Šport
58 ogledov

Norveška dominacija, Slovenci brez točk

Aksel Lund Svindal EPA
Aksel Lund Svindal je s časom 1:28,12 minute zmagal na superveleslalomu za svetovni pokal alpskih smučarjev v Val Gardeni.

Vrh je bil povsem v Val Gardeni povsem v norveških barvah, Vikingi so prišli do trojne zmage. Drugi je bil Namreč za Svindalom Kjetil Jansrud (+0,34), tretji pa Aleksander Aamodt Kilde (+0,44). Slovenci so ostali brez točk. Najvišje, na 32. mesto, se je prebil Klemen Kosi. Norvežanom se je na četrtem mestu najbližje približal Avstrijec Matthias Mayer, edini še z zaostankom manj kot sekunde (+0,54).

Svindal je vpisal še četrto zmago v Val Gardeni, vse štiri je osvojil v superveleslalomu. V svetovnem pokalu je zbral že 29 zmag, 14 jih ima v superveleslalomu, deset je smukaških, štiri veleslalomske in ena kombinacijska.

V boju za veliki kristalni globus je z zmago vrgel rokavico vodilnemu v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučarjev, Avstrijcu Marcelu Hirscherju, ki bo v Dolomitih nastopil šele na nedeljskem veleslalomu. Svindal je povečal vodstvo v posebnem seštevku discipline, v skupni razvrstitvi za Hirscherjem zaostaja le še 23 točk, Avstrijca pa bo lahko prehitel že v soboto kot prvi favorit smuka. Norvežani so šele tretjič v svetovnem pokalu zasedli vsa tri mesta zmagovalnega odra, po trojni norveški zmagi na slalomu marca 1998 v Yongpyongu ter januarja 1994 na smuku v Chamonixu.

Na startu prve od letošnjih preizkušenj v Dolomitih je bilo pet Slovencev. Najbližje točkam je bil z zaostankom 2,16 sekunde Kosi, ki za preboj med najboljše ni izkoristil dobre startne številke pet. Od trideseterice ga je ločilo 12 stotink sekunde. Boštjan Kline je odstopil po 13. vmesnem času na tretjem merjenju, Martin Čater in Andrej Šporn sta bila prepočasna za točke na 41. (+2,48) in 44. mestu (+2,51). Miha Hrobat ni nastopil.

Smučarje v soboto v Val Gardeni čaka še smuk, nato pa se bodo preselili v Alta Badio, kjer bosta v nedeljo veleslalom in v ponedeljek nočna veleslalomska paralelna preizkušnja. V torek se bo turneja po Dolomitih končala s slalomom pod žarometi v Madonni di Campiglio.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.