Šport
18 ogledov

Novica ni bil Hiti, ampak kraja

Aljančič verjame, da v slovenskem ni vse tako črno kot je bilo prikazano v zadnj Žurnal24 main
Od ponedeljka je na čelu Hokejske zveze Slovenije znova Ernest Aljančič, ki je na skupščini dobil veliko podporo. Po letu dni in zaupnici namerava mesto prepustiti nekomu mlajšemu.
 
 

Pred kratkim tako ni bila vest, da bo Rudi Hiti postal član Hiše slavnih, vsekakor pa je bila vest, da Aljančič krade.

Ernest Aljančič

 
Kakšno je trenutno finančno stanje zveze?
S povsem natančnimi podatki vam bomo lahko postregli konec meseca, ko bo opravljena bilanca. Ocenjujem in tudi podatki so taki, da je dolga za nekaj več kot milijon evrov. Za ponovno kandidaturo sem se odločil predvsem zato, ker se mi je zdelo, da gre vsa reč v narobno smer. Še najbolj me je motilo, da ni nihče pridobival novih finančnih sredstev, nekaj denarja HZS dobi od države, ampak tega je bistveno premalo. Bal sem se tudi, da bomo zdaj rekli, da bo skupščina po prvenstvu v Litvi, po njem pa, da je čas dopustov. Če bi se zbudili šele septembra, bi se lahko zgodilo, da se z upniki ne bi bilo več moč pogajati. Tretji razlog pa je bil v tem, da je bila proti HZS sprožena negativna kampanja in želim pokazati, da prav vse pa le ni tako slabo v tem našem hokeju. V zadnjem času se ni nič govorilo o uspehih, pravzaprav se ne pogovarjamo o hokeju, omenjamo samo razne očitke, ovadbe, anonimne prijave in podobne zadeve. Pred kratkim tako ni bila vest, da bo Rudi Hiti postal član Hiše slavnih, vsekakor pa je bila vest, da Aljančič krade. Mi zunaj naše organizacije velikih nasprotnikov niti nimamo. To so bili glavni razlogi, da sem se odločil za ponovno kandidaturo. Po enem letu se bo glasovalo o zaupnici meni in mojim sodelavcem. Gre za ekspertno skupino, saj sam nisem ne vem kakšen ekspert, sem pa dober za nabiranje denarja. Z delom smo že začeli.

So se upniki pripravljeni pogovarjati z vami?
Seveda se bodo pogovarjali, morda pa bo kakšna izjema. Z njimi se bo treba dogovoriti na kakšen drug način. Vse te reči se ne bi lotil, če bi menil, da ni mogoče rešiti teh zadev. Določili smo datume (30.9.2009 za dogovore z upniki, op. p.) in veliko maneverskega prostora nimamo.

Vse očitke Braneta Terglava Aljančič odločno zavrača. © Saša Despot

 
Brane Terglav je na skupščini dejal, da so v sanacijski skupini, ki jo vodite, prav isti ljudje, ki so zakrivili trenutno stanje v HZS ...
To ni res. Ko sem leta 2007 zapustil mesto predsednika, je bila zveza sanirana. To ne pomeni, da ni imela dolga, vendar so bile reči pod kontrolo in so tudi normalno tekle. Od takrat v zvezo ni nihče pripeljal niti centa in to kljub visokemu proračunu. Zato se je luknja s 400.000 evrov povečala na milijon. Če že kdo misli, da je res tako, pa je tudi etično, da tisti, ki naj bi to naredili, vso reč tudi popravijo. Gospod Terglav je sicer s svojo dejavnostjo ugledu HZS povzročil gromozansko škodo, ki se še najbolj poznajo pri trženju in dogovorih s pokrovitelji. Obtoževanja in podobne reči so se pri nas že dogajale. V preteklosti sem imel tako pet ovadb, pet mesecev pa je bila v mojem podjetju tudi davčna inšpekcija. Ugotovljeno je bilo, da ne počnemo nič spornega, to pa je kasneje potrdila tudi revizija. Ne razumem te taktike, saj le škodi hokeju. Na te reči nisem nikoli reagiral, saj sem menil, da bi bilo vse skupaj le še slabše. Tokrat pa sem se odločil, da bom ravnal drugače. Gospoda Terglava smo nekako sprejeli kot del naše hokejske folklore, v bodoče ne bo več tako. Tudi gospod Janez Sodržnik, sicer na veliko bolj prefinjen način, je zadeve želel peljati v smer, ki po mojem prepričanju ni dobra. Vsaj zaradi organizacije, ki je stara 80 let in je dosegla izjemne rezultate, ter zaradi hokejistov.

