako srbsko prvenstvo, odvija se tudi ukrajinsko prvenstvo, kjer celo vojno stanje ne ovira poteka prvenstva. Pred kratkim je Madžarska sredi begunskega navala v njihovi prestolnici odigrala tekmo visokega rizika z Romunijo, kjer je policija prav tako morala poskrbeti za spremstvo organiziranih navijačev Romunije. Očitno so tuje policije veliko bolj usposobljene, kot naša. Mogoče pa bi morali razmišljati v smeri, da naslednjič ob takšni situaciji pokličemo na pomoč nekoga izmed teh policij, saj potemtakem to lahko pomeni, da je ob predpostavki o nadaljevanju begunske krize ogroženo celotno slovensko nogometno prvenstvo. Žalostno, ampak resnično. Dovolj o tem."

"Šport je vedno bolj deklariran v smeri komercialnih panog, kar seveda predstavlja zaslužek. Iz tega naslova in pojasnjenih razlogov, zahtevamo od mož, ki odločajo o odpovedi nam svete stvari, zakaj za vraga se bo odvil Ljubljanski maraton in tekma v košarki med KK Olimpijo in podgoriško Budučnostjo. Ali ni tudi v interesu posla in razvoja posla, da se derbi odigra? Mogoče smo res čudni, ko pomislimo, da bi naša nesposobna policija lahko brez problema obvarovala derbi, če bi odpovedali ta dva dogodka. Seveda pridemo do novega vprašanja, ali je policija sploh potrebna v takšni meri ob vseh varnostnih službah, ki opravlja vse preglede, varovanje samega dogodka, do vseh video nadzornih sistemov. Navijači sami smo že velikokrat dokazali, da znamo navijat športno in brez izgredov, ampak nas seveda nobeden nič ne vpraša, saj smo etiketirani, kot drugorazredni državljani. Na to tekmo smo se imeli namen odpraviti organizirano, javno smo sporočili kraj in uro odhoda, da bi policistom olajšali delo, kot že neštetokrat do zdaj in ne pomnimo kdaj je nazadnje policija sploh morala posredovati med potovanjem navijačev."

"Zato ne razumemo bojazni policije, stadion je bil praktično razprodan, kar pomeni, da se ljudje ne bojijo priti na derbi, saj če bi se, bi ostali doma. Po naših informacijah se niso bali izgredov tudi odgovorni pri NK Olimpiji, kot organizatorji tekme, kakor tudi ne pri NZS, kot organizatorji tekmovanja. Navijači, ne glede na klubsko barvo, se počutimo razočarane in okradene, saj smo že vnaprej kupili karte, kot tudi najeli vozila za prevoz do Stožic. Zaradi izrednega povečanega zanimanja (to tekmo lahko navedemo kot "derbi desetletja" ) so prihod napovedali številni navijaški kolegi iz tujine, kateri so že plačali letalske karte in rezervirali prenočišča. Le kaj si ti gosti sedaj mislijo o Sloveniji in kakšno sporočilo smo jim s tem poslali? Kaj si mislijo nogometaši? Ali niso prav oni ambasadorji nogometa, kateri velikokrat najboljše promovirajo našo državo? Kako si lahko policija vzame pravico, da odvzame nogometašem nekaj od česa dobesedno preživljajo svoje družine in navijačem nekaj za kar živijo?"

"V tej državi je nogomet ena izmed redkih stvari, katere še funkcionirajo in dajejo ljudem priložnost za kratki pobeg iz negotovega vsakdana. Sedaj pa ste uničili še to. Sicer pa, ko potegnemo črto je vse skupaj odraz (ne)sposobnosti državnih voditeljev. Nič novega pa vendar še ena izmed novih blamaž v nizu in nov razlog, da jim na naslednjem derbiju pokažemo kaj s takšnimi odločitvami uničujejo in da so na naših nogometnih igriščih absolutno nepotrebni."

Hrabro, ojštro, dostojanstveno.

Viole 1989 Ultras Maribor

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.