Šport > Nogomet
1793 ogledov

Zvezdnik koplje studence v Afriki

Piszczek Subotić Borussia Dortmund Bayern Liga prvakov finale London Wembley EPA
Nogometni zvezdnik, ki svoj prosti čas preživlja povsem drugače kot večina kolegov.

Večina nogometnih zvezdnikov je božične in novoletne praznike pričakala z velikim veseljem in se nato podala na tropske plaže, obiskala luksuzna mesta, se družila s svojimi družinami, povsem drugačno pot pa si je izbral član dortmundske Borussie in srbski reprezentant Neven Subotić.

Ta je luksuzne hotele in jahte zamenjal za pot v Etiopijo, kjer je pred meseci omogočil projekt za izgradnjo vodnjakov s pitno vodo na siromašnih področjih države. S sodelavci iz humanitarne organizacije tako te dni obiskuje severni del ene od najrevnejših držav na svetu, kjer temperature trenutno dosegajo 42 stopinj Celzija.

"Zame ni alternative. Veliko slabše bi bilo, če bi zdaj ležal ob bazenu. To je prava reč," je dejal 29-letni branilec, ki je tokrat že petič obiskal Etiopijo. Njegova fundacija je v petih letih zgradila sicer že več kot 100 vodnjakov. "Tu se počutim kot doma, spoznavam izjemne ljudi. Čutim prijateljstvo, vsi želimo živeti v boljšem svetu, vsi imamo isti cilj: ustvariti svet v katerem bodo imeli naši otroci in prihodnje generacije boljše življenje," je še dodal Srb.

"Voda je življenje, vsakdo mora imeti dostop do pitne vode. Še zlasti v ruralnih predelih, kjer je voda osnova zdravlja, izobraževanja in prihodnosti. Zaradi tega smo tukaj. Pred časom so morali tukajšnji otroci hoditi po vodo več ur daleč, zdaj jo imajo tukaj in tudi zato so lahko pravočasno v šoli. Otroci in učitelji imajo glavno vlogo pri uresničitvi projekta. Čustveno me izpolnjuje igranje in druženje z lokalno mladino. Skupaj igramo nogomet, se smejimo, uživamo v teh trenutkih," je še dejal Subotić.

Na njegovo humanitarno noto so vplivale tudi izkušnje njegove družine, ki je med vojno zapustila Bosno in Hercegovino ter se iz Banje Luke preselila v Nemčijo. "Moja družina se je vedno trudila pomagati ljudem in ostalim družinam v skupnosti. Pomagala je ljudem, ki jih je prizadela vojna, ljudem, ki so potrebovali zdravila in hrano. To je ostalo v meni, tega na srečo nisem izgubil. Ta občutek je globoko v meni vse od otroštva." 

Kot pravi, je svet zelo nepravičen in prav to je njegova največja motivacija. "Sam sem imel veliko sreče v življenju in zdaj bi jo rad delil z drugimi," je še povedal Subotić, s katerim je televizija Deutsche Welle posnela tudi krajši dokumentarec o njegovem humanitarnem delu.

Od znanih slovenskih športnikov se je s humanitarnim delom na Črni celini izkazal nekdanji slovenski košarkarski reprezentant Boštjan Nachbar.

Boštjan Nachbar, Košarka brez meja Po obisku čada Šport "Najtežje je, ko vidiš otroke"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.