Šport > Nogomet
1346 ogledov

Zasenčil je Messija, zdaj se ga otepajo drugoligaši

krkić messi Epa
Pet let po tem, ko je Barcelono zamenjal za Stoke City, mu je angleški nogometni klub pokazal vrata.

Bojan Krkić je nekoč veljal za enega najobetavnejših nogometašev na svetu. Produkt Barçine nogometne šole La Masia, kjer so se kalili Lionel Messi, Pep Guardiola, Andres Iniesta, Cesc Fabregas in številni drugi vrhunski igralci, si je v najstniških letih utrl pot v člansko moštvo španskega prvaka in nemudoma začel puščati svoj pečat v La Ligi.

Krkić je bil hiter in spreten nogometaš, ki je znal preigravati in dosegati gole. Kataloncem se je pridružil z devetimi leti in do 16. rojstnega dne zabil kar 850 golov za različne ekipe v okviru Barçinega razvojnega programa. Pri 15 letih si je delil naziv najboljšega strelca na evropskem prvenstu U17 leta. Leto kasneje je na istem turnirju zabil zmagoviti gol za zmago Španije nad Anglijo.

16. septembra 2007 je debitiral v članskem moštvu in podrl rekord Lionela Messija kot najmlajši član Barcelone , ki je zaigral v La Ligi. Tri dni kasneje je podrl še en Messijev rekord, tokrat za namlajšega nogometaša v ligi prvakov.

Le nekaj tednov zatem je postal najmlajši strelec zadetka za Barcelono, kasneje pa še prvi nogometaš, rojen v 90. letih prejšnjega stoletja, ki je zabil v najmočnejšem klubskem tekmovanju na svetu.

Krkiću je pred nogami ležal svet.

 | Avtor: Epa Epa

"Bojan je zaklad," je dejal takratni trener Barcelone Frank Rijkaard. "Samo peščica igralcev ima ta čaroben občutek. Bojan je eden izmed njih," pa je dodal Pep Guardiola.

Nekateri so v njem videli novega Messija, drugi so vlekli vzporednice z Raúlom. Fant se je v samo nekaj mesecih iz anonimnega najstnika prelevil v nogometnega superzvezdnika, (pre)visoka pričakovanja javnosti in navijačev pa so hitro terjala svoj davek.

Še preden je medijski pomp dosegel vrhunec, je njegova slava že začela bledeti. Pestiti so ga začele hude psihološke težave, na zelenici je postal senca samega sebe, zarad napadov panike pa se je celo izogibal reprezentančnim dolžnostim. Posledično je izpustil Euro 2008, na katerem je Španija v finalu premagala Nemčijo in osvojila zlato medaljo.

Tudi v Barceloni ni več navduševal kot nekoč, z menjavo trenerja pa se je njegov položaj še poslabšal. "Rijkaard mi je povsem zaupal. On je bil super človek. Z nikomer drugim nisem imel tako dobrega odnosa," je povedal.

Z Guardiolo nista našla skupne jezika, zato so se kmalu pojavile težave. "Kot navijač lahko rečem, da je Guardiola najboljši trener na svetu, a dogajale so se osebne reči, ki so me prizadele. Večkrat ni bil pošten do mene, to je tudi eden od razlogov, zakaj sem odšel," je pojasnil danes 28-letni napadalec.

Barcelona ga je leta 2011 prodala Romi za 12 milijonov evrorv. Rimljani so ga po eni sezoni posodili AC Milanu, nato pa so se odpovedali možnosti odkupa in ga vrnili Barceloni. 

Katalonci so ga posodili Ajaxu, kjer je igral eno sezono, leta 2014 pa je podpisal pogodbo s Stoke Cityjem, takrat še angleškim prvoligašem. V Angliji je utrpel tudi resno poškodbo kolena, na zelenici pa nikoli več ni dosegel nivoja, s kakršnim se je uveljavil v Španiji.

Stoke City ga je posodil Mainzu (2017) in Alavesu (2017-2018), zdaj pa je z njim sporazumno prekinil pogodbo. Krkić naj bi kariero nadaljeval v ameriški MLS, kjer naj bi se pridružil moštvu Montreal Impact.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice