Šport > Nogomet
6627 ogledov

"Za številne umrle je bil ta dan usoden"

Liverpool Atlético Anfield Epa Stadion Anfield pred tekmo med Liverpoolom in Atléticom.
V Združenem kraljestvu iščejo razloge za hitro širjenje covida-19. Nekateri so s prstom pokazali na tekmo, ki jo je močno zaznamoval Slovenec.

Pred nekaj tedni je veliko prahu dvignilo zatrjevanje priznanih italijanskih imunologov o začetkih katastrofalnega pohoda novega koronavirusa po Italiji in Evropi.

Na Apeninskem polotoku so strokovnjaki prišli do spoznanja, da je za alarmantno stanje, predvsem v pokrajini Lombardija, kriva nogometna tekma Lige prvakov med Atalanto in Valencio v Milanu, na kateri je 19. februarja blestel Josip Iličić.

bergamo krste Začetek apokalipse Šport Znan glavni vzrok italijanske grozljivke - biološka bomba na San Siru!

A po besedah priznanih zdravnikov v Združenem kraljestvu je najpomembnejša postranska stvar na svetu posredno odgovorna tudi za pohod okužb na Otoku. Spet je v središču pozornosti tekma, na kateri je imel glavno besedo Slovenec - Jan Oblak. Govorimo seveda o povratnem srečanju osmine finala Lige prvakov med Liverpoolom in madridskim Atléticom, ko je Škofjeločan z izvrstnimi obrambami pomagal izločiti aktualne evropske prvake.

Na slovitem stadionu Anfield se je 11. marca, ko je Evropa že pošteno trepetala pred koronavirusom, zbralo 54.000 navijačev. Medtem so večino evropskih tekmovanj že igrali pred praznimi tribunami, nekaj dni kasneje pa je nogometno dogajanje povsem zamrlo po vsej stari celini.

"Ni bilo prav, da je bila ta tekma odigrana. Morda odgovorni takrat še niso povsem dojeli resnosti situacije. Tekma proti Atléticu je zagotovo bila vzrok za hitrejše širjenje virusa v Liverpoolu in okolici," je za Guardian dejal Matthew Ashton, direktor zavoda za javno zdravje mesta Liverpool. "Gotovo bomo stvar temeljito preiskali in se skušali kaj naučiti za prihodnje epidemije," je dodal Ashton.

Liverpool Atlético Anfield | Avtor: Epa Epa

Marcos Llorente Uf, peče! Šport Španski zvezdnik si je na brutalen način privoščil Liverpool! Psu je dal ime...

V Liverpoolu, ki ima malce več kot pol milijona prebivalcev, so zaenkrat odkrili več kot 300 primerov okuženih s covidom-19, od tega se jih je kar 22 že končalo s smrtjo.

Angleži so opozorili tudi na to, da je na omenjeno srečanje ob reki Mersey prišlo okrog 3.000 navijačev Atlética. V Španiji pa je že pred več kot tremi tedni virus povzročil pravo paniko.

Liverpool Atlético Anfield | Avtor: Epa Epa

"Dopustili smo, da je k nam prišlo 3.000 navijačev iz območja, kjer se je virus že močno razširil. To je bila napaka. Prav tako je bil zgrešen argument, da je na odprtih stadionih manjša nevarnost za širjenje okužbe. Upam, da se motim, toda mislim, da je bilo tisti večer povzročene veliko škode," je za Guardian dejal John Ashton, bivši vodja javnega zdravstva za severozahodno Anglijo.

Joel Rookwood, redni profesor na Univerzi Osrednjega Lancashira, ki se je udeležil omenjene tekme, je orisal razmere v bližini stadiona: "Povsod so bile vrste, skupine ljudi ... Prijatelji so se običajno pozdravljali, objemali, lokali so bili polni." 

Josip Iličić Začetek grozljivke Šport Uefa šokirala, to je epilog t.i. "biološke bombe" na San Siru

Britanci so zaenkrat zaznali okrog 42.000 s covidom-19 okuženih oseb. Za posledicami bolezni je na Otoku umrlo že več kot 4.300 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice