Šport > Nogomet
3459 ogledov

Zdelo se je nemogoče, a se je zgodilo: "Zame je to kot smrt!"

1/7
Epa
Nekdanji kapetan Rome Francesco Totti po 30 letih zapušča vrste italijanskega velikana.

Legendarni napadalec Francesco Totti, nekdanji kapetan AS Rome, je odstopil s položaja tehničnega direktorja rimskega kluba. 

"Odstopam s položaja direktorja Rome," je na zelo čustveni tiskovni konferenci, ki je trajala kar uro in pol, povedal 42-letni Il Capitano, rekorder po številu tekem (786) in golov (307) v dresu velikana Serie A.

 | Avtor: Epa Epa

Totti se je Romi pridružil daljnega leta 1989 in se tri leta kalil v mladinskih selekcijah. Kar četrt stoletja (1992-2017) je nosil dres članskega moštva, čeprav so se v tem času za njegove usluge zanimali številni evropski velikani.  A o slovesu ni razmišljal.

Z Romo je osvojil samo en naslov italijanskega prvaka (2001), dve pokalni in dve superpokalni lovoriki. V Rimu so ga častili kot nogometnega boga, on pa jim je vračal na zelenici.

Po koncu kariere leta 2017 se je preselil v klubske pisarne in zasedel položaj tehničnega direktorja. V samo dveh letih se je zaradi slabega odnosa s predsednikom in ožjim krogom njegovih svetovalcev znašel v brezizhodnem položaju, zato mu drugega kot odstop niti ni preostalo.

 | Avtor: Epa Epa

Totti je zelo kritičen do politike in usmeritve kluba, dela predsednika Jamesa Pallotte in njegovega svetovalca Franca Baldinija, hkrati pa vodstvu očita, da niso upoštevali njegovega mnenja glede trgovanja z igralci, izbire trenerjev ali postopanja v primerih klubskih legend, kakršna je bil denimo Danielle De Rossi.

"Upal sem, da ta dan ne bo nikoli prišel, a ta resnično žalosten in težak dan je naposled tukaj. Nikoli nisem dobil priložnosti, da bi izrazil svoje mnenje. Nikoli me niso ključili v dejanske projekte. V prvem letu je to morda za pričakovati, v drugem pa sem spoznal, da nikoli ne bom mogel storiti tistega, kar si želim. Vedeli so, kakšni so moji nameni in želje. Vse bi naredil za klub, vendar oni tega niso hoteli. Povsem so me izključili. Zdaj si bom našel drug izziv," je povedal Totti.

 | Avtor: Epa Epa

Poudaril je, da je vedno deloval izključno v dobro Romo, slovo od kluba, kateremu je posvetil svoje življenje, pa je primerjal s smrtjo. "To je huje kot upokojitev. Slovo od Rome je zame kot smrt. Morda bi bilo bolje, če bi res umrl," je bil čustven Totti.

Kritičen je bil predvsem do ameriških lastnikov in svetovalca Baldinija, s katerim skorajda ne govorita več. "Predsedniki, trenerji in igralci odidejo, a simboli ostanejo. Odkar so klub prevzeli Američani, so naredili vse, da bi nas izrinili na obrobje. Rimljane želijo pregnati iz Rome. To jim je tudi uspelo. Povedali so mi, da sem jim v breme kot igralec in kot direktor," je dodal.

Totti odhaja le mesec dni po tem, ko klub ni podaljšal pogodbe z nekdanjim kapetanom Danielejem De Rossijem. Ta je bil član članskega moštva od leta 2001, pred tem je igral za mladinske selekcije. Italijanski klub, ki mu Pallota poveljuje kar iz Bostona, je odločitev sprejel, ne da bi se o tem posvetoval s Tottijem.

"Če bi bil jaz predsednik Rome in bi imel v klubu takšni ikoni, kot sta Totti in De Rossi, bi bila glavna pri vseh odločitvah. Pallotta se je obdal z napačnimi ljudmi in posluša samo njih. Vsi delamo napake, a če delaš iste napake osem let, potem si je treba zastaviti tudi kakšno vprašanje," je sklenil Totti.

Francesco Totti se je mladinskemu pogonu Rome pridružil leta 1989. V članski ekipi je debitiral leta 1993. Zaigral je na 786 tekmah in dosegel 307 golov. V karieri je odigral 58 reprezentančnih tekem in z Italijo osvojil naslov svetovnega prvaka (2006).

 | Avtor: Epa Epa
 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.