Šport
736 ogledov

Nova izjemna vožnja Primoža Rogliča

Primož Roglič
Aleksej Lucenko (Astana) je kljub dvema padcema tekom 4. etape od Tirenskega do Jadranskega morja dobil zaključni sprint štirih najmočnejših kolesarjev. Za las je bil boljši od našega Primoža Rogliča (Jumbo-Visma), ki je končal na drugem mestu.

Hribovita etapa, katero so zaznamovali strmi vzponi na ozkih podeželjskih cestah, se je pričela precej mirno, prvi beg pa se je izoblikoval po 20 kilometrih, ko se je v ospredju izoblikovala deseterica kolesarjev, katero so sestavljali Jasper Stuyven, Robert Power, Nans Peters, Mirco Maestri, Marcus Burghardt, Joey Rosskopf, Krists Neilands, Luis Mas, Giovanni Visconti in Jenthe Biermans. Privozili so si prednost višjo od devetih minut, preden se je glavnina odločila močno dvigniti tempo.

Tirreno-Adriatico | Avtor: Profimedia Profimedia

Ker je prednost ubežnikov začela drastično padati, se 50 kilometrov pred ciljem za napad odločita Mas in Peters, a sta ob napadu iz glavnine Danca Jakoba Fuglsanga ujeta med vzponom na Monteguiduccio približno 40 kilometrov do cilja. Dancu se v ospredju pridruži zelo razredčena glavnina, katero sedaj sestavljajo le še najboljši hribolazci.

Za napad se je nato odločil Aleksej Lucenko, ki si je uspel privoziti 40 sekund prednosti pred skupino, ki jo tvorijo vodilni Adam Yates, Tom Dumoulin, Fuglsang, Tiesj Benoot, Davide Formolo, Simon Clarke, Julian Alaphilippe in naš Primož Roglič, katerim se tik pred prvim prečkanjem ciljne črte, in začetkom prvega izmed dveh zaključnih krogov, 16 kilomterov pred koncem etape pridruži skupina z Vincenzom Nibalijem, Thibautom Pinotom in Wouterjem Poelsom. Pri prečkanju črte so se podelile tudi bonusne sekunde. Ubežnik Lucenko si je privozil tri, medtem ko Yates dobi sprint za dve sekundi, ena pripade Dumoulinu.

Aleksej Lucenko | Avtor: Profimedia Profimedia

Lucenko si med prvim vzponom na Muro dei Cappuccini privozi prednost 50 sekund, na spustu pa pred zavojem zleti iz smeri, se od bankine spretno odbije in se reši hujšega padca ter kljub temu prečka ciljno črto pred zadnjim krogom z lepo prednostjo.

Med zadnjim današnjim vzponom, drugič na klanec Cappuccini pa je na vso moč napadel naš Roglič, kateremu sta lahko sledila zgolj Yates in Fuglsang. Na vrhu vzpona so za Lucenkom zaostajali le še za 12 sekund, ki je nato ponovno padel. Tokrat je padel na dnu spusta, kakšen kilometer in pol pred ciljem v Fossombroneju, ko je zletel na tla po zavoju, okusil trdoto asfalta, se hitro pobral in nadaljeval.

Zasledovalci so borbenega Kazahstanca ujeli 700 metrov pred ciljem, a se niso mogli kosati z njegovim zaključnim sprintom. Kolesar Astane je na ciljni črti premagal našega Rogliča, ki je končal na drugem mestu, tretji je končal Adam Yates (Mitchelton-Scott).

"V zadnjih 20 kilometrih sem dvakrat padel. Zaradi tega je bilo vse še težje. K sreči je bil za mano moštveni kolega Fuglsang. Res sem vesel, da sem prišel do etapne zmage po tem res 'usranem' dnevu. Dobil sem ogromno motivacije za nedeljo in klasike za tem," je v cilju razlagal obtolčeni kazahstanski prvak.

Aleksej Lucenko | Avtor: Profimedia Profimedia

Po štirih etapah ima Yates sedem sekund prednosti pred Rogličem, ki je pridobil eno mesto. Tretji je Nizozemec Tom Dumoulin (Sunweb), ki zaostaja že 50 sekund.

"Etapa je bila polna ovir. Podobna je bila klasikam v Ardenih, gor in dol od prvega do zadnjega kilometra, z veliko zavoji in strmimi vzponi. Vedno smo bili ob pravem času na pravem mestu. Na zaključnem vzponu sem se obdržal ob Rogliču, ko je močno pospešil. Malo sem razočaran, ker nisem zmagal etape, to je uspelo danes najmočnejšemu," pa je dejal Yates.

Adam Yates | Avtor: Profimedia Profimedia

Jan Polanc (UAE Emirates) je bil 20. z zaostankom 44 sekund, Matej Mohorič (Bahrain-Merida) je na 23. mestu zaostal 55 sekund, Jan Tratnik (Bahrain-Merida) pa na 72. 13 minut in 30 sekund. Polanc je skupno 21., Mohorič 22. in tretji med mladimi kolesarji, Tratnik pa 70.

Dirko je med današnjo etapo končal lanski zmagovalec dirke po Francije Valižan Geraint Thomas, ki je imel prebavne težave.

