Šport > Nogomet
19 ogledov

''Zmagamo lahko tudi z 1,8 promila''

Bayern München (zabava)
1/18
Reuters
Nogometaši Bayerna iz Münchna so naslov Lige prvakov proslavljali v londonskem hotelu Grosvenor House, kjer se je zbralo okrog dva tisoč ljudi. Čeprav je Jupp Heynckes dejal, da se bo treba hitro pripraviti na finale nemškega pokala, je svojim varovancem dovolil, da so spili kakšen kozarec (pre)več.

Slavje Bayerna v londonskem hotelu je trajalo do poznih jutranjih ur, skupaj z bavarsko ekipo pa se je veselilo približno 2000 obiskovalcev. Novopečene prvake najmočnejše nogometne lige na svetu že 1. junija čaka finalni obračun nemškega pokala proti Stuttgartu. ''Imamo šest dni, da se pripravimo na Stuttgart. Mislim, da imamo tudi z 1.8 promila še vedno možnosti za zmago,'' je povedal predsednik kluba Karl Heinz Rummenigge.

Jupp Heynckes, ki naj bi po koncu sezone odšel v zaslužni pokoj, je sprožil nova ugibanja o tem, kje bo nadaljeval svojo kariero. ''Odločitev, kaj bom počel po finalni tekmi pokala, sem sprejel že lanskega junija. Pokoj? Povedal vam bom po pokalnem finalu,'' je povedal Heynckes, ki bo imel priložnost, da z nemškim velikanom osvoji zgodovinski trojček.

Nemška ''invazija'' nanesla 55 milijonov evrov

Angleški gostitelji so lahko več kot zadovoljni s finančnim učinkom nogometnega spektakla na londonskem Wembleyju. Po prvih ocenah je nemški "oktoberfest" Londončane osrečil z vsaj 55 milijoni evrov zaslužka.

V London je zaradi finala lige prvakov pripotovalo približno 150.000 Nemcev, več kot jih je lahko sprejel stadion Wembley, kjer je lahko ob nogometni predstavi dveh najboljših klubov v Nemčiji uživalo 86.298. Ljubitelji nogometa, ki niso imeli vstopnic za ogled spektakla, so zato zasedli bare, gostišča, klube in pube po Londonu v največji nemški "invaziji" na Otok v zgodovini, po vdoru germanskih ljudstev v petem in šestem stoletju.

''Oktoberfest'' v Londonu

"Prava norišnica. Če bi imeli še kaj prostora, bi lahko sprejeli še nekaj tisoč glavo množico, ki si je želela prav pri nas ogledati prenos tekme. To je bil 'Oktoberfest' v Londonu," je bila navdušena Sabine von Reith, lastnica nemškega puba v prestolnici Združenega kraljestva na ulici Old Street.

Z udeležbo v finalu si lahko bogat denarni priliv obetata tudi v obeh klubih, udeležencih finala. Po ocenah profesorja Simona Chadwicka z univerze Coventry bodo Bavarci z zmago v elitnem evropskem klubskem prvenstvu bogatejši za približno 125 milijonov evrov, medtem ko se bo Borussia za poraz v finalu lahko tolažila s približno 73 milijoni evrov. Celotna vrednost finala Lige prvakov znaša skupno 370 milijonov evrov, kar je 17,5 milijona evrov več kot lani ter za kar 50 milijonov evrov več v primerjavi s finalom leta 2009, v katerem sta se v Londonu pomerila Manchester United in Barcelona.

Prestolnica Bavarske, iz katere prihajajo novi šampioni prestižnega prvenstva stare celine, bo z letošnjim finalom, čeprav ga ni gostila, zaslužila 18 milijonov evrov, evropsko gospodarstvo pa naj bi si opomoglo s 100 milijoni evrov. "Tokrat se je res vse ujelo, oba finalista lige prvakov sta iz najbolj zdravega evropskega gospodarstva, finale pa je bilo v mestu, kot je London," je ob tem še dejal profesor Chadwick.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.