Šport > Nogomet
50 ogledov

Zaboj piva, liter whiskeya in nekaj "kratkih" na dan

uli borowka mario basler otto rehhagel Reuters
V Nemčiji se vrstijo avtobiografije z razkritji stranpoti vrhunskega tekmovalnega športa. Po knjigi alpske smučarke Marie Höfl-Riesch, ki je razkrila sočne zgodbe iz belega oziroma, kot ga je sama poimenovala, "pornocirkusa", je knjigo izdal tudi nekdanji nogometaš Uli Borowka z zgodbo o vseprisotnem alkoholizmu v bundesligi.

Ozdravljeni alkoholik, 50-letni Uli Borowka, nekdanji nemški nogometni reprezentant, se je odločil opozoriti na zelo hude težave z alkoholom in ostalimi odvisnostmi od prepovedanih mamil, s katerimi se soočajo nogometaši v elitnem nemškem nogometnem prvenstvu.

V knjigi z naslovom "Volle Pulle. Mein Leben als Fussballprofi und Alkoholiker" niza šokantne podrobnosti o lastnem boju s hudo odvisnostjo, zaradi katere se je znašel na robu smrti. Ob predstavitvi knjige se ni mogel izogniti vprašanjem o alkoholizmu v bundesligi: "Seveda obstajajo številni primeri. Ne morem vam sicer postreči s konkretnimi številkami, vendar pa je obseg problematike precejšen. Poleg alkoholizma so tu še mamila in drugo."

Borowka, ki je za reprezentanco nastopil na evropskem prvenstvu leta 1988, je dejal, da so številni igralci želeli stopiti v stik z njim oziroma so se nanj obrnili po pomoč. "Nikoli vam ne bom razkril imen, vendar pa, ko sem prvič javno spregovoril o težavah, so k meni pristopili številni poklicni nogometaši. Nekateri so želeli le nasvet, kajti niso vedeli, na koga bi se lahko sploh obrnili. Še zlasti, ker bi, če bi o tem spregovorili javno, njihove športne poti bilo nemudoma konec. Kot profesionalni športnik namreč ne smeš imeti slabosti," je dejal Borowka, ki je na "vrhuncu" svoje alkoholne odvisnosti konec devetdesetih prejšnjega stoletja dnevno spil zaboj piva, steklenico whiskeya in še nekaj kratkih spotoma.

"Zjutraj sem se zbujal v lastnih izbljuvkih, nato sem na hitro odstranil ostanke prejšnjega večernega pijančevanja in nadaljeval pitje. Če bi nadaljeval s takšnim tempom, bi v šestih mesecih končal v krsti," je dejal Borowka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.