Nedeljska etapa med Colli al Metaurom in Recanati bo dolga 180 kilometrov, končala se bo s ciljnim vzponom.

 

Po kraljevski etapi sprememba v vodstvu na dirki Pariz-Nica

 

Kolumbijski obračun na veličastnem prelazu Turini je pripadel Danielu Martinezu (EF Education First) ki je pred Miguelom Angelom Lopezom (Astana) dobil kraljevsko etapo dirke Pariz-Nica, tekom katere so morali kolesarji prečkati kar 6 kategoriziranih vzponov. Kolumbijski dan je zaokrožil Egan Bernal (Sky), ki je prevzel skupno vodstvo.

Daniel Martinez | Avtor: Profimedia Profimedia

182-kilometerska etapa se je začela eksplozivno, takoj z vzponom na klanec druge kategorije, katerega je prvi prečkal lastnik pikčaste majice, Belgijec Thomas De Gendt.

Prvi beg se je nato izoblikoval šele med vzponom na drugi današnji klanec, tudi ta druge kategorije. Sestavljalo ga je kar 31 kolesarjev, katerim se je nato pridružila še sedmerica. Člana bega sta bila tudi Slovenca Kristijan Koren in Simon Špilak, kot tudi takšna imena, kot so De Gendt, Simon Yates, Mikel Nieve, Miguel Angel Lopez, Jarlinson Pantano, Daniel Martinez, Giulio Ciccone, Magnus Cort Nielsen, Pawel Poljanski, Matthias Frank, Nicolas Edet, Alessandro De Marchi, Philippe Gilbert...

Matthias Frank | Avtor: Profimedia Profimedia

Eden izmed favoritov za etapo, izjemni hribolazec Matthias Frank, grdo pade ter zaključi z dirko, medtem pa je De Gendt znova najmočnejši kar na naslednjih štirih vzponih, ubežniki pa si privozijo kar 6 minut prednosti, kar pomeni, da je Phillipe Gilbert postal navidezni vodilni kolesar, saj je v skupnem seštevku zaostajal le za dve minuti za Sky-jevim Michalom Kwiatkowskim.

Prednost se do začetka 16-kilometerskega vzpona ne zmanjša, ubežniki so se začeli vzpenjati složno, brez številnih napadov, tudi prvi napadalec Poljanski je bil hitro ujet, in čedalje bolj je dišalo po senzaciji in rumeni majici Gilberta.

Philippe Gilbert | Avtor: Profimedia Profimedia

Nato pa se je 7 kilometrov pred ciljem tega dolgega vzpona začel ognjemet. Gilbert je najprej izgubil svojega moštvenega kolega, Tima Declerqa, in začeli so se napadi. Ubežna skupina se je razbila, v ospredje pa se podajo Yates, Lopez in Martinez, katerim se uspe pridružiti še Edet, Gilbert pa ostane sam.

Zanimivo je tudi v glavnini, kjer ekipa Sky-ja, ki se boji za skupno vodstvo narekuje peklenski tempo, kateremu ne uspejo slediti niti Wilco Kelderman, Luis Leon Sanchez, Bob Jungels, Felix Großschartner ter niti Michal Kwiatkowski, tako da mesto kapetana Sky-ja prevzame Egan Bernal, ki je zasedal drugo mesto v skupnem seštevku.

Michal Kwiatkowski | Avtor: Profimedia Profimedia

Ko je Edet uspel ujeti vodilno trojico, se je takoj odločil za napad, Lopez pa se mu je pridružil ter kmalu tudi pustil Francoza za seboj. 4 kilometre pred ciljem pa sonarodnjaka v vodstvu ujame Martinez, 2 kilometra pred ciljem pa se jima ponovno pridružita Edet in Yates, slednji se celo odloči za samostojni napad, a je neuspešen, saj se mu ni uspelo otresti nobenega nasprotnika.

Kilometer pred ciljem pa se je za odločilno potezo odločil Martinez, ki je napadel na vso moč. Lopez je edini, ki mu je še poizkušal slediti, a tudi "Superman Lopez" ni imel dovolj moči, za izjemnega Martineza. Edet (Cofidis) v zadnjih metrih prehiti Yatesa za prestižno tretje mesto na kraljevski etapi.

V ozadju pa se je po onemoglosti Kwiatkowskega za napad odločil Bernal, kateremu je uspel do ciljne črte slediti zgolj Nairo Quintana, medtem ko sta ostala favorite pustila daleč za seboj. Izjemna kolumbijska dvojica je celo tako izvrstno uspela odvoziti zadnje kilometre, da sta zmanjšala zaostanek za Gilbertom in je Bernal prevzel skupno vodstvo, Quintana pa je na tretjem mestu le sekundo za Belgijcem, ki za Bernalom zaostaja za 45 sekund.

Najboljši Slovenec v etapi je bil ubežnik Kristijan Koren (Bahrain-Merida), ki je na 40. mestu zaostal 9:43 minute. Simon Špilak (Katjuša-Alpecin) je bil z zaostankom 16:23 minute 57., Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) je končal na 90. mestu z zaostankom 24:12 minute. Skupno so vsi trije v ozadju.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice