Šport
26 ogledov

Noletova rama OK, Nadalovi prsti tudi

finale cininnati djokovic murray 2011 Reuters
V ponedeljek se – če bo vreme dopuščalo – prične zadnji grand slam sezone US Open. V moški konkurenci je favorit številka 1 Novak Djoković, na njegove napake pa bodo čakali Rafael Nadal, Roger Federer, Andy Murray, Jo-Wilfried Tsonga in Mardy Fish. Skoraj zagotovo je med temi imeni skrit letošnji zmagovalec OP ZDA.

Svetovno teniško javnost je v teh dneh - poleg skrbi kaj bo v New Yorku povzročil orkan Irene - najbolj zanimalo, v kakšnem stanju je Noletova rama, zaradi katere je moral predati dvoboj proti Murrayu v Cincinnatiju. ''Rama je v redu. Lahko serviram in udarjam forehande in to je dobro. Vse, kar sem potreboval, je bilo nekaj dni počitka. Moja samozavest je na najvišjem nivoju, saj sem letos izgubil le dva dvoboja,'' je svoje navijače nekaj dni pred začetkom turnirja pomiril Djoković, ki vanj vstopa kot glavni favorit za končno zmago.

Ni skrivnost, da letošnja sezona v moški teniški konkurenci pripada Noletu, ki je z le enim porazom in predajo daleč najuspešnejši tenisač na turneji. Srb je sicer v zadnjih tednih pokazal, da je zaradi poškodbe rame ranljiv, a kaj ko sta tudi njegova največja konkurenta Španec Rafael Nadal in Švicar Roger Federer, sodeč po videnem na ameriških tleh, daleč od prave forme. Za nameček Majorčana mučijo še poškodbe prstov, a menda gre na bolje. ''S prsti je veliko bolje, lahko sem normalno treniral. Uporabljal bom obveze, kajti koža še ni čisto v redu, a bo šlo,'' je pred začetkom US Opna sporočil drugi nosilec turnirja. O morebitnem finalnem dvoboju z Noletom Španec, ki priznava, da je zadovoljen z letošnjo sezono, ni izgubljal veliko besed. ''Smo šele na začetku turnirja in nekoliko prezgodaj je govoriti o dvoboju z Djokovićem. Še prej moram zmagati veliko dvobojev, da bi se lahko pomeril z Djokovićem.''

 

Roger Federer | Avtor: Reuters Reuters
Ne gre pozabiti na grand slamih vedno motiviranega Federerja, ki je v New Yorku slavil kar petkrat, a je zadnji veliki turnir osvojil lani v Avstraliji. Američani za razliko od prejšnjih let, ko so stavili na Andyja Roddicka, tokrat upe polagajo na veterana Mardyja Fisha, ki ima za seboj odlično sezono, še posebej pa je z močnimi servisi in dobrim gibanjem blestel na turnirjih pred OP ZDA. Z dobro popotnico na US Open pa prihaja tudi Andy Murray, ki je dobil zadnjega od večjih turnirjev - Cincinnati. Škot sicer še ni osvojil nobenega od grand slam turnirjev, večkrat pa je dokazal, da tudi ko je v dobri formi, ga na cedilu pusti psihična pripravljenost. Med tihe favorite bi lahko uvrstili tudi Jo-Wilfrieda Tsongaja, ki je z dobrimi igrami na letošnji ameriški turneji nakazal, da se lahko prebije visoko.

 

Lani sta se v finalu pomerila Nadal in Djoković, slavil pa je Majorčan. "Ko na turnirju braniš tako pomembno zmago, so občutki nekoliko drugačni kot sicer. To je bil moj zadnji turnir za grand slam, ki mi je še manjkal in eden najboljših trenutkov v moji karieri. Vse to naredi vrnitev na ta turnir nekoliko posebno,'' priznava Rafa, ki bi se z morebitno končno zmago izenačil s Srbom po osvojenih grand slam turnirjih v letošnji sezoni. Novaku sta pripadla OP Avstralije in Wimbledon, medtem ko je Nadal slavil v Parizu. Nič čudnega ne bi bilo, če bi tudi letos v New Yorku spremljali takšen finale. In še najpomembneje: Federer je v Noletovi polovici, medtem ko je v Nadalovi polovici žreba Murray.

Od treh Slovencev, ki bodo nastopili na glavnem turnirju, naj bi na igrišča prva stopila Polona Hercog, ki jo že v ponedeljek čaka dvoboj prvega kola proti domačinki Bethanie Mattek-Sands. Poleg Hercogove bosta na glavnem delu zadnjega grand slama sezone nastopila še Blaž Kavčič, ki se bo v prvem kolu pomeril s 30. nosilcem Hrvatom Ivanom Ljubičićem, in Katarina Srebotnik, ki bo zaigrala v dvojicah.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.