Šport
302 ogledov

Novi pretresi v ljubljanskem hokeju

hokej Olimpija-Jesenice Saša Despot
Znova klavrno stanje v slovenskem hokeju.

Tomaž Vnuk je po koncu sezone, v kateri so Ljubljančani osvojili tri lovorike - prvaka alpske lige, domači pokal in naslov državnega prvaka -, v sredo podal odstopno izjavo z mesta direktorja Hokejskega kluba Slovenske železnice Olimpija, je poročalo Delo. Ob tem so praktično vsem igralcem in trenerju Juretu Vnuku s koncem sezone potekle pogodbe. 

"Obveščamo vas, da je direktor HK SŽ Olimpija Tomaž Vnuk iz osebnih razlogov podal odstopno izjavo z mesta direktorja HK Olimpija d.o.o," so se odzvali v ljubljanskem klubu.

Ob tem so posredovali še izjavo predsednika HK SŽ Olimpija Mihe Butare: "HK SŽ Olimpija je resen, stabilen in uspešen klub. V zadnji sezoni smo osvojili tri naslove, vrnili hokej v Ljubljano, presegli vse zastavljene cilje, ki bodo tudi v prihodnji sezoni visoki. V naslednjem tednu bomo imeli sejo upravnega odbora kluba, na kateri bomo opredelili nadaljnje korake in aktivnosti, o katerih vas bomo obvestili."

Vnuk velja za enega najboljših slovenskih hokejistov obdobja po osamosvojitvi Slovenije in legendo ljubljanskega hokeja. Tudi njegov brat Jure Vnuk, s katerim sta pri Olimpiji več let igrala skupaj v napadu, je bil hokejist, kot tudi oče Rajko, ki je bil dolgoletni hokejist Olimpije in jugoslovanski reprezentant.

Po slovesu HDD Olimpija od lige Ebel in tekmovalnega zemljevida ter velikih finančnih težavah je Vnuk, ki je vodil podružnični mladinski pogon HK Olimpijo, na novo postavil temelje članskega hokeja v glavnem mestu. Iz leta 2004 ustanovljenega mladinskega podružničnega kluba je zasnoval prenovljeno člansko Olimpijo, ki jo je v dveh sezonah dvignil iz pepela bankrotirane predhodnice do prestola na domači sceni in v regionalni alpski ligi.

hokej Olimpija-Jesenice | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nov zagon hokeja je leta 2017 omogočil prihod novega generalnega sponzorja, Slovenskih železnic, Vnuk je prostovoljno sestopil z mesta predsednika ter prevzel naloge (športnega) direktorja kluba z novim imenom, mesto predsednika pa je zasedel Butara iz Slovenskih železnic. Projekt uživa podporo ljubljanskega župana Zorana Jankovića ter drugih manjših sponzorjev. S prihodom novega glavnega pokrovitelja so Ljubljančani lahko zadnji dve sezoni nastopali v alpski hokejski ligi AHL.

Po navedbah Dela naj denar ne bi bil povod za odhod Vnuka, saj ima za prihodnjo sezono klub že zagotovljen proračun najmanj v višini lanskega. Kot so zapisali, pa Vnuk ni najbolj zadovoljen s položajem hokeja v Ljubljani, z odnosom Hokejske zveze Slovenije, s kadrovsko podhranjeno klubsko pisarno, v kateri je bil ob najbližjih sodelavcih tako rekoč deklica za vse.

Tudi na Gorenjskem znova težave

Finale alpske lige in finale državnega prvenstva je spremljalo lepo število navijačev, ljubitelji hokeja v Sloveniji pa so tako pokazali, da si želijo tudi dobrih klubskih tekem. A položaj ni rožnat niti na Jesenicah.

hokej Olimpija-Jesenice | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"V določenem obdobju je bilo težko, nekatera izplačila so zamujala, a zdaj bo to urejeno. Smo društvo, nismo odvisni le od sebe, pač pa od sponzorskih sredstev. Včasih se kje kaj zatakne. Še vedno imam enako stališče kot pred petimi leti. Še vedno sem prepričan, da bi moral biti predsednik jeseniškega hokeja nek direktor ali gospodarstvenik uspešnega slovenskega podjetja. Jaz sem se trudil po najboljših močeh, lani sem se hotel posloviti, a ni bilo nikogar, ki bi to mesto prevzel," je za Sportal po finalu državnega prvenstva povedal predsednik Sij Acronija Jesenic Anže Pogačar. 

"Žal to ni več tako, kot je bilo včasih, ko je bila ta funkcija častna in v ponos. Zdaj zahteva veliko truda, dela in odrekanja prostemu času. Verjamem in upam, da se bo v prihodnosti našel nekdo, ki bo z vezami in poznanstvi lahko odprl kakšna dodatna vrata, morda pripeljal več finančnih sredstev, da se bo lahko ta zgodba nadgradila. Sem večni optimist, če ne bi bil, bi bilo težko. Verjamem, da se bo hokej na Jesenicah še igral," je še dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.