Šport
50 ogledov

Nov polom Faka, Bauer 29.

jakov fak nove mesto zmaga biatlon zasledovanje EPA
Francoz Martin Fourcade je zmagovalec tekme v zasledovanju za svetovni pokal v švedskem Östersundu.

Zmagovalec sobotne tekme je imel po 12,5 kilometrih, zgrešil je tri tarče, pred drugim Nemcem Arndom Peifferjem z enim zgrešenim strelom 35,1 sekunde prednosti. Tretje mesto je osvojil Francoz Quentin Fillon Maillet s 55,2 sekunde zaostanka in dvema zgrešenima streloma. Najboljši Slovenec je bil Klemen Bauer na 29. mestu, Jakov Fak je bil 54.

Bauer je mimo tarč poslal dva strela, za Fourcadom je zaostal 2:36,4 sekunde. Fak je možnosti za izboljšanje sobotnega 43. mesta - Bauer je bil 42. - zapravil že na prvem strelskem postanku, ko je zgrešil trikrat. Tudi v drugo je bil nenatančen trikrat, v tretje dvakrat, v četrto pa še enkrat. Na koncu je bil 54., zaostal je 4:55,1 minute.

Fak je med vsemi 60 biatlonci, ki so nastopili na zasledovalni tekmi, zgrešil največ strelov. V lanski sezoni najboljši Slovenec je s tem vknjižil novo ničlo. Bauer je osvojil 2 točk, s skupnimi 17 je 48. Vodstvo je prevzel današnji zmagovalec, ki ima pred Norvežanom Olejem Einarjem Bjoerndalnom, v soboto tretjim, danes pa 11., dve točki naskoka, pred Fillon Mailletom pa ima šest točk prednosti.

V soboto si je Fourcade na sprintu pritekel 52 sekund prednosti, ki so pomenile, da si Francoz lahko privošči kakšno napako na strelišču, saj je tekaško odličen. Vseh pet tarč je zadel le na drugem strelskem postanku, na ostalih treh je mimo meril po enkrat, kljub temu pa je na koncu z lepo prednostjo proslavil svojo 41. zmago. V ozadju so se borili za preostali mesti na zmagovalnih stopničkah. Tako kot dan prej je bil drugi Peiffer, na tretje mesto se je prebil Fillon Maillet, v sprintu četrti. Za to se je moral potruditi, saj ga je v zaključku ogrožal Norvežan Tarjei Boe, na koncu je bil Francoz hitrejši za 1,7 sekunde.

"Klemna moram pohvaliti, uspela mu je zelo dobra tekma, stvari je naredil tako, kot je moral, lahko pa bi seveda še bolje. Pri Jakovu pa imamo še vedno velike težave pri ležečem položaju. Še vedno ugotavljamo, kaj je narobe, kaj je vzrok za te zgrešene strele. A med tekmami je malo časa, da se to popravi, bomo pa to sigurno naredili," je razmišljal glavni trener Tomaš Kos.

Gregorinova 49.

Finka Kaisa Mäkäräinen je zmagala na ženski preizkušnji. Druga je bila Italijanka Dorothea Wierer, ki je zaostala 1,9 sekunde, tretja pa Nemka Franziska Hildebrand (+3,3/0). Edina Slovenka Teja Gregorin je ostala brez točk na 49. mestu (+4:17,6/5).

Gregorinova je bila v soboto na 7,5 kilometra na 31. mestu z minuto in 34,7 zaostanka za zmagovalko, Čehinjo Gabrielo Soukalovo. Na 78. mestu je končala Anja Eržen, na 90. pa Urška Poje, ki se nista uvrstili na zasledovalni nastop. V njem je že na streljanju v ležečem položaju zadela le trikrat ter nazadovala na 48. mesto. Do konca je imela še tri zgrešene strele in svoje uvrstitve ni mogla več popraviti, posebej po dveh zgrešenih strelih na zadnjem postanku.

"Pogoji za nastop so bili zelo dobri in niso vplivali na streljanje. Mogoče je bil problem Gregorinove v tem, da smo nastrelitev naredili na sredini strelske črte, ona pa je na prvo streljanje prišla na številko ena, kjer se ob zidu na koncu strelišča veter obnaša malo drugače in je lahko nepredvidljiv. Škoda je predvsem tistih dveh zgrešenih strelov na koncu, ki sta ji vzela priložnost za kakšno mesto med točkami," je dejal Kos.

Kljub temu, da je zgrešila dve tarči, je dvaintridesetletna Mäkäräinenova z zelo hitrim tekom prišla do 16. zmage v svetovnem pokalu. V svetovnem pokalu še vedno vodi sobotna zmagovalka Soukalova, ki je bila tokrat peta (+12,8).

Naslednja tekma bo v avstrijskem Hochfilznu od petka do nedelje naslednji teden, kjer bo slovenska reprezentanca nastopila v isti postavi, kot na Švedskem, v Avstrijo pa bo po krajšem postanku v domovini odpotovala v sredo.

Komentarjev 1
  • blueone 19:50 06.december 2015.

    Fak se bo vrnil še močnejši...no panic!