Šport > Nogomet
19 ogledov

Vučkićeve srake zletele na tretje mesto

fernando torres
1/16
Reuters
Arsenal je s hat-trickom Robina van Persieja premagal Chelsea na Stamford Bridgeu in se dvignil na sedmo mesto na lestvici (5:3). Manchester City ostaja na vrhu po zmagi nad Wolverhamptonom. Na prvi tekmi kola je Manchester United z golom Javierja Hernándeza premagal Everton (1:0), na zadnji pa je Newcastle United slovenskega reprezentanta Harisa Vučkića (ni ga bilo v ekipi) premagal Stoke City in se povzpel na tretje mesto na lestvici (3:1).

Hat-trick senegalskega reprezentanta Dembe Baja je bil dovolj za Newcastle United na gostovanju pri Stoke Cityju, s katerega se srake vračajo kot tretje moštvo angleške Premier League. Žal še vedno čakamo tudi na sodelovanje slovenskega reprezentanta Harisa Vučkića, ki ga trener Alan Pardew med počasnim vračanjem po poškodbi še vedno ne uvršča na širši seznam članskega moštva. Newcastle je neporažen na zadnjih 13 prvoligaških tekmah, kar je najdaljši niz po kar 61 letih, ko so bili med aprilom in septembrom leta 1950 brez poraza na 14 tekmah zapored. To si pišite za uho.

Črno-beli po prvih desetih tekmah prvenstva ostajajo verjetno celo največje presenečenje lige, saj zaostajajo le za obema manchestrskima kluboma Manchestrom Cityjem in Unitedom. Klub, ki je v preteklosti z nekajkrat dražjimi ekipami komajda obstajal med elito (in iz nje tudi izpadal) je z množico poceni, a kakovostnimi okrepitvami (Ba, Yohan Cabaye, Gabriel Obertan) letos presegel vsa pričakovanja. Po hudi poškodbi se počasi vrača tudi francoski vezist Hatem Ben Arfa, tako da ima Pardew skupaj z obetavnimi Vučkićevimi vrstniki iz mladinske ekipe zgolj sladke skrbi na severovzhodu Anglije.

Robin van Arsenal: petarda topničarjev Chelseaju!

Nizozemec Robin van Persie je bil spet mož odločitve za Arsenal, toda tokratna predstava topničarjev je spominjala na tiste iz nekih drugih časov, saj so pomembne deleže za zmago nad Chelseajem prispevali tudi Theo Walcott, Gervinho in ostali. V izjemno odprti tekmi bi zmago s Stamford Bridgea lahko odnesli obe ekipi, po nekaj priložnostih Arsenala (predvsem Gervinho je iz neposredne bližine zgrešil praktično nemogoče) pa je prvi udaril Chelsea, ki ga je v vodstvo z glavo popeljal Frank Lampard.

Gervinho se je hitro odkupil in po podaji Aarona Ramseyja nesebično odložil žogo van Persieju za lahkih 1:1, toda modri so na odmor vseeno odšli s prednostjo, ko je znova izjemno slabi Per Mertesacker zaspal in ob kotu pozabil na tistega, ki ga ne smeš pozabiti. John Terry je ob obtožbah z rasizmom, ki ga pestijo ob igrišču, vsaj malce pozabil na težave in spretno zabil za 2:1. Topničarji so nadaljevanje začeli atomsko in Andre Santos je že po nekaj minutah izenačil s strelom med nogama Petru Čechu, ki je klonil tudi po izjemnem prodoru Thea Walcotta. Angleški reprezentant je na eni najboljših tekem kariere nanizal dva branilca, padel, se pobral in spet preigral dva nogometaša, na koncu pa zabil žogo mimo Čecha za prvo vodstvo na tekmi.

Chelsea je pritiskal za izenačenje, ki ga je trener André Villas-Boas začel loviti tudi z rezervisti Romelujem Lukakujem in Raulom Meirelesom, a je mrežo za 3:3 zatresel nogometaš, ki je bil že ves čas na zelenici. Juan Mata je ob rahli pomoči Santosa zabil izjemen gol z dobrih 20 metrov, toda tudi to ni bilo dovolj za točko. Florent Malouda, tudi eden izmed rezervistov, je s katastrofalno povratno podajo presenetil kapetana Terryja, ki mu je (ne prvič v karieri) zdrsnilo, van Persie pa je vzel ponujeno in obšel Čecha za novo vodstvo. Hiter protinapad v sodnikovem podaljšku je isti nogometaš zaključil z močnim strelom na bližnjo vratnico in zaključil svoj hat-trick.

Odločil gol Chicharita

Gol Javierja Hernándeza v 19. minuti tekme je bilo na koncu vse, kar je po tekmi na Goodison Parku ločilo Everton in Manchester United. Zmaga je bila za rdeče vrage po masakru na mestnem derbiju z Manchester Cityjem primarnega pomena, kar je bilo jasno videti po vodilnem golu Mehičana, ki se je spet prikradel pred gol in zadel ter podajo s strani preusmeril v gol iz neposredne bližine. United se je z vodstvom povsem zadovoljil in ga bolj kot ne zanesljivo držal do konca tekme, pretil pa le redko. Na drugi strani bi Everton lahko vsaj nekajkrat izenačil – Leighton Baines je z izvrstnim prostim strelom stresel prečko, po napaki Jonnyja Evansa v drugem polčasu pa je strel Jacka Rodwella vratar David De Gea srečno ubranil kar z glavo.

Zaradi poškodbe stranskega sodnika je bila tekma podaljšana za kar šest minut, v drugi minuti dodatka pa so nogometaši Evertona zahtevali tudi najstrožjo kazen, ko je Patrice Evra nerodno trčil v rezervista Magayeja Gueyeja, a se glavni sodnik ni odločil za pisk.

Angleška liga, 10. kolo:

Everton : Manchester United 0:1 (0:1)
Hernández (19)

Chelsea : Arsenal 3:5 (2:1)
Lampard (14), Terry (45), Mata (80); Van Persie (36, 85, 90), Santos (49), Walcott (56)

Manchester City : Wolverhampton Wanderers 3:1 (0:0)
Džeko (51), Kolarov (67), Johsnon (90); Hunt (75/11-m)

Norwich City : Blackburn Rovers 3:3 (0:1)
Morison (53), Johsnon (82), Holt (90/11-m); Hoilett (45), Yakubu (62), Samba (64)

Sunderland : Aston Villa 2:2 (1:1)
Wickham (38), Sessegnon (89); Petrov (20), Dunne (85)

Swansea City : Bolton Wanderers 3:1 (0:0)
Allen (49), Sinclair (57/11-m), Graham (90); Graham (74, a. g.)
RK: Gardner (Bolton/48)

Wigan Athletic : Fulham 0:2 (0:1)
Dempsey (42), Dembélé (87)

West Bromwich Albion : Liverpool 0:2 (0:2)
Adam (9/11-m), Carroll (45)

Tottenham Hotspur : Queens Park Rangers 3:1 (2:0)
Bale (20, 72), Van der Vaart (33); Bothroyd (62)

Stoke City : Newcastle United 1:3 (0:2)
Walters (75/11-m); Ba (12, 40, 81/11-m)
Vučkića (Newcastle) ni bilo v ekipi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.