Šport > Nogomet
6649 ogledov

"Zahtevam 15 milijonov evrov odškodnine"

VAR video tehnologija analiza asistent Epa
Španski inovator bo pravico iskal na sodišču.

Španski poslovnež Francisco Lopez se bo spustil v pravno bitko z Mednarodno nogometno zvezo (Fifa) zaradi uporabe naprednega sistema video tehnologije VAR (Video Assistant Referee).

VAR video tehnologija analiza asistent Pereča tema Šport Tako izgleda osmina finala SP brez video analize (VAR)

Lopez trdi, da je zamisel za tehnologijo sodniških asistentov, ki naj bi praktično izkoreninila sodniške napake, septembra leta 1999 predstavil ministrstvu za izobraževanje in kulturo pod naslovom El futbol del siglo XXI (Tecnologia de futuro para los equipos arbitrales) oziroma Nogomet v 21. stoletju (Tehnologija bodočnosti za sodnike).

Španec bo na sodišču poskušal dokazati, da je na prelomu tisočletja izumil nogometno tehnologijo prihodnosti. Takrat naj bi na pristojne institucije apeliral, naj nogometnim sodnikom omogočijo ogled posnetka in mu zagotovijo neprestano komunikacijo z nadzornim centrom.

"Predstavljal sem si točno to, kar je zdaj v uporabi. Sistem je povsem enak tistemu, ki bi ga lahko uvedli že leta 1999. Vključno z nadzorno sobo, kjer imajo neposreden prenos dogajanja na igrišču," se je jezil Lopez, ki naj bi revolucionarno zamisel forsiral več let.

VAR video tehnologija analiza asistent | Avtor: Epa Epa
"Poslal sem jo Fifi, Uefi in španski nogometni zvezi. To potrjujejo elektronska sporočila. Prvič sem jo poslal leta 1999, nato pa vsako leto do leta 2007," trdi Španec in dodaja, da je patent registriral na uradu za intelektualno lastnino.

Lopezov projekt in sistem VAR naj bi bila skoraj identična, manjše razlike naj bi bile le pri zaznavanju, ali je žoga res prečkala golovo črto, saj njegova zamisel izpred skoraj dveh desetletij ni predvidevala uporabe mikročipa.

Španec je na Fifo in špansko zvezo naslovil prošnjo za umik sistema VAR, a je naletel na gluha ušesa, zato se je odločil pravico iskati na sodišču, kjer bo zahteval 15 milijonov evrov odškodnine.

"Pred leti je bila to zgolj inovacija v dobro nogometa. Nič nisem hotel v zameno. Zdaj pa vidim, kako se Fifa želi okoristiti. Sestanek in opravičilo bi bila dovolj, da se zadeva zaključi, vendar ima Fifa prevelik ego. Obnašali so se zelo grdo. Zahteval bom 15 milijonov evrov. Tri milijone za vsako leto uporabe. Imam vse dokaze," je sklenil.

Tehnologija VAR (Video Assistant Referee) je letos prvič v uporabi na nogometnem svetovnem prvenstvu. VAR služi razreševanju spornih odločitev, ki jih spregledajo sodniki na igrišču. S tehnologijo lahko preverijo, ali je šlo za prepovedani položaj, prekršek za rdeč karton ali enajstmetrovko.

VAR se uporablja v štirih ključnih trenutkih: pri preverjanju, ali je bil res dosežen gol, pri dosojanju kazenskih strelov, dodeljevanju neposrednih rdečih kartonov in zamenjani identiteti nogometaša (v prekršku). Posebni sodnik pred zaslonom spremlja vse odločitve in je neprestano na radijski zvezi z glavnim sodnikom. V kolikor oceni napako, si naknadno skupaj ogledajo posnetek in nato morda spremenijo sodniško odločitev. 

Komentarjev 1
  • jozicamurn 12:47 01.julij 2018.

    FIFA je tako ali tako koruptivna banda v korist anglosaksonskim ter liberalno-demokratskim drogiranim mogotnežem. Podpirajo globalizem in lgbt sprijenost ter pod prevleko "borimo se proti rasizmu" lobirajo oz. podpirajo invazijo migrantov kot "dobro".