V katero smer je zadevo peljal Sodržnik?
V to, da bi bila HZS nekakšna prazna škatla in bi se vse aktivnosti prenesle večinoma na družbo Slohokej. Na skupščini sem povedal, da nas čakajo štiri pomembne reči. Prva je sanacija, druga je stroka, ki smo jo povsem zanemarili, tudi v zadnjem letu mojega delovanja. Tu moramo veliko postoriti na izobraževanju trenerjev in delu z otroci. Drugi ne čakajo na nas in nas prehitevajo po levi in desni. Tudi naprimer Turčija. Treba je tudi narediti načrt dela za vsaj štiri leta vnaprej in pridobiti svež denar. Vsekakor moramo urediti tudi razmerje s Slohokejem.V prihodnih dneh bomo sedli in se pogovorili. Oni se pripravljajo na izvedbo tekmovanj za naslednjo sezono, vendar zato nimajo nobene zakonske osnove. Treba se je pogovoriti, treba je imeti pogodbo, ki jo morata izpolnjevati obe strani. Dokler to ne bo razrešeno, je Slohokej v zelo čudnem položaju. Čudi me, da nimajo želje te reči urediti. Menim, da se bomo vseeno kmalu dogovorili.

 
 

Predsedstvo sem sestavil z ljudmi, ki lahko največ naredijo za HZS.

Ernest Aljančič

 
Terglav je izpostavil tudi pogodbo s katero naj bi bilo nakazano na vašo podjetje 160.000 evrov mimo upnikov HZS ...
Mi zelo pazimo, da je poslovanje v tem času, ko smo zelo na udaru, zakonito. Factor je bančna institucija, ki je posodila denar. Njegova garancija je podjetje Class I in morebitni prilivi z ministrstva za šolstvo in šport, ko bodo prišli. Z vsemi upniki se bomo z veseljem pogovarjali in trdno sem prepričan, da delamo po pravilih in nismo nikogar prevarali. Ves ta denar je šel za to, da je reprezentanca lahko odpotovala na olimpijske kvalifikacije. Ne vem pa, če je šlo za 160.000 evrov. Denar je bil porabljen za nastope v Hannovru in za to obstaja dokumentacija.

To ima verjetno tudi Terglav ...
Vem, da si je marsikaj fotokopiral. Njegov problem je v tem, da vedno zelo na glas objavi, da je denar nekam prišel, nikoli pa ne vpraša ali pove, kam je ta denar nato šel. Vselej pa gre v hokej. HZS je tudi mojemu podjetju dolžna 160.000 evrov, a za razliko od nekaterih drugih nisem vložil izvržbe. Ni logično, da mi denar dolgujejo, jaz pa naj bi ga pral in porabljal drugje. Obstaja dokumentacija, ki si jo lahko tudi ogledate. Tudi izjava, da je HZS podružnica Olimpije je le njegov konstrukt. Pred volitvami so stvari vselej bolj vroče kot običajno. Najbrž je menil, da bo s to izjavo na Jesenicah vzbudil kakšen drugačen odziv kot je bil. S skupščino smo barko obrnili v pravo smer. Dobil sem podporo 24 od 27 kandidatov, trije niso mogli glasovati, ker njihovi klubi niso poravnali obveznosti. To nekaj pomeni. Menim, da smo dobili tudi predsedstvo, ki lahko veliko stori za slovenski hokej.

Dela HZS v minulih letih ne želi komentirati. © Dejan Mijović

 
Po dolgih letih v predsedstvu ni Matjaža Seklja. Zakaj?
Predsedstvo sem sestavil z ljudmi, ki lahko največ naredijo za HZS. Sekelj ima verjetno preveč dela v svojem klubu, da bi bil lahko zelo aktiven tudi na tem področju.

