Šport > Nogomet
20 ogledov

Za SP 2014 igramo z Norveško in Švico

Robert Koren, ko se je s soigralci veselil uvrstitve na SP 2010. (Foto: Fotosi) Fotosi
V Riu de Janeiru se je zgodilo prvo dejanje svetovnega nogometnega prvenstva 2014 – žreb kvalifikacijskih skupin. Slovenija bo igrala v skupini E. Nasprotniki pa so Švica, Albanija, Ciper, Islandija in iz prvega bobna Norveška. Žreb nam je bil naklonjen. V članku najdete odzive selektorja Matjaža Keka in predsednika NZS Aleksandra Čeferina.

Slovenska nogometna reprezentanca bo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2014, ki ga bo gostila Brazilija, igrala v skupini E, v kateri bodo še Islandija, Ciper, Albanija, Švica in iz prvega jakostnega bobna Norveška (Slovenija je bila v drugem bobnu). Hvala upokojenemu Ronaldu in mlademu brazilskemu upu Gansu, da sta imela pri žrebu srečno roko za Slovenijo.

"Žreb kot žreb," je po končanem uradnem delu in pred odhodom v mešano cono povedal selektor Matjaž Kek in nadaljeval: "Lahko bi bilo boljše, lahko bi bilo slabše, zanimivo pa je, da smo dobili skupino, ki Sloveniji vsekakor daje realne možnosti, da razmišlja o najvišjih mestih. Ne vidim izrazitega favorita, vse ekipe so premagljive, Slovenija je to že dokazala. Hkrati pa so to ekipe, ki so močne in za katere se bo treba dobro pripraviti."


"Ne gre za to, kar si želiš ali ne, saj kroglice vedno plešejo po svoje. Menim, da je žreb takšen, da lahko dejansko razmišljamo o tem, da je Slovenija tu sposobna narediti še en velik rezultat. Skupina je nevarna, imamo močne nasprotnike v Norvežanih in Švicarjih, nikakor pa ne smemo pozabiti na Albanijo, Ciper in Islandijo. Ampak mislim, da je Slovenija med tistimi, ki lahko razmišljajo o napredovanju,"
je dodal selektor.

Zadovoljstva po žrebu ni skrival niti predsednik Aleksander Čeferin NZS: "Izžrebani smo bili v zelo izenačeno skupino, kar pomeni, da lahko vsakega nasprotnika v skupini premagamo, hkrati pa je vsak nasprotnik lahko nevaren. Ocenjujem, da je žreb dober za Slovenijo in da imamo možnosti za uvrstitev na prvenstvo. Sicer je vedno dobro igrati proti atraktivnemu nasprotniku, še bolj pomembno pa se je uvrstiti na svetovno prvenstvo. Atraktivnost nasprotnika me ne zanima, želim si le, da Slovenija zmaga."

V skupini A bo vroče med Srbijo in Hrvaško. Sosedski dvoboj dveh velikanov evropskega nogometa pa se obeta v skupini I, kjer sta Španija in Francija. Bitka za prvi dve mesti bo morda še najhujša v skupini B, kjer so Italija, Danska, Češka in Bolgarija.

Na prvenstvu bo poleg Brazilcev nastopilo še 31 reprezentanc. V kvalifikacijah bo 175 svetovnih izbranih vrst (skupaj sicer nastopajo 203 države) odigralo 824 tekem in po njih bodo znani udeleženci SP, ki bo med 12. junijem in 13. julijem 2014.

Evropske kvalifikacijske skupine za SP 2014 v Braziliji:

Skupina A: Wales, Makedonija, Škotska, Belgija, Srbija, Hrvaška;
Skupina B: Malta, Armenija, Bolgarija, Češka, Danska, Italija;
Skupina C: Kazahstan, Ferski otoki, Avstrija, Irska, Švedska, Nemčija;
Skupina D: Andora, Estonija, Romunija, Madžarska, Turčija, Nizozemska;
Skupina E: Islandija, Ciper, Albanija, Švica, Slovenija, Norveška;
Skupina F: Luksemburg, Azerbajdžan, Severna Irska, Izrael, Rusija, Portugalska;
Skupina G: Liechtenstein, Latvija, Litva, BiH, Slovaška, Grčija;
Skupina H: San Marino, Moldavija, Poljska, Ukrajina, Črna Gora, Anglija;
Skupina I: Finska, Gruzija, Belorusija, Francija, Španija.

Komentarjev 1
  • jurij 16:18 31.julij 2011.

    Itak ne bodo šli naprej!