Šport > Nogomet
535 ogledov

Združenje evropskih lig podprlo Čeferina

aleksander čeferin Epa
V Združenju evropskih poklicnih nogometnih lig (EPFL) so nenaklonjenim zamislim o oblikovanju superlige.

Razkritja o oblikovanju zasebnega, od lige prvakov ločenega tekmovanja so pri EPFL sprejeli zelo kritično. V skupni izjavi za javnost so še enkrat izrazili svojo veliko podporo domačim nogometnim ligam ter evropskim tekmovanjem.

"Naša organizacija že ves čas izraža odločno nasprotovanje oblikovanju kakršnegakoli zaprtega in franšiznega sistema superlige," so se odzvali pri EFPL.

Real Konec lige prvakov? Šport Nova liga: To je 11 privilegiranih klubov

"Nacionalne lige so jedro, srce nogometne igre v Evropi za vse udeležene: igralce, klube, lige, nacionalne zveze in, kar je najbolj pomembno, navijače. Zamisli o oblikovanju zaprte superlige bi imele resne in dolgoročne posledice za vzdržnost in preživetje poklicnega nogometa na stari celini. V zvezi s tem zato izražamo polno podporo Uefi pri upravljanju in vodenju evropskih klubskih tekmovanj ter z Uefo delimo splošna prepričanja v zvezi z varovanjem in spodbujanjem tekmovalnega ravnotežja v evropskem nogometu," so še zapisali.

Nemški Der Spiegel je ob koncu minulega tedna objavil razkritja Football Leaks o namerah evropske elite, da z letom 2021 ustanovi zasebno prvenstvo z operativnim imenom "evropska superliga". Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je v odzivu izrazil prepričanje, da takšno prvenstvo ne bi moglo delovati. Zato ne podpira namere elitnih klubov o ustanovitvi posebnega tekmovanja, ki bi se ločil od lige prvakov, sicer paradnega konja Uefe.

aleksander čeferin Odgovor Šport Čeferinov prvi odziv na superligo

"Evropska superliga bi škodila svetovnemu nogometu, bila pa bi tudi dolgočasno tekmovanje. Bilo bi bolj dolgočasno vsak konec tedna spremljati tekmo med Bayernom in Juventusom, kot tekmo med Juventusom in Torinom. Sam se bom trudil na vso moč proti takšnim idejam. Če govorimo o tekmovanju zaprtega tipa, lahko pozabimo na solidarnost in razvoj nogometa. Na dolgi rok bi bili klubi poraženci," je prepričan Čeferin.

Football Leaks razkriva korespondenco, elektronska sporočila o kartelnem dogovarjanju najbogatejših in najelitnejših evropskih nogometnih klubov za oblikovanje "zasebne evropske prvorazredne lige". V elektronskem sporočilu, ki ga objavlja Football Leaks, so razvidni načrti enajstih klubov, ki bi si zagotovili 20-letno udeležbo v tem tekmovanju, brez nevarnosti, da bi iz njega izpadli na podlagi slabih izidov.

V Football Leaks omenjeni klubi so Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Juventus, Chelsea, Arsenal, Pariz Saint-Germain, Manchester City, Liverpool, Milan, Bayern München. Ta enajstčlanski elitni klub bi svoja vrata odprl tudi prvim petim gostom. V tej vlogi bi bili Atletico Madrid, Borussia Dortmund, Olympique Marseille, Inter in Roma.

Takšno kartelno združevanje bi največjim igralcem evropskega in svetovnega nogometa zagotavljalo stalni vir milijonskih prihodkov in dobičkov ne glede na tekmovalni uspeh v ligi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.