V zadnjem času se je med upniki pojavila tudi Zavarovalnica Maribor z okoli 18.000 evri ...
Te številke natančno ne poznam, gre pa za zavarovalnino igralcev, ki so lani igrali v Kanadi. Sklenjena je bila pogodba, vodstvo zveze pa ni zagotovilo denarja za plačilo. Zato je tudi prihajalo do nekaj težav z igralci, ki so se poškodovali. Zdaj je ta problem rešen. Hokejisti, ki so odšli v Hannover so bili kot vrhunski športniki zavarovani s strani OKS, imeli so nezgodno zavarovanje, zavarovane pa so bile tudi njihove pogodbe. Tega nima tudi nobena druga zveza. Ta trenutek igralcem ne dolgujemo prav nič.

Kako bi ocenili delo Damjana Mihevca, Sodržnika in Srdana Kureta, ki so pred vami vodili HZS?
Tega ne bi ocenjeval. Nikoli ne gledam nazaj. Ocenjeval bom le svoje delo.

 
 

Z vsemi upniki se bomo z veseljem pogovarjali in trdno sem prepričan, da delamo po pravilih in nismo nikogar prevarali.

Ernest Aljančič

 
Imate že kakšnega novega pokrovitelja?
Imam predvsem veliko poslovnih prijateljev, med njimi tudi takšne, ki imajo na nek način radi hokej. Pridobivanje novih sredstev je trdo delo, ki ga je treba opravljati vsak dan in to cel dan. Treba se je srečevati z ljudmi, se pogovarjati in si odpirati vrata, da prideš do nekaterih oseb. Nekaj sredstev smo že pridobili, nekaj nam jih je dala Mednarodna hokejska zveza, ki verjame, da smo mi model za manjše države v katerih se lahko igra zelo kakovosten hokej, pojavilo se je tudi že nekaj pokroviteljev. Menim, da bo po dolgem času reprezentanca na prvenstvo potovala brez posebnih peripetij in bodo vsi stroški pokriti.

Kolikšen je ta priliv sredstev?
Reprezentanca rabi za pot v Litvo in za vse obveznosti, ki nastanejo ob tem, okoli 85.000 evrov.

Se lahko takoj uvrstimo nazaj med elito?
Sodimo med favorite. So pa pri nas velikokrat pričakovanja previsoka. Uvrstitev med najboljše ne bo lahka. Menim, da bi morali to tekmovanje izkoristiti tudi za osvežitev reprezentance. Nekateri igralci morda nimajo več dovolj motiva. Na srečo se pri nas vsako leto pojavi pet ali šest mladih, ki so zelo nadarjeni. Ampak to je stvar trenerja. Zaenkrat vem, da ne bosta sodelovala Ivo Jan in Tomaž Vnuk, kar je jasno že nekaj časa, od vseh ostalih pa je prihod na zbor zavrnil le Tomaž Razingar. To mi je iskreno rečeno zelo čudno.

Aljančič meni, da je potrebno Johnu Harringtonu dati pravo priložnost za vodenje reprezentance. © Dejan Mijović

 
Bo selektor ostal John Harrington?
Menim, da mu je treba dati pravo priložnost. Kot igralec je že bil del ameriškega uspeha na olimpijskih igrah in je zaradi tega vsekakor velik motivator. Vodenje reprezentance je nekaj drugega, kot vodenje kluba. Nihče več nima časa za dolge priprave. Tudi fantje vseskozi igrajo eden proti drugemu. Veliko je treba storiti predvsem na področju motivacije. Treba je ustvariti dobro kemijo.

Kako kot predsednik zveze gledate na rdeče številke pri Jesenicah in Olimpiji?
Ves šport je v rdečih številkah, te se pojavljajo tudi pri takšnih gigantih kot je Real Madrid. V Sloveniji je šport v ogromnih težavah. Seveda se bodo oboji iz teh težav izkopali, vendar verjetno na račun prihodnje sezone. Najbrž bosta ekipi precej drugačni kot v tej sezoni. Več priložnosti bodo verjetno dobili mladi, to pa ni nujno ravno slabo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.