Šport
28 ogledov

Nole na turnirjih zaslužil več od Federerja

novak đoković EPA
Najboljši srbski teniški igralec Novak Đoković je letos izgubil mesto prvega igralca sveta, medtem ko je obdržal status največjega zaslužkarja s turnirskimi nagradami. Letos je samo z igranjem tenisa zaslužil 700 tisoč ameriških dolarjev več kot številka ena, Švicar Roger Federer.

novak đoković | Avtor: EPA EPA
Po podatkih z lestvice Združenja profesionalnih igralcev tenisa (ATP) je Đoković od začetka leta zaslužil 6.972.423 ameriških dolarjev, medtem ko je Federer z nagradami na turnirjih na svoj račun vpisal znesek 6.261.241 dolarjev. Španec Rafael Nadal, nekdanja številka ena, je letos na račun težav s kolenom, zaradi katerih je izpustil večji del turnirjev v drugi polovici sezone, s turnirskimi nagradami zaslužil "le" 4.997.448 ameriških dolarjev.

Pri ženskah je po podatkih Združenja poklicnih igralk tenisa (WTA) doslej z nagradami na turnirjih letos največ zaslužila prva igralka, Belorusinja Viktorija Azarenka, medtem ko je ruska zvezdnica Marija Šarapova tretja na lestvici z zaslužkom od turnirskih nagrad 4.994.296 ameriških dolarjev.

Povsem drugačen je pogled na lestvico, upoštevajoč še bogate sponzorske pogodbe in "nagrade" pokroviteljev. Švicar Federer je v prepričljivem vodstvu in je po podatkih ameriške revije Forbes najbolje plačani tenisač na svetu. Federer je z letnim zaslužkom v višini 54,3 milijona ameriških dolarjev krepko v vodstvu.

roger federer us open | Avtor: EPA EPA
Velik del svojega zaslužka lahko pripiše bogatim sponzorskim pogodbam (Nike, Gillette, Credit Suisse, Rolex, Mercedes-Benz), ki mu prinesejo kar 45 milijonov zelencev, medtem ko nagrade na teniških igriščih prispevajo le manjši delež k njegovemu skupnemu zaslužku.

Drugi na Forbsovem seznamu je z 32,4 milijona dolarjev letnega zaslužka Španec Rafael Nadal, tretja pa je s 27 milijoni v ZDA živeča "sibirska tigrica" Marija Šarapova, ki levji delež dobi na račun pogodbe s proizvajalcem športne opreme Nike. Srbski teniški as Đoković je "šele" na četrtem mestu z nekaj manj kot 20 milijoni dolarjev zaslužka. Nole je edini v deseterici najbolje plačanih, ki je v lanski sezoni več denarja zaslužil s turnirskimi dosežki kot pa s sponzorskimi pogodbami.

OP Avstralije obljublja rekordni denarni sklad

Prireditelji odprtega teniškega prvenstva Avstralije, prvega velikega turnirja za grand slam v sezoni, znova rušijo mejnike. Zagotovili so namreč rekorden nagradni sklad, ki bo znašal kar 31,1 milijona ameriških dolarjev in s katerim želijo potešiti želje vseh nastopajočih igralcev in igralk, ne le finalistov.

V avstralskem Melbournu so skrajno resno vzeli grožnje številnih nezadovoljnih teniških igralcev, predvsem v moški konkurenci, ki so zagrozili celo z bojkotom zaradi po njihovem mnenju nepravične delitve nagradne pogače med vse udeležence štirih največjih turnirjev za grand slam.

op avstralije | Avtor: EPA EPA
V primerjavi z letošnjim turnirjem bo imel prihodnji za kar štiri milijone ameriških dolarjev višji nagradni sklad. Vodja turnirja Craig Tiley je celo postregel s podatkom, da gre za največje povečanje v zgodovini turnirja. Izvršni direktor avstralske teniške zveze Steve Wood ni skrival zadovoljstva, da bodo na OP Avstralije razpolagali s po njegovem mnenju enim od največjih nagradnih skladov v zgodovini športa: "Za te neverjetne športnike smo zagotovili največji nagradni sklad. Tudi v prihodnje si bomo prizadevali, da bi Australian Open še naprej ostal glavni podpornik poklicnih igralcev tenisa in še naprej skrbel za njihovo finančno dobrobit."

Zlasti tisti igralci, ki se s turnirja poslovijo v uvodnih krogih, se pritožujejo, da dobijo le delček sicer bogatih in zelo radodarnih nagradnih skladov, saj največji delež pobere teniška elita. Kritike so vzeli resno tudi organizatorji preostalih treh turnirjev za grand slam Wimbledona, Roland Garrosa in OP ZDA ter zvišali izplačila poražencem v prvih krogih. Na letošnjem Australian Opnu je vsak od poražencev v prvem krogu domov odnesel 21.500 dolarjev.

Sicer pa v Melbournu upajo, da bo januarja na njihovem turnirju zaigral tudi španski teniški as Rafael Nadal, ki je letos po maratonskem finalu izgubil proti Srbu Novaku Đokoviću.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.